Τρίτη 21 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εντασης συνέχεια

Ινδοί πυροβολητές σε ετοιμότητα. Η ένταση στα σύνορα με το Πακιστάν συνεχίζεται, οι νεκροί και οι πρόσφυγες αυξάνουν...

Associated Press

Ινδοί πυροβολητές σε ετοιμότητα. Η ένταση στα σύνορα με το Πακιστάν συνεχίζεται, οι νεκροί και οι πρόσφυγες αυξάνουν...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο: Τέσσερις Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν την Κυριακή, από επίθεση με ρουκέτες αυτονομιστών εναντίον θέσης του στρατού στο Κασμίρ, ενώ το Σάββατο η ινδική κυβέρνηση απέλασε τον διπλωματικό εκπρόσωπο του Πακιστάν στο Νέο Δελχί. Χθες, η κυβέρνηση του Πακιστάν απηύθυνε «έκκληση» στη διεθνή κοινότητα να στείλει διπλωματικούς μεσολαβητές και - ίσως - ειρηνευτική αποστολή στην περιοχή, πρόταση που η Ινδία απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Την ώρα που η ένταση παραμένει σε υψηλό επίπεδο, οι φόβοι περί ινδικής εισβολής στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ αντανακλώνται και στον αμερικανικό Τύπο, όπως και οι κατηγορίες ότι το ινδικό πυροβολικό «σημαδεύει εκ προθέσεως» χωριά Πακιστανών όταν εξαπολύει πυρά. Από την άλλη, στην Ινδία ανεβαίνει ο εθνικιστικός πυρετός, με ακροδεξιούς να διαδηλώνουν κατά των ΗΠΑ, επειδή «ακολουθούν διπλά στάνταρντς σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία». Το CNN έκανε ζουμ σε έναν από τους διαδηλωτές: «Οταν μια τρομοκρατική επίθεση γίνεται κατά των ΗΠΑ, αυτές ισοπεδώνουν το Αφγανιστάν. Οταν μια τρομοκρατική επίθεση γίνεται κατά της Ινδίας, υποστηρίζουν τον ενορχηστρωτή της, το Πακιστάν», έλεγε.

Το κόστος της κρίσης είναι μεγάλο σε οικονομικό, αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο: 12.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας της ανταλλαγής πυρών βαρέων όπλων μεταξύ ινδικών και πακιστανικών στρατευμάτων τις τελευταίες τέσσερις μέρες...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ