Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Στην τελική ευθεία για το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

-- Ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ στον Πειραιά.

-- Αρθρο: Σχετικά με τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τη στρατηγική της κυβέρνησης.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Διαλέγουμε άλλο μονοπάτι από αυτό που μας χαράζουν

Επιτυχημένες οι εκδηλώσεις στον Πειραιά, όπου μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με επιτυχία έγιναν το διήμερο 29 και 30 Ιούνη οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ. Οι πολλοί επισκέπτες του Φεστιβάλ που βρέθηκαν στο «Καστράκι» στη Δραπετσώνα, όπου φιλοξενήθηκε, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα γεμάτο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, με αφιερώματα, συναυλίες, εκθέσεις και συζητήσεις.

Κεντρικός ομιλητής ήταν το Σάββατο ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, αναφερόμενος ειδικότερα στην Ιστορία του Κόμματος, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Κοιτάζουμε με δέος και σεβασμό το έργο των παλιότερων γενιών του Κόμματός μας, όλων αυτών που σε κάθε ιστορική περίοδο, σε κάθε καμπή της ταξικής πάλης, σε κάθε δυσκολία, έλυναν το κύριο, το βασικό, αυτό που είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα, τη διασφάλιση της ύπαρξης και της επαναστατικής φυσιογνωμίας του Κόμματος, το χαρακτήρα του ως κόμματος της εργατικής τάξης, την ανανέωση των γραμμών του με νέες ηλικιακά δυνάμεις (την εξασφάλιση της συνέχειάς του), τη σύνδεση με ευρύτερες εργατικές - λαϊκές μάζες.

Μέσα από αυτή τη μακρά πορεία βγάζουμε και τα απαραίτητα συμπεράσματα για την Ιστορία μας. Αυτά τα συμπεράσματα μας βοηθούν να φτιάχνουμε σύγχρονο Πρόγραμμα, να χαράζουμε πολιτική γραμμή. Την ανάγκη το Κόμμα να έχει ξεκάθαρο στόχο την πάλη για την εργατική εξουσία, να μην μπερδεύεται με ενδιάμεσους στόχους και στάδια, που τελικά το απομακρύνουν από την ιστορική του αποστολή. (...)

Ο Κ. Παπασταύρου στο βήμα του Φεστιβάλ
Ο Κ. Παπασταύρου στο βήμα του Φεστιβάλ
Αποτιμώντας αυτήν τη δύσκολη 100χρονη διαδρομή, αυτόν τον όμορφο δρόμο, νιώθουμε υπερήφανοι, σίγουροι για την επιλογή μας, πιο αποφασισμένοι, παίρνοντας υπόψη την ιστορική πείρα να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη συνέπεια στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Δεν προδώσαμε, ούτε θα προδώσουμε ποτέ το λαό μας, τμήμα του οποίου είμαστε και οι ίδιοι, φιλοδοξούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για να βρει το δίκιο του. (...)

Διαλέγουμε άλλο μονοπάτι από αυτό που μας χαράζουν. Το σύστημα θέλει να ξεμπερδεύει με τη συλλογική οργάνωση και δράση του λαού μας και της νεολαίας, γιατί ο καθένας μόνος του είναι εύκολη λεία. Εμείς με όλους τους τρόπους δρούμε για να μπουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα νέοι, στα σωματεία τους, να ζωντανέψουν, να αποκτήσουν ταξικό προσανατολισμό και να μην είναι εργαλεία συνεργασίας με το κεφάλαιο και την εργοδοσία.

(...) Βγάζουμε μπροστά τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, τις κάνουμε σημαία μας.

(...) Ξέρουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε, θα το πετύχουμε με την πάλη, με την αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, την εργοδοσία, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ποτέ τίποτα δεν χαρίστηκε στις προηγούμενες γενιές.

(...) Κανείς δεν θα μας χαρίσει αυτό το μέλλον.


Καμιά εναλλαγή κυβέρνησης, μόνο η μαζική εργατική - λαϊκή πάλη, με τη σημαντική συμμετοχή της νεολαίας, σε ανατρεπτική κατεύθυνση, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

Αυτήν την υπόσχεση δίνουμε στα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ, ότι θα συνεχίσουμε σταθερά αυτήν την προσπάθεια μέχρι τέλους.

Οτι θα παλέψουμε να γίνουμε όλο και καλύτεροι, ώστε περισσότεροι νέοι να συσπειρωθούν γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, την πραγματικά καινοτόμα και ρεαλιστική διέξοδο για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.

Δεν υπάρχει εμπόδιο που να μπορεί να μας σταματήσει, αυτό μας διδάσκει η ιστορική πείρα.

Οσες δυσκολίες και να αντιμετωπίσουμε, με ό,τι και να αναμετρηθούμε.

(...) Το αύριο για μας δεν είναι μέλλον άγνωστο και μακρινό, με τη δράση μας το αύριο γίνεται σήμερα κιόλας. Εμπρός να βαδίσουμε στον δικό μας δρόμο».

Πλούσιο και πολύμορφο το πρόγραμμα

Από τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ ξεχώρισε η εκδήλωση της Παρασκευής με θέμα «Η επίδραση του λαϊκού κινήματος στον αθλητισμό μέσα από το παράδειγμα του Ν. Γόδα», στην οποία μίλησαν ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Βαγγέλης Γείτονας, μέλος του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη διάρκειά της παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων η πορεία του ΕΛΑΣίτη ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, από το Αϊβαλί όπου γεννήθηκε το 1921, στην προσφυγιά και στις φτωχογειτονιές της Κοκκινιάς, στα πρώτα βήματα στο ποδόσφαιρο, που οδήγησαν το 1942 να πάρει μεταγραφή στην αγαπημένη του ομάδα. Μίλησαν για την ένταξή του στην Αντίσταση, τη συμμετοχή του στη μεγάλη μάχη για τη διάσωση της Ηλεκτρικής Εταιρείας στον Πειραιά, στη μάχη της Οδού 7ης Μαρτίου επικεφαλής του λόχου του, στις μάχες του Δεκέμβρη του '44. Ο Ν. Γόδας συνελήφθη με την υπόδειξη ενός χαφιέ και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας, όπου σε μια στημένη δίκη με μάρτυρες δωσίλογους συνεργάτες των Γερμανών καταδικάστηκε σε θάνατο το 1948.


Τα στέκια που λειτούργησαν στο χώρο, στη διάρκεια του Φεστιβάλ, φιλοξένησαν μια σειρά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες: Οι μικροί επισκέπτες παρακολούθησαν πειράματα φυσικής και συμμετείχαν σε κατασκευές στον «Μικρόκοσμο». Στο χώρο ενάντια στα Ναρκωτικά λειτούργησε ένα θεματικό escape room, ενώ στο Μαθητικό Στέκι ξεχώρισε η παρουσίαση από μαθητή για τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ στη Διαστημική. Από τη σκηνή του Φεστιβάλ πέρασαν στη διάρκεια του διημέρου οι Imam Baildi, οι Rebelion Connexion, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στον στιχουργό Αλκη Αλκαίο από τον Δ. Κανέλλο και τον Μ. Ανδρουλιδάκη, και εμφανίστηκαν φοιτητικά - μαθητικά συγκροτήματα, ενώ σε εκθέσεις παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα αφιερώματα.

Αντιναρκωτικές δράσεις σε Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, προχτές Δευτέρα, η παρέμβαση της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών και σύνθημα «Δεν θα μας αρπάξουν το μυαλό και το μέλλον! Οχι σε όλα τα ναρκωτικά!». Στο χώρο έγινε μαζική εξόρμηση, ενώ το πρόγραμμα των δράσεων περιλάμβανε: Τουρνουά μπάσκετ 3on3, παιχνίδι escape room που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν και παρουσίαση της παράστασης «Καραγκιόζης - στρατηγικός επενδυτής», που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν επίσης στην Καλαμάτα οι δραστηριότητες με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών που οργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ.

Οι δραστηριότητες κορυφώθηκαν με την εκδήλωση - συναυλία την Παρασκευή 28 Ιούνη στο λιμάνι της Καλαμάτας. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η Ελένη Μητικάρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και ακολούθησε συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Λευκές σκιές» και τον Παναγιώτη Καράμπελα. Επίσης, στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση από τα έργα των μαθητών του Πολυχώρου Δημιουργίας της ΚΝΕ, «Μικρόβιο».


Στην Καλαμάτα
Στην Καλαμάτα
Σήμερα στον Βόλο

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ., στην παραλία του Βόλου (μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδας), όπου θα γίνει παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για το ζήτημα των ναρκωτικών, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις με βάση το πρόσφατο νομοσχέδιο. Θα μιλήσει η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών. Στην εκδήλωση, επίσης, θα βραβευτούν οι νικήτριες ομάδες του τουρνουά μπάσκετ 3on3 που είχαν διοργανώσει με επιτυχία οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στον Βόλο στα τέλη Ιούνη.

Προφεστιβαλική στη Χωριστή Δράμας

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση στη Χωριστή Δράμας, σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ., στην πλατεία δίπλα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση μαθητικού project με θέμα «Μαθαίνουμε την αλήθεια για τον τόπο μας».
  • Προβολή βίντεο για την ηρωική εξέγερση του 1941 στη Δράμα.
  • Ομιλία από τον Γιώργο Μήτρου, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του ΚΚΕ.
  • Λαϊκό γλέντι.

Με το σύνθημα του Φεστιβάλ «Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος! ...Σίγουρος δρόμος... 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ ...τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος...», η ΚΝΕ θέλει να στείλει ελπιδοφόρο μήνυμα και από τη Χωριστή ότι η νέα γενιά δεν συμβιβάζεται, αλλά αντίθετα οργανώνει τον αγώνα της στις σημερινές συνθήκες, πλάι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, απέναντι σε ό,τι βάζει εμπόδια στη ζωή μας.

27ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ολα έτοιμα για τη μεγάλη νεανική πανελλαδική συνάντηση

Την Παρασκευή στην Πάτρα η κεντρική συγκέντρωση του Διημέρου με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Ετοιμάζουν βαλίτσες και σακίδια τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ απ' όλη τη χώρα, για να συναντηθούν από την Παρασκευή 6 Ιούλη στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που γίνεται στην Πάτρα με σύνθημα: «Ελα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά!».

Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιείται το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στις 6, 7 και 8 Ιούλη, στην Πάτρα, με κατασκήνωση στον Αλισσό.

Η κεντρική συγκέντρωση του Διημέρου θα γίνει την Παρασκευή 6 Ιούλη στην Πάτρα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο Δ. Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα παρακολουθήσει επίσης τις εκδηλώσεις του Διημέρου, που θα εξελιχθούν έως και το μεσημέρι της Κυριακής στην κατασκήνωση που θα στηθεί σε κάμπινγκ στον Αλισσό.

Εκεί θα σμίξουν για άλλη μια χρονιά χιλιάδες νέοι από όλη τη χώρα, για να διαδηλώσουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο σύστημα που τον φέρνει όλο και πιο κοντά, να απαιτήσουν να μην υπάρξει καμία αλλαγή των συνόρων στην περιοχή μας και των συνθηκών που τα καθορίζουν, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών.

Κόντρα στον ιμπεριαλισμό και την εμπλοκή της χώρας μας στα τοξικά του σχέδια στην περιοχή


Δεν είναι τυχαία επίσης η επιλογή του χώρου που θα διεξαχθεί φέτος το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο. Η Πάτρα και ο Αλισσός είναι «μια ανάσα» από την αεροπορική βάση του Αραξου. Εκεί που το περασμένο φθινόπωρο εκτελούνταν εργασίες μεταξύ των οποίων ήταν και η ετοιμασία εγκαταστάσεων για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», τα οποία, στη «γλώσσα» της Πολεμικής Αεροπορίας, σημαίνουν «πυρηνικά».

Αυτό αποκαλύφθηκε από απόρρητο ΝΑΤΟικό έγγραφο που βγήκε στη δημοσιότητα και δεν διαψεύστηκε η αξιοπιστία του. Το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» είχαν αναδείξει το θέμα, θέτοντας επίμονα ερωτήματα προς την κυβέρνηση, η οποία διά στόματος του τότε αναπληρωτή υπουργού Αμυνας επιχείρησε να διαψεύσει το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών στον Αραξο, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες, αφού αρνήθηκε γενικώς την ύπαρξη πυρηνικών κεφαλών στον Αραξο από το 1974 και μετά, κάτι που αποδεδειγμένα δεν ισχύει. Γιατί είναι επισήμως γνωστό ότι πυρηνικά υπήρξαν στον Αραξο και τα τελευταία απομακρύνθηκαν μόλις το 2011, όπως ενημέρωσαν οι Αμερικανοί, υποχρεώνοντας την τότε κυβέρνηση να το παραδεχτεί! Οι όποιες μετέπειτα προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διαψεύσει την ετοιμότητα του Αραξου να δεχτεί πυρηνικά, δεν μπορούν να πείσουν κανέναν.

Πόσο μάλλον που είναι ανοιχτή η συζήτηση για το ενδεχόμενο μεταφοράς των 50 πυρηνικών αμερικανικών κεφαλών που υπάρχουν στη βάση του Ιντσιρλίκ, αν επιδεινωθούν παραπέρα οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Μια συζήτηση που άνοιξε μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και αναζωπυρώθηκε πρόσφατα με αφορμή και την επίσκεψη στην αεροπορική βάση του Αραξου, τον περασμένο Μάη, του Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερού υπέρμαχου του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος». Και πέρα από τα παραπάνω, μόλις χτες είδε τη δημοσιότητα η είδηση ότι οι ΗΠΑ «εκσυγχρονίζουν» τα πυρηνικά τους όπλα και μέχρι το 2020 θα έχουν στείλει τις «νέας γενιάς» πυρηνικές βόμβες στις βάσεις του ΝΑΤΟ σε ευρωπαϊκές χώρες (βλέπε σελ. 19).


Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η κυβέρνηση κρατά τη χώρα μας δεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ, εκθέτοντάς την στα επικίνδυνα, τοξικά παιχνίδια του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Γι' αυτό και οι χιλιάδες νέοι και νέες που θα διαδηλώσουν στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα ενώσουν τις φωνές τους απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, το κλείσιμο όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θα διαδηλώσουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο σύστημα που τον θρέφει, θα απαιτήσουν να μην υπάρξει καμία αλλαγή των συνόρων στην περιοχή μας, αλλά να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών, οι λαοί να προτάξουν τα δικά τους ταξικά κοινά συμφέροντα απέναντι στους εκμεταλλευτές σε κάθε χώρα.

Το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων του Διημέρου
  • Παρασκευή 6 Ιούλη

Εναρξη Αθλητικών Τουρνουά μπάσκετ 3on3, ποδοσφαίρου και βόλεϊ.

20.00 Συγκέντρωση στον Μόλο στην Πάτρα. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

22.30 Επίδειξη χορού από τη Χορευτική Ομάδα του δήμου Πάτρας.


23.00 Γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια με το συγκρότημα «Της Γης ανάσα».

  • Σάββατο 7 Ιούλη

-- 10.00 Επίσκεψη στο Μουσείο «Ν. Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα για τους μαθητές.

-- 18.00 Συζήτηση με θέμα «Η ίδρυση και η δράση της ΚΝΕ την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1967 - 1974)». Με τους μαθητές θα συζητήσουν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Σήφης Κωτσαντής, στέλεχος του Κόμματος.

-- 21.00 Μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα και βίντεο με θέμα τα 50 χρόνια της ΚΝΕ.

-- 22.30 Συναυλία με τους Kollektiva και τους Rebellion Connexion.

-- 23.30 Λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

  • Κυριακή 8 Ιούλη

-- 10.00 Επίσκεψη στο Μουσείο «Ν. Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα για τους μαθητές.

-- Τελική φάση των Αθλητικών Τουρνουά και βράβευση των νικητών.

Παράλληλα, στο χώρο του Διημέρου θα λειτουργεί μαθητικό στέκι και θα υπάρχουν ξεχωριστές δραστηριότητες για τους μαθητές, όπως παιχνίδι αποστολών και γρίφων.

Επίσης, στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», με επιλεγμένους τίτλους αλλά και προσφορές σε πολιτικά βιβλία, ειδικά για το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ (βλέπε σελ. 24).

Από αύριο η παιδική κατασκήνωση

Στο πλαίσιο του Διημέρου, για έκτη συνεχόμενη χρονιά θα λειτουργήσει παιδική κατασκήνωση, που θα στηθεί επίσης στον Αλισσό, αλλά θα αρχίσει τη λειτουργία της μια μέρα νωρίτερα, από αύριο Πέμπτη.

Η παιδική κατασκήνωση για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα έχει το δικό της πρόγραμμα, που θα ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής και σωστής διατροφής, θα περιλαμβάνει μπάνιο στη θάλασσα, παιχνίδια στην παραλία και στην κατασκήνωση, βραδινά γλέντια, αντιπολεμικά δρώμενα κι ακόμα:

  • Το πρωί της Παρασκευής επίσκεψη στον πύργο όπου είναι το οινοποιείο της «Achaia Clauss».
  • Το βράδυ της Παρασκευής προβολή ταινίας και συναυλία.
  • Το απόγευμα του Σαββάτου θεατρική παράσταση «Κοντά στις ράγες» από την ομάδα «Κόκκινα αλεξίπτωτα».

Επίσης, οι μικροί κατασκηνωτές θα συμμετάσχουν στην κεντρική συγκέντρωση του Διημέρου, την Παρασκευή στην Πάτρα, και θα αναχωρήσουν για τις περιοχές τους μαζί με τους υπόλοιπους κατασκηνωτές το μεσημέρι της Κυριακής.

Με το «Κόκκινο Αερόστατο» στις αποσκευές τους...

Αφιερωμένα στην παιδική κατασκήνωση του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου είναι το εξώφυλλο και οι πρώτες σελίδες του περιοδικού «Το Κόκκινο Αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή του ΚΚΕ για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Το περιοδικό, με το έκτο του τεύχος, που κυκλοφορεί ήδη από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, κλείνει τώρα τον πρώτο του χρόνο κυκλοφορίας και θα γιορταστεί δεόντως στην παιδική κατασκήνωση του Διημέρου, καθώς με την πλούσια ύλη του, το όμορφο στήσιμό του και τα δυνατά μηνύματά του έχει κερδίσει τους μικρούς αναγνώστες του και όποιον άλλο τύχει να πέσει στα χέρια του και να το ξεφυλλίσει.

Στο έκτο τεύχος, που κυκλοφορεί, οι αναγνώστες μπορούν να βρουν θέματα για το ποδόσφαιρο, με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο που είναι σε εξέλιξη, σελίδες με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, που ήταν πριν από λίγες μέρες, συνέχεια του αφιερώματος στην εξέλιξη των κοινωνιών με τίτλο «Η θαυμαστή ιστορία του ανθρώπου από την αρχή». Σ' αυτό το τεύχος ο τροχός της Ιστορίας κάνει στάση στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα του καπιταλισμού. Θα βρουν επίσης ένα μικρό αφιέρωμα στον Κομαντάντε Τσε Γκεβάρα και φυσικά τις γνωστές σελίδες με κόμικ, διήγημα, παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, σκάκι, χειροτεχνίες, πειράματα και πολλά ακόμα... Επίσης, το δώρο που προσφέρει στους μικρούς αναγνώστες του αυτό το τεύχος του περιοδικού είναι μια όμορφη συλλογή από καρτ ποστάλ, με ηχηρά αντιπολεμικά μηνύματα.

Φυσικά οι νέοι που θα συμμετάσχουν στην παιδική κατασκήνωση και δεν έχουν προλάβει να προμηθευτούν το καινούργιο τεύχος του περιοδικού θα μπορούν να το βρουν εκεί!

Πούλμαν για τη συγκέντρωση της Παρασκευής

Για την κεντρική συγκέντρωση του Διημέρου, την Παρασκευή 6 Ιούλη στις 8 μ.μ., στον Μόλο της Πάτρας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ δρομολογούν πούλμαν.

Συγκεκριμένα, η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ δρομολογεί πούλμαν που αναχωρούν από:

Αιγείρα, εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα, στις 5 μ.μ.

Ακράτα, κόμβος με ΝΕΟ, στις 5.15 μ.μ.

Διακοφτό, βενζινάδικο του Λίβα, στις 5.30 μ.μ.

Αίγιο, μπροστά στη ΔΟΥ Αιγίου, στις 6 μ.μ.

Σελιανίτικα, κόμβος με ΝΕΟ, στις 6.30 μ.μ.

Αντίστοιχα, η Τομεακή Οργάνωση Ηλείας του ΚΚΕ θα δρομολογήσει πούλμαν από:

Πύργο, πλατεία ΟΤΕ, στις 5.30 μ.μ.

Αμαλιάδα, πλατεία Ν. Μπελογιάννη, στις 5.45 μ.μ.

Γαστούνη, κέντρο, στις 5.55 μ.μ.

Ανδραβίδα, εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου, στις 6.10 μ.μ.

Λεχαινά, κεντρική πλατεία, στις 6.20 μ.μ.

Βάρδα, πλατεία Ελευθερίας, στις 6.30 μ.μ.

Η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ θα δρομολογήσει λεωφορεία (πληροφορίες στο τηλ. 2641057875) από:

Αγρίνιο, στα τρένα και στο πάρκο, στις 5.30 μ.μ.

Αιτωλικό, στις 6 μ.μ.

Μεσολόγγι, πλησίον των ΚΤΕΛ, στις 6.15 μ.μ.

Μια ξεχωριστή συζήτηση για μαθητές

Το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο συμπίπτει με τη χρονιά εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΚΝΕ και αυτό το γεγονός δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εκδηλώσεις του. Ετσι, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν το απόγευμα του Σαββάτου στην κατασκήνωση στον Αλισσό, περιλαμβάνονται ένα μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 50χρονα της ΚΝΕ, αλλά και μια σχετική συζήτηση για μαθητές.

Η συζήτηση έχει τίτλο «Η ίδρυση και η δράση της ΚΝΕ την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1967 - 1974)» και θα μιλήσουν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Σήφης Κωτσαντής, στέλεχος του Κόμματος.

Τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της ΚΝΕ, η δράση της σε συνθήκες παρανομίας μέσα στη χούντα, η ανάπτυξή της και η συμβολή της στο κίνημα της νεολαίας στα σχολεία, τις σχολές, τους χώρους δουλειάς θα μπουν στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το λόγο, να κάνουν ερωτήσεις, να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους. Θα είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να ακούσουν για τη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ εκείνα τα χρόνια, να λύσουν απορίες, να κρατήσουν πολύτιμα συμπεράσματα για τη δράση τους σήμερα, στο παρόν και στο μέλλον σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Σχετικά με τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τη στρατηγική της κυβέρνησης

Με αφορμή τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΣΔΕΠ με το υπουργείο Παιδείας στις 30 Μάη, η ηγεσία του υπουργείου ξεδίπλωσε τα σχέδιά της στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και, όπως φαίνεται, οι επικείμενες αλλαγές θα είναι ταχείες και ραγδαίες. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι το αφήγημα περί «δίκαιης ανάπτυξης», που υπόσχεται σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, καταρρίπτεται καθημερινά από την ίδια την πραγματικότητα, μιας που οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης καταδεικνύουν σαφέστατα το ποιος θα ωφεληθεί από την όποια αναιμική ανάπτυξη προκύψει. Στις 23 με 25 Μάη συναντήθηκαν στο Παρίσι οι 48 υπουργοί Παιδείας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ), γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από τη Διακήρυξη της Σορβόνης, η οποία κατέληξε ένα χρόνο αργότερα στη γνωστή Διακήρυξη της Μπολόνιας. Διακηρυγμένος στόχος η «εναρμόνιση» των Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη στρατηγική κατεύθυνση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και ο ρόλος της κυβέρνησης σε αυτήν την προσπάθεια είναι πρωταγωνιστικός. Αλλωστε, σε πρόσφατο άρθρο του (https://www.efsyn.gr/arthro/eyropaikos - horos - anotatis - ekpaideysis - otan - ehoyme - logo) ο σύμβουλος του υπουργού Παιδείας, Π. Κυπριανός, επιχαίρει για την αναβαθμισμένη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στον ΕΧΑΕ, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι οι παρουσίες τους ήταν «από ισχνές έως ανύπαρκτες».

Διεκδίκηση ολοκληρωμένης γνώσης είναι η απάντηση του κινήματος απέναντι στις συγχωνεύσεις που προωθεί η κυβέρνηση
Διεκδίκηση ολοκληρωμένης γνώσης είναι η απάντηση του κινήματος απέναντι στις συγχωνεύσεις που προωθεί η κυβέρνηση
Οι δυνάμεις του Κινήματος Αλλαγής στην ΠΟΣΔΕΠ εγκαλούσαν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι οι αλλαγές αυτές στην Παιδεία γίνονται χωρίς σχέδιο και στρατηγική. Ο Π. Κυπριανός απάντησε ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και αποδεικνύοντας ότι η διαφαινόμενη κατάργηση των ΤΕΙ μέσω της ενσωμάτωσής τους στα πλησιέστερα Πανεπιστήμια ούτε τυχαία είναι, ούτε ανεξάρτητη από τις εξελίξεις. Πιο συγκεκριμένα, ομολόγησε ότι «του τηλεφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ», προτείνοντάς του να ενισχύσει τις δομές διετούς φοίτησης, διότι για παράδειγμα «ένας μηχανολόγος απόφοιτος διετούς θα προτιμάται από έναν μηχανολόγο απόφοιτο ΤΕΙ τετραετούς φοίτησης», σύμφωνα με τα σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της «περιφερειακής ανάπτυξης», τοπικοί επιχειρηματικοί όμιλοι απαιτούν άμεση και ευέλικτη σύνδεση με το περιεχόμενο των διετών προγραμμάτων σπουδών, προκειμένου οι απόφοιτοι να έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση που θα τους αυξήσει τα κέρδη. Για παράδειγμα, σε αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο προτίθεται να δημιουργήσει «Αμπελουργική Σχολή» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και «Γαλακτοκομική Σχολή» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Είναι προφανές ότι η αστική τάξη προκρίνει πλέον την αντικατάσταση τμημάτων ΤΕΙ που δεν αναμορφώνονται συγχωνευόμενα με κάποιο πανεπιστήμιο, από διετή προγράμματα σπουδών (ακόμα και εντός του ίδιου Ιδρύματος) τα οποία θα προσφέρουν πιο «ευέλικτο» και πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, στην υπηρεσία της ποθητής ανάπτυξής τους. Από την άλλη μεριά, η ίδρυση διετών προγραμμάτων σπουδών υπό την σκέπη των πανεπιστημίων «κλείνει το μάτι» σε όσους επιδιώκουν την επέκταση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στα Πανεπιστήμια.

Το παράδειγμα του ΤΕΙ Χαλκίδας

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται αποφασισμένη να προχωρήσει με εμφατικό τρόπο τις συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις στο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα. Επιχειρεί να αδρανοποιήσει την όποια αντίσταση θα μπορούσε να προκύψει από τις επικείμενες ραγδαίες αλλαγές, επικαλούμενη ότι αυτές είναι αποφάσεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών και ζύμωσης μεταξύ των Ιδρυμάτων και όχι «από τα πάνω». Ετσι, φαίνεται αρκετά πιο «διαβασμένη» σε σχέση με τον «χοντροκομμένο» τρόπο του σχεδίου «Αθηνά» της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στη συγχώνευση του ΤΕΙ Χαλκίδας με το ΕΚΠΑ (Συγκρότημα Ευρίπου) έχουμε τη δημιουργία νέων αντικειμένων σε Πανεπιστημιακά τμήματα 4ετούς φοίτησης: α) Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και Διαχείριση Λιμένων, β) Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, γ) Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου και δ) Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας, καθώς και νέα τμήματα 2ετούς φοίτησης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: α) Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Εμπόριο, β) Τεχνικών Τεχνολογιών Τροφίμων και Ποτών, γ) Τεχνικών Φαρμακευτικών Προϊόντων, δ) Βοηθών Λογιστών, ε) Μηχανογραφημένης Λογιστικής και στ) Στελεχών Διεθνούς Μάρκετινγκ. Οπως αναλύεται στην εισήγηση της πρότασης προς τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ, με τίτλο «Στόχοι, οφέλη και στρατηγικός σχεδιασμός για το συγκρότημα Ευρίπου», τα αντικείμενα αυτά εμπίπτουν αφενός μεν στους «9 άξονες ανάπτυξης της χώρας», όπως τους έχει θέσει στο «αναπτυξιακό πλαίσιο» του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, αφετέρου στη «Στρατηγική Εξυπνης Ειδίκευσης για την Καινοτομία» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, η υποχρηματοδότηση της Τριτoβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά γενικεύονται, το περιεχόμενο σπουδών αδυνατίζει, η σίτιση και η στέγαση γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες για τα παιδιά των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, και το διδακτικό προσωπικό δεν φτάνει να καλύψει τα στοιχειώδη από τα προγράμματα σπουδών. Ταυτόχρονα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για κάλυψη των διδακτικών κενών περιορίζονται στη γενίκευση των θέσεων των πανεπιστημιακών υποτρόφων, οι οποίοι υποχρεώνονται, σε καθεστώς εργασιακής γαλέρας, να εργάζονται χωρίς προοπτική.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, υπάρχουν δυνάμεις μεταξύ των μελών ΔΕΠ που δεν μένουν απαθείς. Μπροστά στη στρατηγική της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης, η καλύτερη απάντηση είναι η οργάνωση της πάλης από την πλευρά των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας και η προώθηση της δικής τους στρατηγικής. Αντιστεκόμαστε στην ταξική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και μονοπωλίων και ταυτόχρονα ξεδιπλώνουμε την πρότασή μας για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του.


Νίκος ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ
Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΑΕΙ
Πανελλαδική σύσκεψη με μεταφορά πλούσιας πείρας

Γόνιμη συζήτηση και μεταφορά πλούσιας πείρας χαρακτήρισαν την Πανελλαδική Σύσκεψη της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ), που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα και φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του ΤΕΦΑΑ.

Την εισήγηση έκανε ο Κώστας Σιέτος, εκλεγμένος με τη ΔΗΠΑΚ στη Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ και μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλαίσιο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό του εκπαιδευτικού προσωπικού στα ιδρύματα της χώρας, τη μισθολογική του κατάσταση και τον συσχετισμό δυνάμεων στις Ομοσπονδίες του προσωπικού ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ ΤΕΙ, στάθηκε στη δράση της ΔΗΠΑΚ και των άλλων δυνάμεων.

Περιγράφοντας την κατάσταση του κινήματος στο χώρο, επισήμανε: «Απέναντι στο εμπορευματοποιημένο Πανεπιστήμιο υπάρχει μια σημαντική μερίδα συναδέλφων που σέβονται και υπερασπίζουν το ρόλο τους ως δάσκαλοι και ερευνητές, που έδωσαν τη μάχη ενάντια στην εφαρμογή των αντιδραστικών αλλαγών. Ωστόσο, το κίνημα του ΔΕΠ στα ΑΕΙ τόσο ως προς τη στρατηγική του όσο και ως προς τη μαζικότητά του βρίσκεται σε μεγάλη αναντιστοιχία με την επίθεση που δέχονται η δημόσια Εκπαίδευση και οι λειτουργοί της, πράγμα που έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της να προχωρήσει τα σχέδιά της χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της στάσης απογοήτευσης και παραίτησης έπαιξε το σύνολο των παρατάξεων - πλην ΔΗΠΑΚ - που καλλιέργησαν ένα κλίμα αποστράτευσης από καθετί αγωνιστικό και διεκδικητικό, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την υλοποίηση της πιο βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης».

Τόνισε ακόμα ότι η πιο αποτελεσματική στάση απέναντι στις αντιδραστικές εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι «η επιμονή στο πλαίσιο πάλης για δημόσια δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, που θα εξασφαλίζει την πρόοδο και την ευημερία του λαού και όχι τα μονοπωλιακά κέρδη, ο αγώνας ενάντια στην πρόσδεση των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις και την υποταγή τους στις ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι ο αγώνας που οδηγεί σε ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησης του κόσμου και κατοχυρώνεται με αλλαγές του συσχετισμού σε βάρος όλων εκείνων των δυνάμεων που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

Πρόσθεσε πως είναι βέβαια γνωστό ότι ανάμεσα στο ΔΕΠ υπάρχουν και οι «πρόθυμοι», που βάζουν πλάτες για να περάσουν τα σχέδια της επιχειρηματοποίησης των ιδρυμάτων και όλες οι αναδιαρθρώσεις, ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν και αυτοί που «αρνούνται να γίνουν επιχειρηματίες ή υπεργολάβοι των μονοπωλίων και υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια του δασκάλου και του ερευνητή. Σ' αυτούς θα πρέπει να απευθυνόμαστε και τους καλούμε να αγωνιστούν για τη διαμόρφωση Ανώτατης Εκπαίδευσης ενιαίας, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, σύγχρονης, υψηλού επιπέδου, με δημοκρατική λειτουργία, που θα υπηρετεί το δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του ελληνικού λαού, θα ετοιμάζει επιστημονικό δυναμικό ικανό να αναπτύξει στο έπακρο τις παραγωγικές και πνευματικές δυνατότητες της χώρας μας, θα εξασφαλίζει την πρόοδο και την ευημερία του λαού», υπογράμμισε.

Κατά τη συζήτηση μεταφέρθηκε πλούσια πείρα, που είχε να κάνει με διάφορες πλευρές όπως η ένταση της επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ, ο προσανατολισμός των ερευνητικών προγραμμάτων που «τρέχουν» στα ιδρύματα, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και γενικότερα η κατάσταση των υποδομών των ΑΕΙ, πείρα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που προχωράει το στήσιμό του κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ