Παρασκευή 24 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η καταστροφή στην Οκλαχόμα

Oι εικόνες απόλυτης καταστροφής που έρχονται από τις ΗΠΑ μετά το πέρασμα του ισχυρού ανεμοστρόβιλου που σάρωσε την Οκλαχόμα, με 24 επιβεβαιωμένους νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους που αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων, και ισοπέδωση σπιτιών, δείχνουν την απόγνωση των ανθρώπων που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν ό,τι υπάρχοντα είχαν. Οι καταστροφές στις υποδομές είναι επίσης τεράστιες όπως και η αγωνία των ανθρώπων για το τι μέλλει γενέσθαι, με δεδομένο ότι υπάρχει η εμπειρία από άλλες λεγόμενες «φυσικές καταστροφές», ανεμοστρόβιλους και κυκλώνες, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του κυκλώνα «Κατρίνα» στα τέλη Αυγούστου του 2005, με επισήμως 1.836 νεκρούς, εκατοντάδες αγνοούμενους και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν στη Νέα Ορλεάνη και τη Λουιζιάνα, κυρίως νέγροι και φτωχοί που αντιμετωπίζουν ως σήμερα τεράστια προβλήματα.

Η νέα καταστροφή στην Οκλαχόμα, από ανεμοστρόβιλο που «έτρεχε» με 320 χλμ την ώρα, μπορεί να δείχνει την τεράστια δύναμη της φύσης, ωστόσο αναδεικνύει και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Αυτό της πρόληψης και της κρατικής μέριμνας ώστε ο πληθυσμός και να είναι προετοιμασμένος και προστατευμένος και να δέχεται έγκαιρα την απαραίτητη βοήθεια. Το γεγονός ότι η πιο αναπτυγμένη καπιταλιστική χώρα του πλανήτη, στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, δεν μπορεί να προστατέψει το λαό της από τέτοια φυσικά φαινόμενα και τις συνέπειές τους, δεν έχει να κάνει με ανικανότητα διοίκησης, αλλά είναι ζήτημα συνολικά προσανατολισμού του συστήματος που πάνω απ' όλα μπαίνει το κέρδος.

Στην περίπτωση του κυκλώνα «Κατρίνα», που έσπασαν τα φράγματα και η στεριά μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη, έχει αποδειχτεί ότι όχι μόνο δεν υπήρξε πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση, αλλά και η μετέπειτα πορεία δείχνει ότι η καταστροφή χρησιμοποιήθηκε για την εκκένωση της περιοχής για να μπουν τα μονοπώλια. Στην περίπτωση επίσης της Οκλαχόμα υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πρόκειται για επανάληψη της ίδιας εγκληματικής πολιτικής. Από τη μια η κατασκευή των σπιτιών, παρότι βρίσκονται σε περιοχή ευάλωτη και εν πολλοίς επικίνδυνη για ανεμοστρόβιλους, γίνεται κατά βάση με ξύλο (το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιοχές των ΗΠΑ) γιατί αυτό στοιχίζει πολύ πιο φθηνά. Αποδεδειγμένα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι κρατικές δαπάνες για ζητήματα πρόληψης, έγκαιρης εκκένωσης περιοχών, ζητήματα που μόνο οργανωμένα μπορούν να γίνονται, με συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και τη διάθεση των απαραίτητων πόρων, και όχι με τη λογική που κυριαρχεί στις ΗΠΑ «ο καθένας είναι υπεύθυνος για την προστασία του»...

Στον 21ο αιώνα που ζούμε η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε απίστευτα επιτεύγματα, που μπορούν να περιορίσουν τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα και να ελαχιστοποιήσουν τις ανθρώπινες απώλειες. Προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό είναι ένα σύστημα που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που θα παίρνει υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα για πιθανούς κινδύνους για καταστροφές από σεισμούς, κυκλώνες, πλημμύρες κλπ. και ταυτόχρονα θα προσφέρει ολοκληρωμένη κρατική μέριμνα με κοινωνικές υπηρεσίες προειδοποίησης και αντιμετώπισης των αναγκών. Μα πάνω απ' όλα θα έχει δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες κατασκευαστικές υποδομές και κατασκευές λαϊκών κατοικιών, ώστε να υπάρχει η αναγκαία προστασία. Αυτά μόνο η λαϊκή εξουσία, η κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας με εργατικό έλεγχο, δηλαδή ο σοσιαλισμός, μπορεί να τα εξασφαλίσει.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ