Τετάρτη 18 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Ο εκλογικός ορίζοντας υποδαυλίζει διεργασίες

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται να βρίσκονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό καθώς τα κόμματα του κεφαλαίου επιδιώκουν, μπροστά στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, να διαμορφώσουν συνθήκες επικράτησης ή αναβάθμισης του ρόλου τους στην αστική διαχείριση.

Την κατ' όνομα «απλή αναλογική», που είχε περάσει πέρσι η κυβέρνηση, ανασύρει ξανά από το συρτάρι ως έναν ακόμα μοχλό πίεσης προς το ΚΙΝΑΛ. Η ιδέα επαναφοράς της πρότασης θέσπισης της «απλής αναλογικής» για να εφαρμοστεί και στην ερχόμενη εκλογική μάχη και όχι από τη μεθεπόμενη, έπεσε στο τραπέζι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπουλο, να καλεί εμμέσως πλην σαφώς αυτή τη φορά το ΚΙΝΑΛ να μην την απορρίψει αν επιθυμεί και το ίδιο ενίσχυση του ρόλου του. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκη, πως... αν θέλει το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίσει την «απλή αναλογική», η κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό. Θυμίζουμε ότι ο νόμος που πέρασε πέρσι η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους στη Βουλή, ώστε να εφαρμοστεί και στις ερχόμενες εκλογές. Αν αυτή η πρόταση έρθει ξανά στη Βουλή και συγκεντρώσει 200 ψήφους θα ισχύσει απ' τις επικείμενες εκλογές. «Η πρόκληση για το ΚΙΝΑΛ είναι αν θα αλλάξει τη στάση του στον εκλογικό νόμο. Αν δεν το κάνει, πέραν των προσχηματικών λόγων και των βερμπαλισμών, θα επιβεβαιώσει ότι είναι πολιτική ουρά της πιο σκληρής δεξιάς και νεοφιλελεύθερης παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο Χρ. Βερναρδάκης.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο πρώην υπουργός και στέλεχός του Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στο «Kontra», δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα ήταν διατεθειμένο να συζητήσει και να ψηφίσει μία συνολική μεταρρύθμιση «όχι μόνο του εκλογικού νόμου, αλλά του εκλογικού συστήματος». «Για το θέμα του εκλογικού νόμου ισχύει η ολοκληρωμένη πρόταση που έχουμε διατυπώσει. Οι υπόλοιπες συζητήσεις δεν μας αφορούν», δήλωσε για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, επιχειρώντας να θέσει τους όρους του κόμματός του στο σχετικό διάλογο και να «αμυνθεί» έναντι του «ρεσάλτο» που, όπως εκτίμησε ο Π. Χρηστίδης, επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Στασίδι στο υπό αναμόρφωση πολιτικό σκηνικό σπεύδει να «κατοχυρώσει» και το Ποτάμι, με τον Στ. Θεοδωράκη να δηλώνει ότι ξεχωρίζει «7 μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα», και ότι με βάση αυτά θα καθορίσει τη στάση του απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά», δεν απέκλεισε τον οποιονδήποτε εκλογικό αιφνιδιασμό από πλευράς Τσίπρα. Περιγράφοντας ουσιαστικά ότι η ΝΔ, αν βρεθεί στο τιμόνι της διακυβέρνησης θα συνεχίσει από εκεί που θα σταματήσει η σημερινή κυβέρνηση, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να αφήσει «καμένη γη» και «να μας μπλέξει, να βγάλει η ΝΔ το φίδι από την τρύπα (...) να αποδυναμωθεί (μετά τις ευρωεκλογές) η πλειοψηφία που θα έχει δημιουργηθεί υπέρ μας...». Αναφερόμενος σε πιθανή συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ είπε ότι «με πολιτικούς από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως με τον κ. Κωνσταντινόπουλο και την ίδια την κα Γεννηματά, συνεργαστήκαμε αρμονικά όταν βρεθήκαμε στα ίδια υπουργεία. Αλλά το ΚΙΝΑΛ έχει 15 εσωτερικές απόψεις αυτήν τη στιγμή. Πώς μπορείς να βασιστείς; Και επίσης είναι βέβαιο ότι βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο μαζί του; Κατά τη γνώμη μου τα βλέπουμε πολύ διαφορετικά. Δε λέω ότι δεν μπορούμε να βρούμε έδαφος συνεννόησης, αλλά αν με ρωτάτε δεν θα το ευχόμουν».

Παράλληλα, ήδη «τρέχουν» οι διεργασίες για τις εκλογές στην Τοπική Διοίκηση, που τροφοδοτούν σχεδιασμούς σχετικούς και με την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού σκηνικού. Π.χ. σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, καταγράφεται η απόφαση του Γ. Πατούλη (σημερινού δημάρχου Αμαρουσίου) να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας, έστω και αν δεν έχει λάβει «χρίσμα» από την ηγεσία της ΝΔ, ή ακούγονται άλλα ονόματα ως επικρατέστερα από το κόμμα, π.χ. του Κ. Μπακογιάννη. Για τον τελευταίο, μάλιστα, ο Γ. Πατούλης σχολίασε εμμέσως, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στα Πετράλωνα, λέγοντας ότι στον εκλογικό στίβο «όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να έχουν αντοχές και να παίζουν καθαρά. Στα ίσα, κι όχι ύπουλα. Με βάση αρχές, αξίες και προγράμματα. Κι όχι στη βάση κληρονομικών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org