Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΡΑΝ
Η Ουάσιγκτον αρνείται εξαιρέσεις στους Ευρωπαίους

Την επιμονή της Ουάσιγκτον να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν χωρίς εξαιρέσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρείες μεταφέρει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, σε επιστολή του, την οποία υπογράφει και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC, η επιστολή Πομπέο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «επιδιώκουμε να ασκήσουμε τη μέγιστη, άνευ προηγουμένου, δημοσιονομική πίεση στο ιρανικό καθεστώς» και υποστηρίζει ότι «δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε εξαιρέσεις σε αυτήν την πολιτική εκτός από πολύ ειδικές περιστάσεις, στις οποίες κάτι τέτοιο ωφελεί την εθνική μας ασφάλεια».

Μεταξύ άλλων, προσθέτει ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα υποχωρήσει» μέχρι να διαπιστώσει «μια απτή, εμφανή και διαρκή αλλαγή» στις πολιτικές επιλογές του Ιράν. Ακόμα, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τραμπ «αποσύρθηκε από την JCPOA (σ.σ. τη διεθνή συμφωνία του 2015) για έναν απλό λόγο: Απέτυχε να εγγυηθεί την ασφάλεια του αμερικανικού λαού...».

Σημειώνουμε ότι μετά από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία (τον περασμένο Μάη), Ρωσία και Κίνα, μαζί με Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία αλλά και την ΕΕ ως σύνολο διακήρυξαν την απόφασή τους να συνεχίσουν να στηρίζουν τη συμφωνία, αλλά και να διαπραγματευτούν τους όρους για τη διατήρησή της, δεδομένης της ανάγκης να «αντιμετωπιστούν» οι συνέπειες της αποχώρησης ΗΠΑ αλλά και η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Από τη μεριά τους, οι Ευρωπαίοι «εταίροι» των ΗΠΑ ζήτησαν να εξεταστεί ενδεχόμενη εξαίρεση μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που έχουν ήδη προχωρήσει επενδύσεις στο Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ