Παρασκευή 24 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Η καπιταλιστική βαρβαρότητα βασική αιτία των εργοδοτικών εγκλημάτων

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και η κερδοφορία των μονοπωλίων αποτελούν τη βασική αιτία των τραγικών εργατικών ατυχημάτων. Τα παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στη συζήτηση σχετικά με δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «Συνθήκες εργασίας και πρότυπα υγείας και ασφάλειας μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές σε εργοστάσια και την κατάρρευση κτιρίου στο Μπαγκλαντές». Στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα εξής:

«Η τραγωδία με την κατάρρευση του οκταώροφου κτιρίου που στέγαζε βιοτεχνίες ενδυμάτων, στα κάτεργα της Ranna Plaza στο Μπαγκλαντές και οδήγησε στο θάνατο πάνω από 1.000 εργάτες, αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των αμέτρητων εγκλημάτων του καπιταλισμού σε βάρος της εργατικής τάξης. Οπως αυτά που συμβαίνουν καθημερινά κατά χιλιάδες στις καπιταλιστικές χώρες, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία κ.α. και βαφτίζονται προκλητικά "εργατικά ατυχήματα".

Η εργοδοτική τρομοκρατία, η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης με 12 - 16 ώρες δουλειά τη μέρα κατά την περίοδο της αιχμής της παραγωγής, σε επικίνδυνες υποδομές στους χώρους δουλειάς, χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, αποτελούν τις βασικές αιτίες των τραγικών εργατικών ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ένας εργαζόμενος ανά τριάμισι λεπτά χάνει τη ζωή του από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια.

Οι προτάσεις του κοινού ψηφίσματος των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, που καλεί τους καπιταλιστές να εφαρμόσουν την "εταιρική κοινωνική ευθύνη", δηλαδή να "ελέγχουν" οι ίδιοι τον εαυτό τους, αποσκοπούν να διαιωνίσουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Τα κροκοδείλια δάκρυα της πλουτοκρατίας και του πολιτικού της προσωπικού αποτελούν πρόκληση για τους συγγενείς των θυμάτων και την εργατική τάξη.

Η οργάνωση της αντιμονοπωλιακής αντικαπιταλιστικής πάλης της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να ληφθούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, να ανατρέψει το σάπιο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την εξουσία των μονοπωλίων, για την κατάκτηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, βασική προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξόντωση εργατών για τα κέρδη των πολυεθνικών(2010-08-08 00:00:00.0)
Παράγωγο του καπιταλισμού η παιδική εργασία(2009-06-13 00:00:00.0)
Η υπεραξία(2003-09-14 00:00:00.0)
Η σχέση της προστασίας της υγείας με την κατάσταση της εργατικής τάξης(2001-12-02 00:00:00.0)
«Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα»(2001-03-04 00:00:00.0)
Οι τάξεις στην καπιταλιστική κοινωνία(2000-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ