Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
Συντονισμός και οργάνωση της αγωνιστικής συνέχειας

Νέα μαζική σύσκεψη σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Για άλλη μια φορά, η σημαντική συμμετοχή, από 15 Σωματεία Εργαζομένων με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, από Επιτροπές Αγώνα και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, χαρακτήρισε τη σύσκεψη που έγινε χτες με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», ως συνέχεια της κοινής δράσης που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις τους η ΕΙΝΑΠ και τα ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων από «Ευαγγελισμό», ΚΑΤ, «Λαϊκό», Παίδων Πεντέλης, «Θριάσιο», «Αττικόν», «Ελπίς», ΓΟΝΚ, ΨΝΑ, «Αγλαΐα Κυριακού», «Ασκληπιείο» Βούλας, «Αγία Ολγα», «Συγγρός», «Αμαλία Φλέμινγκ», καθώς και μέλη ΔΣ και Επιτροπές Αγώνα από τα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία», «Ελενα», «Αγιος Σάββας», «Αλεξάνδρα», «Αρεταίειο», τον ΟΚΑΝΑ και το Οφθαλμιατρείο.

Αποτιμώντας θετικά την ποικιλόμορφη δράση που αναπτύχθηκε - στη βάση της υλοποίησης των αποφάσεων που πάρθηκαν στην προηγούμενη σύσκεψη - οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανάγκη για αγωνιστική συνέχεια το επόμενο διάστημα, ενώ διατύπωσαν προτάσεις για ακόμα πιο αποτελεσματική οργάνωση και συντονισμό της δράσης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, για το επικουρικό προσωπικό και το σύνολο των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις, η ενημέρωση από την πρωινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η προπαγανδιστική «φούσκα» περί προσλήψεων που δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τα κενά των συνταξιοδοτήσεων και των επικείμενων απολύσεων, η «φάκα» της «ενισχυμένης μοριοδότησης», η οποία όπου έχει εφαρμοστεί έχει οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις, οι κυβερνητικές απειλές και οι εκβιασμοί για να περάσει η αντιδραστική «αξιολόγηση», η ανάγκη για ένταξη στα ΒΑΕ, όπως και τα αναρίθμητα προβλήματα που προκαλεί σε εργαζόμενους και ασθενείς η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Παρεμβάσεις έκαναν εκπρόσωποι από σχεδόν όλα τα Σωματεία, μεταφέροντας πείρα και διατυπώνοντας προτάσεις για τα επόμενα βήματα. Πολλοί εκπρόσωποι ΔΣ Σωματείων στηλίτευσαν τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, αναδεικνύοντας την υποκρισία της απέναντι στο αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως και το πόσο βολική για την κυβέρνηση είναι η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί.

Μερικές από τις προτάσεις στις οποίες κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη και θα τεθούν προς συζήτηση στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων είναι οι εξής:

  • Να διευρυνθεί η κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ στις 16 Ιούλη, με αίτημα την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ και με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας), εισάγοντας και το ζήτημα των επικουρικών που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Να οριστεί νέα σύσκεψη στις αρχές του φθινοπώρου.
  • Να συζητηθεί η πρόταση που διατυπώθηκε και να οριστεί ημερομηνία, εφόσον εγκριθεί, για μέρα δράσης ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Συμμετοχή στη συναυλία που προγραμματίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ στα τέλη Σεπτέμβρη.
  • Εκδοση ανακοίνωσης για τον πόλεμο και το Προσφυγικό.
Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες σε νοσοκομεία

Παράλληλα, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες από Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε νοσοκομεία:

-- Η Επιτροπή Αγώνα Επικουρικών και Συμβασιούχων ΟΑΕΔ στο Νοσοκομείο «Ελενα» πραγματοποίησε προχτές μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση. Από τη μεριά της η διοίκηση «διαβεβαίωσε» ότι «οι συμβάσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται όπως και σήμερα, η μισθοδοσία και οι εφημερίες θα καταβάλλονται κανονικά και στην ανάγκη οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με αθεώρητα εντάλματα»... «Το θέμα δεν έχει λυθεί. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αμεση μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μόνο αυτό μπορεί να αποτελέσει οριστική λύση και να διαφυλάξει το δικαίωμα του λαού σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Στέφανος Αρχοντάκης, μέλος της Επιτροπής και του Σωματείου.

-- Τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ, «Βενιζέλειου», Αγίου Νικολάου, Χανίων, Ρεθύμνου, του Ψυχιατρείου Χανίων και της 7ης ΥΠΕ συνδιοργανώνουν συγκέντρωση - συναυλία την Τρίτη 10 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασης, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ απευθύνει πρόσκληση προς τα ΔΣ σωματείων άλλων κλάδων στο νησί, για συναντήσεις ενημέρωσης και συντονισμού.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org