Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Βήματα» στις διερευνητικές επαφές M5S - PD

ΡΩΜΗ.--

Ο προσωρινός γραμματέας του μέχρι πρότινος σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Μαουρίτσιο Μαρτίνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, μίλησε για ένα σημαντικό βήμα που έκανε το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα M5S μετά από νέα συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της ιταλικής Κάτω Βουλής Ρομπέρτο Φίκο, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε ο τελευταίος από τον Πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Φίκο θα συνέχιζε και χτες, μέχρι αργά, τις επαφές με τις ηγεσίες του Μ5S και του PD.

Πάντως ο Μαρτίνα διευκρίνισε πως «ταυτόχρονα, δεν κρύβουμε τις μεταξύ μας διαφορές» (με το M5S).

Ο ίδιος, προχτές, χαρακτήρισε «εξέλιξη» το γεγονός ότι το M5S «έκλεισε κάθε πόρτα συγκυβέρνησης» με τη «Λέγκα» (επίσης ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, που δείχνει να επιμένει στη συνεργασία του με την κεντροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια» και το ακόμα πιο αντιδραστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας»).

Αναφερόμενος στα περιθώρια συνεργασίας με το M5S, ο Μαρτίνα είπε: «Σε πνεύμα συνεργασίας, χωρίς να κρύβουμε τις διαφορές και τις διαφορετικές αφετηρίες, με πολιτική στάση στα ουσιαστικά ζητήματα, δεσμευόμαστε να εξετάσουμε αυτήν την πιθανή πορεία εργασίας», ενώ πρόσθεσε ότι το PD περιμένει «απαντήσεις στις προτεραιότητες» που έχει θέσει και ότι ο διάλογος με το M5S θα εστιάσει σε θέματα που αφορούν την «Ευρώπη, τα δημοσιοοικονομικά και τη δημοκρατία».

Από τη μεριά του M5S, ο ηγέτης του, Λουίτζι ντι Μάγιο, επισήμανε ότι στόχος του κόμματός του είναι να συγκροτηθεί κυβέρνηση έτοιμη για έργο σε βάθος χρόνου, σχολιάζοντας ότι «δεν θα υποστηρίξουμε κυβέρνηση άλλου είδους, τεχνοκρατών, ειδικής εντολής ή διορισμένης από τον Πρόεδρο». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι ο ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, «καταδίκασε τον εαυτό του στο να είναι ασήμαντος» επειδή επέμεινε να μην αποχωρήσει από τον κεντροδεξιό συνασπισμό με τη «Φόρτσα Ιτάλια» και τους «Αδελφούς». Πάντως, μια κυβερνητική συνεργασία M5S - PD θα χρειαστεί να προσπεράσει και τις αντιρρήσεις που παραμένουν σε σημαντική μερίδα του PD.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org