Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Διέλυσε τις «παρεξηγήσεις» ο «φυσικός σύμμαχος» Πάουελ

Ινδία και ΗΠΑ είναι «στενοί σύμμαχοι» ενάντια σε κάθε τρομοκρατία, ακόμη και σε αυτήν που στρέφεται «κατά της Ινδίας»

Συναγερμός στην ινδο-πακιστανική μεθόριο του Κασμίρ, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση Πάουελ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

«Φυσικοί σύμμαχοι» είναι οι ΗΠΑ και η Ινδία απέναντι στην τρομοκρατία, τόνισαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο Ινδός ομόλογός του, Τζασουάντ Σινγκ. Ο Πάουελ προσπάθησε να αποσαφηνίσει «τις παρεξηγήσεις που έγιναν με τις δηλώσεις του στο Πακιστάν» και προκάλεσαν την ινδική δυσαρέσκεια. Εντούτοις, οι διαβεβαιώσεις και τα χαμόγελα των δύο ανδρών δεν κατέστη δυνατό να μειώσουν, όπως φαίνεται, την ένταση, που έχει οξυνθεί τα τελευταία 24ωρα στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ.

Λίγες μόλις ώρες μετά την αναχώρηση του Κόλιν Πάουελ από την Ινδία, ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι θέτει «σε ύψιστη ετοιμότητα» τις δυνάμεις του κατά μήκος των συνόρων με την Ινδία. Ο λόγος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Περβέζ Μουσαράφ, στρατηγό Ρασίντ Κουερέσι, είναι η συγκέντρωση δυνάμεων από τον ινδικό στρατό στα σύνορα που συνοδεύτηκε και από μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών. Ο Κουερέσι τόνισε ότι ο πακιστανικός στρατός είναι έτοιμος «να υπερασπίσει τη χώρα και να απαντήσει σε κάθε επίθεση». Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ινδικού στρατού, Σχρούτι Καντ, που μίλησε για «κατασκευάσματα» και τόνισε ότι πρόκειται για «μετακινήσεις ρουτίνας» και κάλεσε την πακιστανική πλευρά να είναι «προσεκτική και επιφυλακτική».

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί παρά συνέχεια της όξυνσης που άρχισε τη Δευτέρα με τις ινδικές επιθέσεις εναντίον πακιστανικών θέσεων, κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας που χωρίζει το ινδικό από το πακιστανικό Κασμίρ. Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις έγιναν ως αντίποινα για τη συνεχόμενη είσοδο εξτρεμιστών ενόπλων στην ινδική πλευρά και διαμήνυσε ότι θα είναι αμείλικτη απέναντί τους. Ηταν η πρώτη ανταλλαγή σφοδρών πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές τούς τελευταίους 10 μήνες, παρά την επίθεση ισλαμιστών ενόπλων με χειροβομβίδες έξω από το Κοινοβούλιο του ινδικού Κασμίρ, την 1η Οκτωβρίου, όπου έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι.

Ελιγμός Πάουελ

«Η Ινδία και οι ΗΠΑ είναι φυσικοί σύμμαχοι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατίας που στρέφεται σε βάρος της Ινδίας», τόνισε με νόημα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ινδό ομόλογό του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Κόλιν Πάουελ, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πακιστανό ηγέτη, είχε χαρακτηρίσει «κομβικό θέμα το Κασμίρ στην επικράτηση ηρεμίας στη Νότια Ασία» και είχε ζητήσει «διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές για να επιλυθούν οι εντάσεις που υπάρχουν, με σεβασμό πάντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η αντίδραση ήταν άμεση από το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, ενώ αναμενόταν η άφιξη Πάουελ, κατέστησε σαφές ότι «η κατάσταση στο Κασμίρ είναι αποτέλεσμα της κρατικής τρομοκρατίας του Πακιστάν» και υπενθύμισε ότι για το Νέο Δελχί οι εξτρεμιστές ισλαμιστές, που μάχονται για την αυτονόμηση του Κασμίρ και τη σύνδεσή του με το Πακιστάν, «δεν είναι μαχητές της ελευθερίας, αλλά τρομοκράτες». Με τη δήλωσή του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ινδό ομόλογό του, λοιπόν, ο Πάουελ προσπάθησε να ανασκευάσει, ενώ μάλιστα επέστησε την προσοχή στους δημοσιογράφους για να «μην παρεξηγούνται οι δηλώσεις του», διότι εκτίμησε ως «σοβαρό» το θέμα του Κασμίρ και πρότεινε ως ιδανικότερη λύση το διάλογο.

Από την πλευρά του, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινγκ δήλωνε διπλωματικά ότι «η Ινδία είναι δεσμευμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων με το Πακιστάν. Οι δύο λαοί πρέπει να ξεχάσουν το παρελθόν και τα λάθη των τελευταίων 50 χρόνων. Η γεωγραφία δεν μπορεί να αλλάξει, είμαστε γείτονες και πρέπει να μάθουμε να ζούμε αρμονικά». Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ινδών αναλυτών, το Νέο Δελχί, εκτός από τον «ελιγμό» του Πάουελ, πέτυχε να ενισχύσει την επιρροή του αναφορικά με τις, μετα-Ταλιμπάν, εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς είναι γνωστό ότι υποστηρίζει τη Βόρεια Συμμαχία.

Μετά την αναχώρηση Πάουελ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ινδού πρωθυπουργού Ατάρ Μπιχάρι Βάτζπαγιε, τονίζεται ότι «το θέμα του Κασμίρ πρέπει να λυθεί αυστηρά ανάμεσα στις δύο χώρες, την Ινδία και το Πακιστάν. Οι ΗΠΑ είναι φίλα προσκείμενες και στις δύο χώρες και σε περίπτωση που υπάρξει κάποια λύση, μπορούν να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια». Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιταζ δήλωνε ότι συμμερίζεται, πλήρως, την άποψη που είχε διατυπώσει πριν από 12 χρόνια, ο, τότε, διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Γουέμπστερ: «Το Κασμίρ είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου, γιατί διεκδικείται από 2 πυρηνικές δυνάμεις, που πυροβολούν, φωνάζουν και προκαλούν η μία την άλλη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταρρίψεις και αμερικανική διαμεσολάβηση(2002-06-09 00:00:00.0)
Εντασης συνέχεια(2002-05-21 00:00:00.0)
Αλλο ένα αιματηρό εικοσιτετράωρο(2001-11-03 00:00:00.0)
Επιθέσεις και αντεπιθέσεις στο Κασμίρ(2001-10-16 00:00:00.0)
Αμφίβολη "εκεχειρία"...(1999-07-14 00:00:00.0)
Διευρύνεται η σύγκρουση...(1999-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ