Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κανονικότητα

Ούτε ραντεβού να είχαν... Οταν προχτές ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την «επιστροφή στην κανονικότητα», σχεδόν ταυτόχρονα γινόταν κινητοποίηση σε μεγάλο πολυκατάστημα ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης με σκλήρυνση κατά πλάκας, επειδή θεωρήθηκε «μη αποδοτική». Λίγο πριν από την «ιστορική συνεδρίαση», όπως τη χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας, συνδικαλιστές από τη Θεσσαλονίκη οδηγούνταν στο αστυνομικό τμήμα επειδή κατήγγειλαν την απόλυση τεσσάρων συναδέλφων τους, εκφράζοντας αλληλεγγύη και υποστήριξη. Την ίδια μέρα των «ιστορικών ανακοινώσεων» της κυβέρνησης, απολυόταν εργαζόμενη επισιτιστικής επιχείρησης σε μεγάλο πολυκατάστημα της Αθήνας επειδή τόλμησε να συμμετάσχει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το ίδιο πρωί, ένας εργάτης έπεφτε νεκρός από σκαλωσιά κατά τη διάρκεια εργασιών στη Σύρο και ένας ακόμα εργάτης το μεσημέρι τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς σε εργοστάσιο του Ομίλου Στασινόπουλου στην Κόρινθο. Τόσες συμπτώσεις με τις «ιστορικές στιγμές» της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ομως, μιας και οι συμβολισμοί αρέσουν στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της «κανονικότητάς» τους: Απολύσεις, καταστολή, αυταρχισμός κράτους και εργοδοσίας, εργατικά «ατυχήματα». Αυτό είναι το «success story» τους...

Αντιλαϊκοί στόχοι...

Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για τη «δέσμευση» της κυβέρνησης να δώσει μια 13η σύνταξη στο τέλος του 2018, αξιοποιώντας την υπεραπόδοση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο βέβαια προκύπτει από την αφαίμαξη του λαού, άρα και των συνταξιούχων. Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα «μεταμνημονιακά» μνημόνια που συμφώνησε με ΕΕ και ΔΝΤ, η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις, για να αναθερμάνει προσδοκίες στα τμήματα εκείνα των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν περισσότερο από την αντιλαϊκή πολιτική της. Ετσι, τη μια λέει ότι δεν θα εφαρμόσει τις προψηφισμένες περικοπές στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις και την άλλη υπόσχεται πως ακόμα κι αν χρειαστεί τελικά να το κάνει, η παροχή της 13ης σύνταξης θα αναπληρώσει τις απώλειες για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ποια είναι η πραγματικότητα;

... με αντιλαϊκά μέσα

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα διαρκές παζάρι με τους «εταίρους» της, όπου η προσθαφαίρεση αντιλαϊκών μέτρων οδηγεί πάντα σε αρνητικό ισοζύγιο για το λαό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του συμβιβασμού για το Μεταναστευτικό και προϋποθέτει νέες «Μόριες» στην Ελλάδα, ένταση της καταστολής και του εγκλωβισμού στα νησιά. Δεύτερο, ότι οι όποιες περικοπές αποφασίζει η κυβέρνηση είναι μόνιμες, σε αντίθεση με τις ψευτοπαροχές της, όπως η 13η σύνταξη, που είναι εφάπαξ και αφορά μόνο τους πιο εξαθλιωμένους από τους συνταξιούχους. Τρίτο και βασικότερο, η κυβέρνηση μπορεί να επικαλείται την «ευχέρεια» που έχει μετά το τέλος του μνημονίου να διαλέγει η ίδια τα μέσα για να πιάνει τους συμφωνημένους στόχους, αλλά αντιλαϊκοί στόχοι με φιλολαϊκά μέτρα δεν πιάνονται. Επομένως, τα 3 δισ. ευρώ κατ' έτος που έχει συμφωνηθεί να κόβονται από τις συντάξεις, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πιαστούν, πέρα από το να μετρήσουν νέες απώλειες παλιοί και νέοι συνταξιούχοι. Καμία αυταπάτη επομένως και καμία προσδοκία να μην τρέφει ο λαός. Διέξοδο μπορεί να δώσει μόνο ο οργανωμένος αγώνας και όχι τα ταξίματα και οι κοροϊδίες της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου.

Βρωμοδουλειές

Την ώρα που η κυβέρνηση συντηρεί τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις στη βάση του ψευτοδιαχωρισμού «συντήρηση - πρόοδος», ετοιμάζει τις βαλίτσες της για να παρευρεθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα θα παρθούν αποφάσεις που μυρίζουν μπαρούτι. Οπως για την αύξηση της «στρατιωτικής κινητικότητας», που σημαίνει αστραπιαία μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων για επεμβάσεις, «περαιτέρω μέτρα για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που προέρχονται από το Νότο» και «προγράμματα σταθερότητας», δηλαδή δυνάμεις επεμβάσεων με φερετζέ σε Μέση Ανατολή και Αφρική, συγκέντρωση δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στενότερη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, καθώς και «προβολή ισχύος» στην ευρύτερη περιοχή μας. Ειδικά σ' αυτό το τελευταίο εντάσσονται τα σχέδια για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, επομένως και η συμφωνία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση σε ένα προς ένα τα επικίνδυνα αυτά σχέδια διεκδικεί αναβαθμισμένους ρόλους και «πρωτιές», για λογαριασμό της αστικής τάξης. Στον «ελεύθερο χρόνο» της όμως από τις τόσες βρωμοδουλειές, καμώνεται ότι «πολεμάει» τις «συντηρητικές» και «σκοτεινές» δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που όχι μόνο δεν αμφισβητούν, αλλά επαυξάνουν τα επικίνδυνα για τους λαούς σχέδια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1776 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από τη Βρετανία (Αμερικανική αστική Επανάσταση).

1804 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Ναθάνιελ Χόθορν.

1807 Γεννιέται ο Ιταλός επαναστάτης Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, στρατηγός, ένας από τους αρχηγούς της επαναστατικής αστικοδημοκρατικής πτέρυγας του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, που αγωνιζόταν για την ενοποίηση της Ιταλίας.

1848 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλέλληνας συγγραφέας και πολιτικός Ρενέ Ντε Σατομπριάν (Σατωβριάνδος).

1909 Συγκροτείται ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος από ομάδα αξιωματικών, που το ίδιο έτος πρωτοστάτησε στο αστικό στρατιωτικό πραξικόπημα στου Γουδή και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1918 Ξεκινά τις εργασίες του το 5ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (4-10/7/1918), το οποίο, μεταξύ άλλων, ψήφισε και το Σύνταγμα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους.

1927 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Νιλ Σάιμον.

1928 Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Α. Ζαΐμη, ο Ελ. Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση. Στις 9 του Ιούλη διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 19 Αυγούστου.

1934 Πεθαίνει η Γαλλίδα φυσικός Μαρί Κιουρί, που μεταξύ άλλων ανακάλυψε το Ράδιο (Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1911).

1944 Πάνω από 500 άνδρες των SS, ταγματασφαλίτες, της οργάνωσης «Χ» και της Ειδικής Ασφάλειας επιτίθενται κατά των συνοικισμών Γούβα, Παγκράτι, Καισαριανή και Αγιος Ιωάννης. Απέναντί τους όμως βρίσκουν σύσσωμο το λαό και τον ΕΛΑΣ, που αντιμετωπίζουν τους εισβολείς, προξενώντας τους σοβαρές απώλειες.

1966 Μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται στο γήπεδο της ΑΕΚ, με τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη», τον «Επιτάφιο» και το «Μαουτχάουζεν».

1972 Η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Γ. Ρότζερς στην Ελλάδα, σκορπίζει χιλιάδες τρικ με αντιδικτατορικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

1975 Ενοχο για τη δολοφονία 230.000 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα κρίνει δικαστήριο του Αμβούργου τον αρχηγό της Γκεστάπο, Λούντβιχ Χαν. Ο ηλικίας 67 χρόνων νομικός κρίνεται υπεύθυνος για την οργάνωση της «μετοίκησης», κατά τη ναζιστική ορολογία, των Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας στο διάστημα 1942-1943.

1976 Μονάδα Ισραηλινών κομάντος πραγματοποιεί επίθεση - «αστραπή» στο αεροδρόμιο του «Εντεμπε» της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, Καμπάλα, και απελευθερώνει τους ομήρους, τους οποίους κρατούν από τις 27 του Ιούνη Παλαιστίνιοι αντάρτες. Συνολικά, χάνουν τη ζωή τους 31 άτομα κατά την ισραηλινή επιχείρηση, η οποία προκαλεί μεγάλη αίσθηση αλλά και επικρίσεις παγκοσμίως.

2004 Η Εθνική Ομάδα της Ελλάδας, σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κερδίζοντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 0-1.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org