Παρασκευή 24 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Αντιτρομοκρατική» συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το πλαίσιο του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού αγώνα» κατέθεσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυνας, στην Ουάσιγκτον. Ισχυρίστηκε ότι η «Αλ Κάιντα» έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα σε Αφγανιστάν και Πακιστάν και ο Λευκός Οίκος επικεντρώνει πλέον στο νέο είδος απειλών «από τους σχετιζόμενους με την "Αλ Κάιντα" εξτρεμιστές και εγχώριους τρομοκράτες».

Η παρέμβαση περιελάμβανε και αναφορά στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο αλλά και στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone). Για το Γκουαντάναμο (που ανήκει στην Κούβα και κατέχουν παράνομα οι ΗΠΑ) ο Πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε τις «υποσχέσεις» του για το κλείσιμο του κολαστηρίου, κάτι που μονότονα επαναλαμβάνει από το 2008 αλλά δεν το έχει πράξει ποτέ. Ομως, η απεργία πείνας των κρατουμένων, που δεν έχουν καν αναγνωριστεί ως τέτοιοι και στη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχουν αποδοθεί καν κατηγορίες για δέκα χρόνια (!), έχει επαναφέρει με δριμύτητα το ζήτημα στην επικαιρότητα και ο Ομπάμα επαναλαμβάνει ότι «θα εντείνει τις προσπάθειές του».

Για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών είπε ότι θα γίνεται «υπό μεγαλύτερο έλεγχο του Κογκρέσου, ενισχύοντας τη διαφάνεια στη χρήση τους ώστε να αποφεύγονται απώλειες αμάχων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ