Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Νέες επαφές από σήμερα στην Αστάνα

Ενώ το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος υπουργός Αμυνας είχε επαφές με την τουρκική ηγεσία

Στρατιώτες του συριακού στρατού ανακαταλαμβάνουν περιοχές στη Β. Συρία
Στρατιώτες του συριακού στρατού ανακαταλαμβάνουν περιοχές στη Β. Συρία
ΑΓΚΥΡΑ.- ΑΣΤΑΝΑ.--

Συνέχεια στις ενδοσυριακές συνομιλίες δίνεται σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν, όπου συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα έχουν νέα συνάντηση (μέχρι και αύριο) στο πλαίσιο του «σχήματος» που εγκαινίασαν πριν μερικούς μήνες οι Τουρκία, Ρωσία, Ιράν, επιβεβαιώνοντας πόσο περιπλέκονται τα σχέδια για το μέλλον της Συρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας.

Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο, ο υπουργος Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού βρέθηκε στην Αγκυρα, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν. Η συνάντηση ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ και εκτός από τη διάρκειά της (δύο ωρών) δεν έγινε τίποτα άλλο γνωστό. Σε αυτή συμμετείχε και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ, ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλούσι Ακάρ αλλά και ο αρχηγός των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

Πάντως, την Παρασκευή ο Σοϊγκού δήλωνε από τη Μόσχα ότι «μαζί με το Ιράν και την Τουρκία, ολοκληρώνουμε την προετοιμασία των εγγράφων που θα καθορίσουν τις ζώνες αποκλιμάκωσης και τις διαδικασίες για τον έλεγχό τους και τις σχετικές επιχειρήσεις».

Ορισμένα τουρκικά δημοσιεύματα (π.χ. «Σαμπάχ») συνέδεαν τη συνάντηση Ερντογάν - Σοϊγκού και με την προσπάθεια της Τουρκίας να κερδίσει «κατανόηση» και «στήριξη» στην προτεραιότητα που εκείνη δίνει στην «αντιμετώπιση» των Κούρδων αυτονομιστών της Συρίας (YPG, PYD), των οποίων η ενίσχυση ανησυχεί την Αγκυρα πως δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα. Μάλιστα, χτες, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχήμ Καλίν υπογράμμισε ότι «λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και την εθνική ασφάλεια», αναφερόμενος σε «σενάρια» για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά Κούρδων της βόρειας Συρίας.

Προελάσεις στρατού σε Μοσούλη και Ράκα

Οι διπλωματικές επαφές θα πυκνώσουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι η εικόνα από τα πεδία των μαχών δείχνει πως οι δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» δέχονται σημαντικές πιέσεις και μια ενδεχόμενη ήττα τους ανοίγει ακόμα περισσότερο τη συζήτηση για το συσχετισμό των δυνάμεων σε Συρία και Ιράκ.

Ο Ιρακινός στρατηγός Αμπντελ Γάνι αλ Ασάντι είπε από τη Μοσούλη του Ιράκ ότι «τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε την τελική νίκη επί του Νταές (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος")». Αλλά και ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, στέλεχος του «διεθνούς συνασπισμού» υπό τις ΗΠΑ, είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι η πλήρης ανακατάληψη της Μοσούλης είναι «θέμα ημερών».

Στο μεταξύ, στη Ράκα της Συρίας, οι δυνάμεις του «διεθνούς συνασπισμού», επίσης χτες, ανακοίνωσαν ότι μπήκαν στην περιοχή για πρώτη φορά από το νότο.

Πάντως, για τους λαούς των δύο χωρών το δράμα μεγαλώνει ασταμάτητα, αφού οι πατρίδες τους βυθίζονται στην καταστροφή των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στη Ράκα εκτιμάται ότι έχουν «παγιδευτεί» τουλάχιστον 100.000 άμαχοι.

Στην πρωτεύουσα τη Συρίας Δαμασκό, την Κυριακή, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση.

Αλλά και στο Ιράκ σημειώθηκε βομβιστική επίθεση μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό, στη δυτική επαρχία του Ιράκ Αλ-Ανμπαρ, από την οποία επίθεση σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή επανήλθαν οι κατηγορίες σε βάρος της συριακής κυβέρνησης ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα, όπως το αέριο σαρίν. Μια οργάνωση Σύρων ανταρτών κατηγόρησε το Σάββατο το συριακό στρατό ότι χρησιμοποίησε αέριο χλωρίου εναντίον δυνάμεών της, στη διάρκεια συγκρούσεων ανατολικά της Δαμασκού. Από τη μεριά του ο συριακός στρατός απέρριψε την κατηγορία.

Στο μεταξύ, από την Κυριακή το μεσημέρι, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε «κατάπαυση του πυρός» μέχρι μεθαύριο Πέμπτη στη νότια Συρία, περιλαμβανομένης της επαρχίας Κουνέιτρα. Οπως ανακοινώθηκε, η κατάπαυση του πυρός τηρείται για να υποστηριχτούν «συμφιλιωτικές προσπάθειες».

Νέο επεισόδιο στο Γκολάν

Τέλος, νέο «επεισόδιο» σημειώθηκε στη μεθόριο Συρίας - Ισραήλ, όπου οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις έπληξαν ξανά θέση του συριακού στρατού, υποστηρίζοντας ότι ανταποδίδουν πυρά που είχαν δεχτεί νωρίτερα σε περιοχή των υψιπέδων του Γκολάν.«Το Ισραήλ θεωρεί ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για κάθε παραβίαση των συνόρων και θα αντιδρά», δήλωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, προσθέτοντας κατά τ' άλλα ότι η χώρα του «συνεχίζει την πολιτική της μη ανάμειξης στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία αλλά δεν θα ανεχτούμε καμιά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες με φόντο την κλιμάκωση των συγκρούσεων(2016-11-09 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις της «αντιτρομοκρατικής» ιμπεριαλιστικής συμμαχίας(2016-11-08 00:00:00.0)
Εντείνονται οι συγκρούσεις και τα παζάρια...(2016-11-04 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας για το ρόλο των Κούρδων...(2016-10-27 00:00:00.0)
Και Γάλλοι κομάντος στο συριακό έδαφος(2016-06-10 00:00:00.0)
Αμερικανοί κομάντος σε ρόλο... συμπολεμιστή Κούρδων μαχητών(2016-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ