Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Επικίνδυνη εμπλοκή στη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση
  • Κατάρριψη από τη συριακή αεράμυνα ρωσικού αεροσκάφους, που χρησιμοποιήθηκε ως «ασπίδα» από ισραηλινά μαχητικά για να αποφύγουν τα πυρά των Σύρων
  • Η φρεγάτα «Ελλη» με ευθύνη της κυβέρνησης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ο τύπος του αναγνωριστικού αεροσκάφους της Ρωσίας, «Ιλιούσιν-20», που καταρρίφθηκε στη Συρία
Ο τύπος του αναγνωριστικού αεροσκάφους της Ρωσίας, «Ιλιούσιν-20», που καταρρίφθηκε στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέο «λάδι στη φωτιά» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Συρία ρίχνει η τελευταία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το βράδυ της Δευτέρας σε εγκαταστάσεις συριακής στρατιωτικής βιομηχανίας στη Λαττάκεια, καθώς προκάλεσε την ενεργοποίηση της συριακής αεράμυνας και την παράπλευρη συντριβή ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους «Il-20» με 15 στρατιωτικούς, αφού το αεροσκάφος αυτό χρησιμοποιήθηκε ως «ασπίδα» από τα μαχητικά του Ισραήλ για να αποφύγουν τα πυρά του συριακού στρατού. Επίσης, από την επιδρομή σκοτώθηκαν δύο Σύροι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 10. Οχι τυχαία, η επίθεση εξαπολύθηκε ελάχιστες ώρες μετά από τη συμφωνία - συμβιβασμό Ρωσίας - Τουρκίας για δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», αφοπλισμό και απομάκρυνση τζιχαντιστών από τη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, στην οποία κατέληξαν οι Πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Πραγματοποιήθηκε επίσης σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία έχει αυξηθεί σημαντικά, και πάλι, στην Ανατολική Μεσόγειο η στρατιωτική κινητικότητα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και συμμάχων), στις οποίες συμμετέχει, προσφάτως, και η ελληνική φρεγάτα «Ελλη» με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Την ίδια ώρα και η Ρωσία αναπτύσσει σημαντικές ναυτικές και άλλες δυνάμεις, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι η σύγκρουση για την «επόμενη μέρα» στη Συρία αφορά ένα ευρύτερο παζάρι για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, στρατηγικών περιοχών, ενεργειακών πόρων και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Τα γεγονότα

Η ισραηλινή επιδρομή έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας (γύρω στις 11 μ.μ.) στη Λαττάκεια, μία σχετικώς ασυνήθιστη περιοχή για τα δεδομένα των - πάνω από 200 μέσα στο τελευταίο 18μηνο - ισραηλινών επιθέσεων στη Συρία, εξαιτίας της σημαντικής ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στο εκεί λιμάνι και την παρακείμενη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ. «Κρίσιμος στόχος» ήταν στρατιωτική βιομηχανική εγκατάσταση του συριακού στρατού, επειδή κατά την ισραηλινή ηλεκτρονική έκδοση «Times of Israel», εκεί φτιάχνονταν «φονικά όπλα ακριβείας που επρόκειτο, εκ μέρους της (σ.σ. λιβανέζικης οργάνωσης) Χεζμπολάχ, να μεταφερθούν στον Λίβανο»...

Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε ότι στην επιδρομή συμμετείχαν 4 ισραηλινά μαχητικά τύπου «F-16», αν και αρχικά υποστηρίχτηκε ότι η επιχείρηση έγινε από τη θάλασσα με τη συμμετοχή και γαλλικής φρεγάτας (κάτι που το Παρίσι διέψευσε). Η εμφάνιση των ισραηλινών μαχητικών στον συριακό εναέριο χώρο προκάλεσε άμεσα την ενεργοποίηση της συριακής αεράμυνας. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε πως οι Ισραηλινοί πιλότοι χρησιμοποίησαν ως «ασπίδα - κάλυμμα» το (μεγαλύτερο σε μέγεθος) ρωσικό αναγνωριστικό «Il-20», που γύριζε στη βάση του, με αποτέλεσμα ένας από τους συριακούς πυραύλους «S-200» να χτυπήσει και να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος προκαλώντας τη συντριβή του στη θάλασσα, περίπου 27 χλμ. δυτικά της πόλης Μπανίγιας. Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη έφυγαν πριν από τη συντριβή του «Il-20».

Μερικές ώρες μετά από τη συντριβή του αεροσκάφους, οκτώ ρωσικά πλοία και ένα υποβρύχιο εντόπισαν θραύσματα του «Ιl-20» και τμήματα από τις σορούς των άτυχων στρατιωτικών.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως δεν είχαν (φανερά τουλάχιστον...) ανάμειξη στην επίθεση. Αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους «ατυχή». Είπε επίσης πως υπενθυμίζει «την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης, ειρηνικής και πολιτικής επίλυσης στις άρρηκτα συνδεδεμένες συγκρούσεις στην περιοχή και τον κίνδυνο λάθος υπολογισμών με τραγικό αποτέλεσμα». Ζήτησε επίσης τον τερματισμό της «προκλητικής» μεταφοράς όπλων από το Ιράν μέσω της Συρίας.

Οι αντιδράσεις σε Ρωσία και Ισραήλ

Το συμβάν αξιολογήθηκε ως ισραηλινή «προβοκάτσια» από στελέχη του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου επικοινώνησε άμεσα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ζητώντας εξηγήσεις, μεταξύ άλλων και γιατί δεν ενημερώθηκε εγκαίρως ο ρωσικός στρατός για την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή, παρά μόνο ένα λεπτό πριν χαθεί από τα ραντάρ το ρωσικό μεταγωγικό. Ο Σόιγκου τόνισε πως θεωρεί το Ισραήλ «πλήρως υπεύθυνο» για την κατάρριψη και απείλησε με «πιθανά αντίποινα». Παράλληλα, Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο «Russia Today» δήλωσε: «Θεωρούμε εχθρικές αυτές τις προκλητικές ενέργειες του Ισραήλ. 15 Ρώσοι φαντάροι σκοτώθηκαν εξαιτίας των ανεύθυνων ενεργειών του ισραηλινού στρατού».

Ο Λίμπερμαν απέφυγε να σχολιάσει το περιστατικό. Το ίδιο έκανε και εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, μέχρι που οι έντονες ρωσικές αντιδράσεις ανάγκασαν τον ισραηλινό στρατό να εκδώσει μία ανακοίνωση, που αφενός επιβεβαίωνε μία ακόμη επίθεση στη Συρία, αφετέρου προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στην κυβέρνηση Ασαντ, επειδή... χρησιμοποίησε την αεράμυνα για να αμυνθεί!

«Το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο των μελών του πληρώματος του ρωσικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε τη νύκτα από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα... Θεωρεί το καθεστώς του Ασαντ, ο στρατός του οποίου κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο, πλήρως υπεύθυνο γι' αυτά τα επεισόδια», ανέφερε η ανακοίνωση, που κατηγόρησε επίσης το Ιράν και τη λιβανέζικη «Χεζμπολάχ» πως είναι «συνυπεύθυνοι για το ατυχές περιστατικό».

Ακολούθως, ο Ισραηλινός αναπληρωτής πρέσβης στη Ρωσία Κέρεν Κόεν Γκατ κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις μετά την αποχώρησή του.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση για τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου, σημείωσε ότι πρόκειται για «μια αλυσίδα τραγικών και τυχαίων περιστάσεων». Ανήγγειλε πως θα ληφθούν μέτρα θωράκισης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, τονίζοντας πως πρόκειται «για βήματα που όλοι θα προσέξουν»...

ΗΠΑ, ΕΕ, Ιράν για τη συμφωνία στο Ιντλίμπ

Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους συνέπεσε με την επίτευξη ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ, με τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης.

Η συμφωνία, που προβλέπει μεταξύ άλλων και την παράδοση των βαρέων όπλων από τις περισσότερες οργανώσεις τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών έως τα μέσα Οκτώβρη, προκάλεσε υποτονικές αντιδράσεις στις περισσότερες δυτικές χώρες.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν και καλωσορίζουν τις προσπάθειες Ρωσίας και Τουρκίας να αποτρέψουν τη βία στο Ιντλίμπ». Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως η αποκλιμάκωση «θα είναι μόνιμη».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ εξέφρασε την ελπίδα πως η συμφωνία «θα εγγυάται την προστασία των ζωών και των πολιτικών υποδομών, καθώς και ανθρωπιστική πρόσβαση χωρίς εμπόδια και αδιάλειπτη».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαιρέτισε τη συμφωνία ως «καλό σημάδι», προσθέτοντας πως θα πρέπει να τηρηθεί, γιατί «έχουμε δει επίσης τα τελευταία χρόνια συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν».

Τη συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για το Ιντλίμπ χαιρέτισε το Ιράν ως «σημαντικό βήμα για την επίλυση του ζητήματος που προκαλούν οι τρομοκρατικές ομάδες που παραμένουν στη Συρία».

Νωρίτερα χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα ενισχύσει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Ιντλίμπ. Πρόσθεσε πως στις περιπολίες θα συμμετάσχουν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι θα κρατήσει τα όπλα της «η μετριοπαθής αντιπολίτευση» (π.χ. μισθοφόροι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού»), που έσπευσαν να πανηγυρίσουν ότι «ο Ασαντ δεν θα μπορεί να ελέγχει όλη τη Συρία». Η Τουρκία πάντως ισχυρίζεται ότι η περιοχή «θα εκκαθαριστεί από τους ριζοσπάστες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ