Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
Η κυβέρνηση συναινεί στον ευρωτρομονόμο

Οι όποιες επιφυλάξεις σε κάποιες διατυπώσεις είναι για να «χρυσωθεί το χάπι»

Σε πολύ μεγάλες υποχωρήσεις στο θέμα των ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών προχωρεί η κυβέρνηση, απεμπολώντας βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες των εργαζομένων, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ εναρμονίζεται πλήρως στα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο επίμαχο θέμα του ορισμού της τρομοκρατίας στο έκτακτο συμβούλιο οι υπουργοί Δικαιοσύνης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν να συμπεριλάβουν ακόμη και την υποστήριξη ή και την προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να ποινικοποιηθεί και η έκφραση θετικής γνώμης υπέρ της τρομοκρατίας. Πολύ περισσότερο που οι όροι «υποστήριξη», «προτροπή» και «έκφραση θετικής γνώμης» υπέρ της τρομοκρατίας είναι πολύ γενικοί, θα κινδυνεύει κάποιος πολίτης που είναι αντίθετος με το κυρίαρχο ρεύμα να συμπεριληφθεί στους κατηγορούμενους για τρομοκρατία.

Χαρακτηριστικά, στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται: «Για το θέμα του ορισμού της τρομοκρατίας αρκετές χώρες υποστήριξαν αρχικά ένα διευρυμένο ορισμό που περιλάμβανε και την υποστήριξη της τρομοκρατίας και την προτροπή σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία τάχθηκε κατά της συμπερίληψης των παραπάνω ενεργειών στις τρομοκρατικές. Κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις αναμένεται περιορισμός της έννοιας τρομοκρατίας, ώστε να μη θιγεί ή να υπάρξει κίνδυνος να περιοριστεί η έκφραση γνώμης σχετικά με την τρομοκρατία»!

Η ουσία είναι ότι πέρα από τις όποιες δήθεν επιφυλάξεις της ελληνικής πλευράς περιορίζεται σημαντικά ακόμη και η ελευθερία πολιτικής έκφρασης και η κυβέρνηση συναινεί σε τόσο αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές αποφάσεις.

Γίνεται συνεπώς φανερό ότι, αν και οι υπουργοί Δικαιοσύνης ακόμη δεν έχουν καταλήξει για τον ορισμό της τρομοκρατίας, υπάρχει κίνδυνος να κατηγορείται για τρομοκρατία ακόμη και όταν κάποιος εκφράσει θετική γνώμη για τρομοκρατία (υπαρκτή ή και ανύπαρκτη).

Ετσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση στο όνομα της υπεράσπισης των υπαρχόντων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δομών στραγγαλίζει ουσιώδη ατομικά δικαιώματα.

Σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, δηλαδή τη δυνατότητα σύλληψης του οποιουδήποτε πολίτη ευρωπαϊκής χώρας, είτε μέσω των διαμορφούμενων ευρωπαϊκών εισαγγελικών αρχών, είτε κατ' απαίτηση μιας χώρας - μέλους, οι υπουργοί Δικαιοσύνης συμφωνούν στην κατάργηση της αρχής του διπλού αξιόποινου. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, για να σωθούν προφανώς τα προσχήματα, εξέφρασε τη γνώμη ότι «θα πρέπει να διατηρηθούν κάποιοι έλεγχοι, ιδίως όταν πρόκειται για πράξη που τελείται στη χώρα εκτέλεσης του εντάλματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ