Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναθερμαίνεται η συζήτηση για νέο δημοψήφισμα ή και «καθόλου Brexit»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τον κίνδυνο ενός «άτακτου» - χωρίς συμφωνία με την ΕΕ - Brexit, αλλά ακόμα και «να μην υπάρξει κανένα Brexit», επεσήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με παρέμβασή της σε βρετανικά ΜΜΕ την Κυριακή. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι δυσαρεστημένοι και από τις δυο πλευρές και επανέρχεται η συζήτηση για ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα «Mail on Sunday», η Μέι προειδοποιεί τους βουλευτές του κόμματός της (Συντηρητικοί) ότι μπορεί να «μην υπάρξει καθόλου Brexit», αν εμποδίσουν το σχέδιό της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Εναντιώνεται σε μια «επιζήμια και άτακτη» έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανησυχίες για τους «κοινούς κανόνες» στην «περιοχή ελεύθερου εμπορίου» με την ΕΕ για τα εμπορεύματα, αλλά δεν υπάρχει «εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση». «Θέλω να μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να διαπραγματευτούμε την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», τόνισε η πρωθυπουργός.

Θυμίζουμε ότι το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης προκάλεσε την παραίτηση τριών μελών του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και στελεχών του κόμματος, ενώ αρκετοί βουλευτές της απειλούν να μην το υπερψηφίσουν. Θεωρούν ότι θα μπορούσε να προκύψει μια συμφωνία, που θα δεσμεύει στενά τη Βρετανία με τους κανόνες της ΕΕ και κάνουν λόγο για ένα «κατ' όνομα Brexit». Την Κυριακή παραιτήθηκε και ο σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών και βουλευτής Ρόμπερτ Κορτς και χτες ακόμη ένας βουλευτής και υπουργικός σύμβουλος, ο Σκοτ Μαν.

Χτες και σήμερα, με αφορμή τις συζητήσεις στη βουλή για την «τελωνειακή νομοθεσία» και για το εμπόριο, αναμένεται να αναθερμανθεί η αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν ένα «σκληρό» Brexit και εκείνους που πιέζουν για στενούς δεσμούς με την ΕΕ. Ο Συντηρητικός βουλευτής Τζέικομπ Ρις - Μογκ, που αντιτάσσεται στο κυβερνητικό σχέδιο, θα καταθέσει τροπολογίες που θα προβλέπουν π.χ. ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η πρώην υπουργός Παιδείας, Τζάστιν Γκρίνινγκ, η οποία παραιτήθηκε το Γενάρη, σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μέι για το Brexit σημαίνει πως «εξακολουθούμε να συμμορφωνόμαστε με πολλούς κανόνες της ΕΕ, αλλά τώρα χωρίς να έχουμε λόγο στη διαμόρφωσή τους. Ποιο το νόημα;». Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε σε άρθρο του και ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος είναι υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Αναγνωρίζει ότι ένα «ήπιο Brexit» θα έχει μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο αναρωτιέται «ποιο το νόημα;». Προτείνει δεύτερο δημοψήφισμα με τρεις επιλογές: «Καθαρό» Brexit, «ήπιο» ή παραμονή στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ