Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πολύνεκρη αεροπορική επίθεση στην περιοχή Αλ Χάρα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα αιματηρή επίθεση σε βάρος φιλοκυβερνητικών ενόπλων στην περιοχή Αλ Χάρα της πετρελαιοφόρας επαρχίας Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας πραγματοποίησαν χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που τα συριακά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης θεώρησαν πως ανήκαν στο συνασπισμό των ΗΠΑ που δρα στην περιοχή. Οι επιδρομές φέρεται πως προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 25 Ιρακινών, μελών της πολιτοφυλακής «Ιρακινής Ταξιαρχίας Χεζμπολάχ», τον τραυματισμό άλλων 30 ατόμων, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τριών. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν ανέλαβαν την ευθύνη, διαψεύδοντας πως εξαπολύθηκε από βομβαρδιστικά του «διεθνούς συνασπισμού» που έχουν συγκροτήσει με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Παρ' όλα αυτά, χτες το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Σον Ράιαν, ανακοίνωσε τη διενέργεια σχετικής έρευνας.

Ωρες αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας, υποστήριξε ότι από το περασμένο 24ωρο αποχωρούν από το Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας Κούρδοι ένοπλοι «τρομοκρατικών οργανώσεων». Επίσης, ότι ξεκινούν σε περίχωρα της περιοχής ανεξάρτητες «περιπολίες» Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτών κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει τον θύλακα Μανμπίτζ με τις περιοχές που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός κατά τη στρατιωτική επέμβαση στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, που ξεκίνησε στις 20 του περασμένου Γενάρη.

Παράλληλα με την εμφάνιση Τούρκων στρατιωτών σε περίχωρα του Μανμπίτζ, εντείνονται και οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού στο όρος Καντίλ του βορείου Ιράκ κατά θέσεων Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ. Σε μάχες που σημειώθηκαν το τελευταίο 48ωρο, όπως αναφέρθηκε, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 Κούρδοι μαχητές.

Τέλος, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη οι διήμερες διαβουλεύσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, με ανώτερους διπλωμάτες από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, με στόχο τη συγκρότηση συριακής συνταγματικής επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ