Τρίτη 21 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανταρτοπόλεμος...

Μεσίστια σημαία: χτες ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα στο συνεχιζόμενο αφγανικό ανταρτοπόλεμο

Associated Press

Μεσίστια σημαία: χτες ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα στο συνεχιζόμενο αφγανικό ανταρτοπόλεμο
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενας Αμερικανός στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων είναι το τελευταίο θύμα του ανταρτοπολέμου που συνεχίζει να σοβεί -με ελάχιστη κάλυψη από τα αμερικανικά ΜΜΕ- στο Αφγανιστάν, την ώρα που οι «συμμαχικές» επιχειρήσεις καταδίωξης των μελών της Αλ-Κάιντα και των μαχητών Ταλιμπάν αμφισβητούνται έντονα και ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων αντικαθίσταται.

Ο Αερικανός, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, σκοτώθηκε σε «ανταλλαγή πυρών» κοντά στην Κοστ, στο Ανατολικό Αφγανιστάν. Ηταν μέλος περιπόλου των υπό βρετανική διοίκηση δυνάμεων που καταδιώκουν -χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής- τους μαχητές Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ-Κάιντα που επιτέθηκαν σε Αυστραλούς στρατιώτες στην περιοχή. Η αμερικανική αεροπορία κλήθηκε να πλήξει θέσεις «του εχθρού» και σύμφωνα με όσα είπαν εκπρόσωποι των «συμμάχων», κάπου «10 αντίπαλοι» σκοτώθηκαν. Κάτι εκ των πραγμάτων αδύνατο να επιβεβαιωθεί, πολλώ μάλλον που αμερικανικές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν άγνοια για το πόσοι αντίπαλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στις ανταλλαγές πυρών.

Την ίδια ώρα, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δηλώνει πως αντικαθιστά το διοικητή των Βρετανών κομάντο, αφού η αποστολή τους, να «καθαρίσουν» το βορρά, εστέφθη από... πλήρη αποτυχία -- μετά πολλών επαίνων. Ο συνταγματάρχης Ρότζερ Λέιν είχε «δυσαρεστήσει» πολλούς όταν είπε για το ότι οι ΗΠΑ δε στέλνουν δικές τους δυνάμεις στις επιχειρήσεις, για να μη διακινδυνεύσουν απώλειες.

Επισήμως το βρετανικό υπουργείο Αμυνας λέει πως «η αλλαγή των διοικητών δεν έχει καμία σχέση με την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη». Πάντως το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα υποστηρίζει ότι ο διοικητής των πεζοναυτών στο Αφγανιστάν «έχει υπονομευτεί» και επέκρινε έντονα την απόφαση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, το φονικό της περασμένης βδομάδας σε χωριό της περιοχής εξακολουθεί να παρουσιάζεται από το Πεντάγωνο ως «κανονική επιχείρηση» και όχι ως λαθεμένος βομβαρδισμός. Οι ΗΠΑ διαψεύδουν την εκδοχή του Αφγανικού Ισλαμικού Τύπου, που ανέφερε ότι βομβαρδιστικά σκότωσαν καλεσμένους σε γαμήλια τελετή, διότι ελικόπτερα νόμιζαν ότι οι εορταστικοί πυροβολισμοί ήταν εναντίον τους, όσο και την εκδοχή μιας αντιπροσωπείας φυλάρχων της περιοχής Σαμπαρί που ανέφερε ότι μάχεται «μια αντίπαλη ομάδα» και φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις από τους Αμερικανούς.

Στο Αφγανιστάν χτες βρισκόταν ο Κρις Πάτεν, ο επίτροπος της ΕΕ για τις διεθνείς σχέσεις, ο οποίος δεσμεύτηκε για καταβολή της υπεσχημένης βοήθειας 200 εκατομμυρίων ευρώ και «ενδυνάμωση» της κυβέρνησης Καρζάι ενόψει και του «Μεγάλου Συμβουλίου» (Λόγια Τζίργκα) στις αρχές Ιούνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηξη με Βρετανό στρατιώτη νεκρό(2004-01-29 00:00:00.0)
Καταδίωξη φαντασμάτων(2002-05-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι μάχες που... τελείωσαν(2002-03-14 00:00:00.0)
Πολέμαρχοι αλληλοσφάζονται, ο Καρζάι καλεί το ...αμερικανικό «ιππικό»(2002-01-31 00:00:00.0)
Από το Αφγανιστάν στην ...Κούβα!(2002-01-11 00:00:00.0)
Οι βομβαρδισμοί και οι «παράπλευρες» σφαγές αμάχων «θα συνεχιστούν»...(2002-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ