Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τουρκικές ανησυχίες ενόψει νέου γύρου συνομιλιών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντάς του ανησυχίες για τους «κινδύνους» που θα αντιμετωπίσει η «ειρηνευτική διαδικασία» στη Συρία εξαιτίας των κινήσεων του καθεστώτος Ασαντ. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, «ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η στοχοθέτηση αμάχων στην Ντεράα (σ.σ. νότια Συρία που ήταν προπύργιο των αντικαθεστωτικών) είναι ανησυχητική» και υποστήριξε ότι τέτοια στάση του καθεστώτος Ασαντ απειλεί να «καταστρέψει εντελώς» τη διαπραγματευτική διαδικασία του «σχήματος Αστάνα» (όπου πρωτοστατούν Ρωσία, Ιράν, Τουρκία), επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να «ενθαρρυνθούν» οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να προσέλθουν και στον επόμενο γύρο συνομιλιών.

Στο μεταξύ, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «υπερβολικά» τα ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για πλήρη αποχώρηση των «Κούρδων τρομοκρατών» της YPG από τη βόρεια Συρία και συγκεκριμένα τον θύλακα Μανμπίτζ, προσθέτοντας ότι οι «περιπολίες» των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων θα συνεχίζονται. Αλλωστε, η Τουρκία διαμηνύει με κάθε ευκαιρία πως θέλει να διατηρήσει πρωτοβουλία κινήσεων σε Συρία και Ιράκ, για αυτό και συνεχίζει και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης τρομοκρατών» και της «υπεράσπισης της ασφάλειας και ακεραιότητάς» της.

Τέλος, συριακά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν συριακή στρατιωτική θέση κοντά στο αεροδρόμιο Ναϊράμπ, στα περίχωρα της πόλης Χαλέπι, στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ισραηλινές επιθέσεις έπληξαν αποθήκες «υποστηριζόμενες» από το Ιράν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη εμπλοκή στη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση(19/9/2018)
Νέες επαφές από σήμερα στην Αστάνα(4/7/2017)
Τεταμένη η κατάσταση, στο απόγειο οι ανταγωνισμοί(27/6/2017)
Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για τη «Γενεύη ΙΙ»(2/11/2013)
Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες για τη «Γενεύη ΙΙ»(2/11/2013)
Ισραηλινές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό(8/5/2013)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org