Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ανησυχία» για Ιράκ προθυμία για συμμετοχή στο Αφγανιστάν...

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να τεθεί στο στόχαστρο των ΗΠΑ το Ιράκ εξέφρασε, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ εκτίμησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει και διάσπαση του Ιράκ, γεγονός που θέτει σειρά απειλών για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Τουρκίας, χωρίς να δώσει κάποια περαιτέρω εξήγηση για το συλλογισμό του. Στην ίδια συνέντευξη, που παραχωρήθηκε στον Λάρι Κινγκ, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία, ως μοναδική μουσουλμανική χώρα του ΝΑΤΟ, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, καθώς αποτελεί την απόδειξη ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συμβιώσουν».

Μιλώντας, και πάλι, προς δημοσιογράφους, Τούρκους αυτή τη φορά, ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ σχολίασε το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», σύμφωνα με το οποίο είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν ειρηνευτική δύναμη υπό τουρκική ηγεσία. Ο Τζεμ δεν έκρυψε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να συμμετάσχουν σε μια ειρηνευτική αποστολή, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο της πραγματοποίησής της. «Θα πρέπει, όμως, τονίζει, να έχει επέλθει σταθεροποίηση της κατάστασης, εντός του Αφγανιστάν, να έχουν διεξαχθεί εκλογές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να έχει διαμορφωθεί μια κυβέρνηση κοινής αποδοχής, και να έχει εκπονηθεί ένα βιώσιμο οικονομικό πρόγραμμα για την αναμόρφωση της χώρας».

Τέλος, στην Αγκυρα αναμενόταν αργά χθες βράδυ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις με τους Ετζεβίτ και Τζεμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ