Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Εσωτερικών

Το σύνθημα «Πάρτε πίσω τις απολύσεις» και η απαίτηση για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους δήμους κυριάρχησαν στη χτεσινή κινητοποίησή τους, στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Για άλλη μια φορά, το δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων, που ήδη κατά εκατοντάδες πετάγονται στην ανεργία, προσέκρουσε στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης μέσω του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ο οποίος όταν συναντήθηκε με αντιπροσωπεία τους προέβαλε το πρόσχημα της «νομιμότητας», για να δικαιολογήσει τις απολύσεις.

Οι συμβασιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, το οποίο είχε προκηρύξει και στάση εργασίας, ενώ τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση είχαν αποφασίσει το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης και οι συμβασιούχοι, σε έκτακτη Γενική τους Συνέλευση. Στην κινητοποίηση κάλεσε και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία συμβασιούχων από το δήμο Πατρέων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων.

Για ώρα μέσα στο καυτό λιοπύρι οι συγκεντρωμένοι προέβαλαν τα αιτήματά τους, ενώ με το σύνθημα «Φτώχεια - απολύσεις για τους εργάτες και στους εργολάβους κάνετε τις πλάτες» κατήγγειλαν ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος αυτής της πολιτικής είναι η παράδοση της καθαριότητας αλλά και άλλων βασικών υπηρεσιών των δήμων στους ιδιώτες.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε η Σοφία Εξαδακτύλου, αντιπρόεδρος του Σωματείου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, που σημείωσε πως «δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μας πως θα έχουμε απολύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από το τέλος του Μάρτη και συνεχίζονται». Κατήγγειλε την απόλυση των 500 συμβασιούχων στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι «οι περισσότεροι απ' αυτούς δούλευαν από το Σεπτέμβρη του 2014, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ότι στην πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί καθεστώς δουλείας, με 60 διαφορετικούς τύπους συμβάσεων, υπογραμμίζοντας ότι «γι' αυτήν την κατάσταση ευθύνες φέρνει και η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, που πάει χέρι - χέρι με την κυβέρνηση και τους δημάρχους».

Στην κινητοποίηση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Βαγγέλης Βασιλάκος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Νομού Αττικής και μέλος της Επιτροπής Αγώνα του δήμου Ορωπού, και ο Χρύσανθος Κυριαζής, επίσης μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι ανακυκλώσιμα υλικά

Εντονες ήταν οι αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων στο άκουσμα των αποτελεσμάτων της συνάντησης της αντιπροσωπείας του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη. Ο πρόεδρός του, Σπύρος Κωνσταντάς, μιλώντας στους συμβασιούχους μετά το τέλος της συνάντησης κατήγγειλε ότι «οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Δεν μπορούν να απολύουν εργάτες που δουλεύουν τρία και τέσσερα χρόνια προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι τους το απαγορεύει το Σύνταγμα!».

Ακολούθησε πορεία και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Εκεί ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, συναντήθηκε με τους συμβασιούχους, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους και τα αιτήματά τους. Υπενθύμισε τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ υπέρ των δίκαιων αιτημάτων τους και τους κάλεσε να συνεχίσουν την πάλη τους. Αντιπροσωπεία των συμβασιούχων είχε συναντήσεις και με τα υπόλοιπα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής), στα οποία παραδόθηκε και υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Σε ανακοίνωσή του για την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σημειώνει:

«Καταγγέλλουμε την αδιαλλαξία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του υπουργού Εσωτερικών Σκουρλέτη, που συνεχίζει να αρνείται να φέρει νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου για τους συνάδελφους συμβασιούχους στην καθαριότητα, τη στιγμή που οι συνάδελφοι απολύονται με ευθύνη της κυβέρνησης και οι δήμοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό για την αποκομιδή απορριμμάτων μέσα στο καλοκαίρι. Τα γνωστά προσχήματα περί αντισυνταγματικότητας δεν τα πιστεύει πια κανείς. Ολοι γνωρίζουμε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης, η οποία για μία ακόμα φορά υπηρετεί πιστά τις κατευθύνσεις του ΣΕΒ και της ΕΕ και χτυπάει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα. Στην ίδια γραμμή με τη κυβέρνηση είναι και η πλειοψηφία των δημάρχων στην ΚΕΔΕ.

Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μόνιμη και σταθερή εργασία. Καλούμε τα Σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα να μη σταματήσουν ούτε λεπτό να βρίσκονται στο πλευρό των συναδέλφων και να οργανώνουν τον αγώνα τους για:

  • Αμεση νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεων όλων των συναδέλφων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχου.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ