Τρίτη 21 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Δε θα αρθεί το εμπάργκο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκβιάζει το λαό της Κούβας

Υπαγορεύοντας όρους στο Κουβανικό λαό

Associated Press

Υπαγορεύοντας όρους στο Κουβανικό λαό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δεν πρόκειται να αρθεί το εμπάργκο κατά της Κούβας, αντιθέτως η πολιτική της κυβέρνησης θα παραμείνει σκληρή. Ασφυκτική και δολοφονική θα ήταν ο καλύτερος χαρακτηρισμός της.

Τηλεγραφικός και σαφής ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, απάντησε σε όλες τις φωνές που εντός του Κογκρέσου ζητούν την άρση του εμπάργκο που κρατά εδώ και σαράντα χρόνια, μία συζήτηση που άναψε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, που ζήτησε την άρση του εμπάργκο, με όρους εννοείται.

Οπως ακριβώς έκανε και ο Πρόεδρος Μπους κατά τη διάρκεια της χτεσινής του ομιλίας ενώπιον των Κουβανών - Αμερικανών στο Μαϊάμι, αποσαφηνίζοντας την εικόνα. Ο Τζορτζ Μπους κατηγόρησε τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ότι είναι «τύραννος» και «δικτάτορας» και δήλωσε ότι το εμπορικό εμπάργκο κατά της Κούβας θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση της Αβάνας δεν αποδεικνύει ότι σκοπεύει να δεσμευτεί στο δρόμο του εκδημοκρατισμού...

«Αν η κουβανική κυβέρνηση λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει το ότι οι εκλογές του 2003 θα είναι ελεύθερες και δίκαιες και αν η Κούβα υιοθετήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις οικονομικής φιλελευθεροποίησης, τότε και μόνον τότε θα εργαστώ με το Κογκρέσο για να χαλαρώσει το εμπάργκο για το εμπόριο και τα ταξίδια ανάμεσα στις δυο χώρες μας». Οπου αναγκαία μέτρα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2003 είναι να «επιτραπεί η εισροή ξένων παρατηρητών». `Η αναγκαίοι και απαραίτητοι όροι για μεταρρυθμίσεις είναι η «απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων», η «απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων», «να επιτραπεί η δράση της αντιπολίτευσης» κ.ά. Προϋπόθεση, τέλος, είναι να εγκαταλειφθεί πλήρως το σοσιαλιστικό σύστημα διακυβέρνησης! Στόχος της ομιλίας του Μπους είναι να «αντιμετωπιστούν» οι φωνές που ακούγονται τελευταία στις ΗΠΑ, για χαλάρωση του εμπάργκο και των περιορισμών στις επισκέψεις Αμερικανών πολιτών στην Κούβα. Μεταξύ εκείνων που ζητούν μια τέτοια εξέλιξη είναι μέλη του Κογκρέσου, τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς, και σύμφωνα με τους παρατηρητές τα μέλη που επιθυμούν την άρση είναι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία και στα δύο Σώματα. Τέλος, ειδική σημασία αποκτά η ομιλία αυτή, για εσωτερικούς καθαρά λόγους, όπως είναι η μετάβαση Μπους στην πολιτεία της Φλόριντα, που έκρινε την προεδρία και όπου ο αδελφός του Τζεμπ Μπους είναι υποψήφιος ξανά για κυβερνήτης της Πολιτείας. Μία Πολιτεία που οι Δημοκρατικοί ερίζουν ότι θα την αποσπάσουν από τους Ρεπουμπλικάνους, κατά τις εκλογές του Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ