Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συγκαταλέγουν την ΕΕ στους «εχθρούς» τους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ενωση και Κίνα συγκαταλέγονται στους «εχθρούς των ΗΠΑ», για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, ξεκαθάρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS. «Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την ΕΕ, αλλά είναι εχθρός. Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εχθρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα... Αυτό σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ είναι οι καλύτεροι φίλοι και το να πει κανείς πως είναι εχθροί είναι "ψεύτικες ειδήσεις"».

Ενώ η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είπε ότι εκείνη θα ρωτούσε τον Τραμπ ποιους θεωρεί φίλους του και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε πολύ καθαρό κατά νου ποιοι είναι οι φίλοι μας, σίγουρα οι ΗΠΑ (είναι) και έχω πει πολλές φορές ότι μια αλλαγή στην κυβέρνηση δεν αλλάζει τη φιλία μεταξύ χωρών και λαών... Και σίγουρα θεωρούμε τις ΗΠΑ φίλους, εταίρους, στενούς φίλους και εταίρους. Πάντα θα το κάνουμε... Αρα έχουμε πολύ καθαρό ποιοι είναι οι φίλοι μας και ελπίζω και η αμερικανική κυβέρνηση να έχει κι εκείνη καθαρές ιδέες για το ποιοι είναι οι δικοί της φίλοι».

Ενδιαφέρον είχαν και τα πιο θαρρετά σχόλια του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, ότι «δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε πλήρως στον Λευκό Οίκο» και ότι «για να διατηρήσουμε τη σύμπραξη με τις ΗΠΑ πρέπει να την αναπροσαρμόσουμε. Η πρώτη ξεκάθαρη συνέπεια δεν μπορεί παρά να είναι να συνδεθούμε μεταξύ μας στην Ευρώπη ακόμη πιο στενά». Ενώ κατέληξε: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφεθεί στις διαιρέσεις, όσο οξείες και αν είναι οι επιθέσεις και όσο παράλογα και αν είναι τα tweet».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη Βούτσιτς στη Μόσχα(24/6/2020)
Απάντηση στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ(27/6/2019)
Ενα ακόμη «πλάνο» με φόντο σκληρά παζάρια, αντιφάσεις και ανταγωνισμούς(21/7/2018)
Συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ(18/7/2018)
Προβληματισμός και περιθώρια για «εναλλακτικές» συνεργασίες(14/7/2018)
Προβληματισμοί Γκάμπριελ για τις ΗΠΑ(14/7/2018)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org