Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
Δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά συγκροτούνται ομάδες εργασίας

Κρούσεις στις φαρμακοβιομηχανίες για τη δυνατότητα παρασκευής πρόσθετων ποσοτήτων αντιβιοτικών

Η διαπίστωση της χθεσινής σύσκεψης της Κυβερνητικής Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα», συνοδεύτηκε από την απόφαση να συσταθούν μια σειρά ομάδων κρούσης και εργασίας για την αντιμετώπιση της βιοτρομοκρατίας.

Στα πλαίσια των αποφάσεων του Δικτύου Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης - η οποία συνεδρίαζε χθες με στόχο τη μετεξέλιξή του σε μηχανισμό που θα παρεμβαίνει στις χώρες - μέλη της Ενωσης, εφόσον κριθεί απαραίτητο - η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή των συναρμόδιων φορέων σε περίπτωση τέτοιων συμβάντων. Στην κατεύθυνση αυτή, κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα, Δ. Παπανικολάου, στην οποία μετείχαν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδων Εργασίας από επιστήμονες, που θα βελτιώσουν τα υφιστάμενα ή θα ετοιμάσουν νέα σχέδια αντιμετώπισης τέτοιων εκτάκτων αναγκών. Τα σχέδια αυτά θα περιληφθούν στον «Ξενοκράτη» που επανεξετάζεται.

Οι Ομάδες αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Η μία αφορά τα ραδιοβιολογικά συμβάντα, η άλλη τα χημικά και η τρίτη τα βιολογικά. Στη ΓΓΠΠ συστάθηκε και λειτουργεί ήδη Ειδική Ομάδα Δράσης, η οποία θα βρίσκεται σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μετεξέλιξη του Δικτύου Πολιτικής Προστασίας σε μηχανισμό (αποτελούμενο από μονάδες εμπειρογνωμόνων και μονάδες άμεσης παρέμβασης) είχε παρθεί πριν τα γεγονότα στις ΗΠΑ. Πέρυσι το Κονδύλι που είχε διατεθεί για το σκοπό αυτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ του χρόνου θα είναι 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας

Οπως ανακοίνωσε χτες η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) - η οποία εκπροσωπεί 33 παραγωγικές εγχώριες μονάδες - το Α` Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ) υπέβαλε το αίτημα για την παραγωγή των αντιβιοτικών φαρμάκων για τον άνθρακα. Τα φάρμακα είναι το ciproflaxain, ribavirin caps και doxycycline.

Οπως αναφέρει η ΠΕΦ, τα φάρμακα αυτά τα παράγουν πολλές εταιρίες και μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους την επόμενη μέρα που θα πάρουν την παραγγελία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ