Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «EURODRIP»
Απολύσεις μελών του Σωματείου τρεις μέρες πριν τις αρχαιρεσίες του

Ενα ακόμα δείγμα της εντεινόμενης επίθεσης της μεγαλοεργοδοσίας στη συνδικαλιστική δράση, με αβάντα το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο

Παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις δύο εργαζομένων καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Eurodrip». Οι απολύσεις έγιναν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων την περασμένη Δευτέρα, μόλις τρεις μέρες πριν τις αρχαιρεσίες του Σωματείου που έχουν προγραμματιστεί για αύριο.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Δώστε μαζική απάντηση με την καθολική συμμετοχή σας στις εκλογές του Σωματείου!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει το συνδικάτο. Διεκδικεί την άμεση επαναπρόσληψη των δύο εργαζομένων, ενώ απαιτεί να σταματήσουν οι εργοδοτικές προσπάθειες εκφοβισμού και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης.

Οπως υπογραμμίζει το Σωματείο, οι πρόσφατες απολύσεις μελών του δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά μέρος της συστηματικής παρεμπόδισης της δράσης του. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του Σωματείου, πριν από λίγους μήνες, η εργοδοσία «προσπάθησε να παρέμβει τόσο στη λειτουργία του όσο και στα μέλη του, εκβιάζοντας και απειλώντας εργαζόμενους να μη γραφτούν ή να διαγραφούν από το Σωματείο». Το κλίμα ανασφάλειας και φόβου καλλιεργείται συστηματικά «με τη "βιομηχανία" σημειωμάτων και επιπλήξεων», ενώ η επίθεση κλιμακώθηκε λίγες μέρες πριν τις αρχαιρεσίες με τις απολύσεις μελών του.

«Κανένας και καμία δεν είναι μόνος του. Εχει ο ένας τη στήριξη του άλλου», τονίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τις γραμμές του και τη δράση του. Ξεκαθαρίζει πως η επιστροφή των απολυμένων είναι υπόθεση όλων των συναδέλφων τους, των εργαζομένων στη Βιομηχανική Ζώνη και των σωματείων της περιοχής.

Τις απολύσεις από την επιχείρηση «Eurodrip» καταγγέλλουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ευβοίας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Σωματείο Εργαζομένων στον όμιλο «Νηρέας» Εύβοιας και το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο Σωματείο και στον αγώνα για επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Απόλυση συνδικαλίστριας από επισιτιστικό κατάστημα σε εμπορικό κέντρο

Την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης που απολύθηκε από το κατάστημα της επιχείρησης «Ben & Jerry's» στο εμπορικό κέντρο «Golden Hall» απαίτησε με παρέμβασή του τη Δευτέρα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το παράρτημά του στις βόρειες συνοικίες.

Η εργαζόμενη, πρόεδρος του παραρτήματος του Συνδικάτου, απολύθηκε για λόγους που σχετίζονται με την αγωνιστική συνδικαλιστική της δράση, ενώ η εργοδοσία επικαλέστηκε προσχηματικά τη μείωση του τζίρου.

Οπως τονίζει το Συνδικάτο, η εργοδοσία «θέλει εργαζόμενους που δεν θα αντιδρούν» και «σιγή νεκροταφείου» ώστε να υλοποιεί ανενόχλητη τα αντεργατικά μέτρα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συνδικάτου, η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει σε «αξιολόγηση» των εργαζομένων, με την ανάρτηση πίνακα στον οποίο θα «βαθμολογούνται» θετικά ή αρνητικά, υποσχόμενη «μπόνους» αλλά και απειλώντας με «κυρώσεις».

«Απαιτούν να συμβιβαστούμε με τους κουτσουρεμένους μισθούς, τα ελαστικά ωράρια, τις "ευέλικτες" μορφές εργασίας, με κύριο στόχο την αύξηση των κερδών τους. (...) Και όταν δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις τους, προχωρούν σε απειλές, εκβιασμούς, χωρίς να λογαριάζουν τις δικές μας ανάγκες. Αυτή είναι η περιβόητη "δίκαιη ανάπτυξη", που θα πατάει στα τσακισμένα δικαιώματά μας», υπογραμμίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να αντιτάξουν στην εργοδοτική τρομοκρατία «την αλληλεγγύη και τον συλλογικό αγώνα».

Στάση εργασίας στη «Γεωανάλυση ΑΕ»

Σε στάση εργασίας (7 π.μ. έως 11 π.μ.) και συγκέντρωση έξω από την εταιρεία προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη «Γεωανάλυση ΑΕ», συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για την ανάκληση των απολύσεων τεσσάρων εργαζομένων, καθώς και για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Την κινητοποίηση αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, σε Γενική Συνέλευση το απόγευμα της Δευτέρας. Οι εργαζόμενοι καταδίκασαν στη συνέλευσή τους την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και την επιστράτευση της αστυνομίας από την εταιρεία απέναντι στους συνδικαλιστές που βρέθηκαν προχτές στο χώρο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org