Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ο νεοφιλελεύθερος Ντούκε στην προεδρία

Ο νεοφιλελεύθερος υποψήφιος του αντιδραστικού «Δημοκρατικού Κέντρου», Ιβάν Ντούκε, κέρδισε την Κυριακή τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία με 53,99% ή 10.373.080 ψήφους, έναντι 41,81% και 8.034.080 ψήφων του σοσιαλδημοκράτη Γκουστάβο Πέτρο, ενώ το «λευκό» έφτασε στο 4,20% και η συμμετοχή στη διαδικασία στο 53,04% από το εκλογικό σώμα των περίπου 37 εκατομμυρίων.

Ο 41χρονος Ντούκε, πρώην γερουσιαστής και δεξί χέρι του αντιδραστικού πρώην Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, είχε επίσης τη στήριξη του συντηρητικού Χερμάν Βάργκας που ήρθε 4ος στον πρώτο γύρο με 7,2%, επίσης δύο πρώην Προέδρων, των Σεζάρ Γκαβίρια και Αντρές Παστράνα, και σημαντικού μέρους των μελών του κόμματος του απερχόμενου Προέδρου Μανουέλ Σάντος. Ο 58χρονος Πέτρο, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά, ο οποίος τη δεκαετία του '80 συμμετείχε στο ένοπλο κίνημα «M-19» (που στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο αστικό σύστημα), με τη συμμαχία «Ανθρώπινη Κολομβία», στηρίχθηκε από διάφορες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και το Κολομβιάνικο ΚΚ, ενώ στον β' γύρο πήρε και τη στήριξη της «Συμμαχίας Πρασίνων» και του «Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου», σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης. Οι δυνάμεις αυτές στον α' γύρο στήριξαν τον Σέρχιο Φαχάρντο, πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Αντιόκια (είχε ποσοστό, 23,7%), αλλά ο ίδιος κάλεσε σε «λευκό» στον β' γύρο, όπως και ο προερχόμενος από το Φιλελεύθερο Κόμμα Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε (με 2% στον α' γύρο), που κατά τις συζητήσεις στην Αβάνα το 2016 ήταν διαπραγματευτής στην ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις FARC - EP.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ντούκε επιχείρησε να εμφανιστεί «ενωτικός κατά της διαφθοράς και υποστηρικτής της ειρήνης» (είχε αντιταχθεί, όπως και ο Ουρίμπε, στην ειρηνευτική συμφωνία), αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις της, υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες των πρώην ανταρτών - σήμερα στο κόμμα με ακρωνύμιο FARC («Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας») και σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης πρόγραμμα - «πρέπει να μπουν στη φυλακή, αλλά και να συνεχιστεί η προσπάθεια ενσωμάτωσης της βάσης των ανταρτών». Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της «ελεύθερης αγοράς», προβάλλοντας ως αρνητικό παράδειγμα αυτό της γειτονικής Βενεζουέλας.

Ο Πέτρο, που καλούσε σε μεταρρυθμίσεις για έναν «δίκαιο καπιταλισμό» ώστε να «πλουτίσουν οι φτωχοί χωρίς να φτωχύνουν οι πλούσιοι», αναγνώρισε τη νίκη του Ντούκε. Επικαλούμενος τα 8 εκατ. ψήφους που πήρε, είπε ότι το εγχείρημά του «δεν υπέστη ήττα (...) αλλά προς το παρόν δεν θα σχηματίσουμε κυβέρνηση». Υποστήριξε ότι έχασε λόγω των «ψεμάτων της δεξιάς» ότι θα έκλεινε τις εκκλησίες και θα μετέτρεπε την Κολομβία «σε νέα Βενεζουέλα». Τόνισε ότι από την αντιπολίτευση θα συνεχιστεί η προσπάθεια «να μην μπουν εμπόδια στην ειρήνη και τη συμφιλίωση».

Από την πλευρά της η FARC κάλεσε «να μην υπάρξει παράκαμψη από τη συμφιλίωση» και ζήτησε συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο, που επίσημα θα αναλάβει καθήκοντα τον Αύγουστο για 4ετή θητεία.

Σημειώνουμε ότι στις 15/6 ολοκληρώθηκε στην Αβάνα της Κούβας ο 5ος γύρος των διαπραγματεύσεων της κολομβιανής κυβέρνησης με την ένοπλη οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ΕLN), τη δεύτερη αντάρτικη ομάδα που συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός και επιδιώκει «συμφιλίωση». Τη διαδικασία αυτών των διαπραγματεύσεων συνοδεύουν επίσης Νορβηγία, Βραζιλία, Χιλή και Βενεζουέλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ