Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παίρνουν θέσεις για την «επόμενη μέρα»

Τις αμερικανικές δυνάμεις στη Β. Συρία έρχονται να συνδράμουν περισσότεροι Γάλλοι κομάντος
Τις αμερικανικές δυνάμεις στη Β. Συρία έρχονται να συνδράμουν περισσότεροι Γάλλοι κομάντος
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Ρόλο στην «επόμενη μέρα» που θα ξημερώσει στη Συρία μετά το τέλος του πολέμου πασχίζει να εξασφαλίσει με κάθε μέσο η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Μετά τη συμμετοχή της Γαλλίας στις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Συρία στις 14 Απρίλη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, καταθέτοντας χτες βράδυ σε επιτροπή της Γερουσίας, αποκάλυψε ότι πριν δύο βδομάδες κατέφθασαν στη Συρία (άγνωστο πόσοι...) Γάλλοι κομάντος, προκειμένου «να ενισχύσουν» τα αμερικανικά στρατεύματα σε επιχειρήσεις που θα κλιμακωθούν, όπως είπε, τις επόμενες μέρες, με στόχο υποτίθεται τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν επιβεβαίωσε τη συγκρότηση «νέας ομάδας διαπραγμάτευσης» στο Παρίσι, που θα παίξει υποτίθεται ρόλο «γέφυρας» ανάμεσα σε τραπέζια διαπραγμάτευσης που στήνονται κατά καιρούς από τον ΟΗΕ στη Γενεύη και στην Αστάνα του Καζακστάν από τις τρεις χώρες που είναι «εγγυήτριες» της εκεχειρίας στη Συρία (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία). Η νέα «ομάδα» συμπεριλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία που «συντονίζονται με την Τουρκία και τη Γερμανία». Ο Γάλλος Πρόεδρος (που πριν από λίγες μέρες είχε παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση στον πόλεμο της Συρίας χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας) πρόσθεσε πως υπάρχει συνεννόηση «με ορισμένα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η τετραμερής ομάδα υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων από Γαλλία, ΗΠΑ, Ιορδανία και Σ. Αραβία για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης στη Συρία είχε προγραμματίσει αργότερα χτες βράδυ στο Παρίσι σχετική συνεδρίαση. Νωρίτερα, στην ίδια πόλη πραγματοποιήθηκε συνδιάσκεψη 70 χωρών με κεντρικό θέμα την ανάσχεση της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, όπου ανάμεσα σε άλλα διαπιστώθηκε πως συνεχίζονται «ροές χρημάτων» σε «Αλ Κάιντα» και «Ισλαμικό Κράτος», μεταξύ άλλων από χώρες της Δύσης και του Περσικού Κόλπου. Εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι κατά την περίοδο 2014 - 2016 το «IΚ» συσσώρευσε 3 δισ. δολάρια.

Στη Χάγη, όπου βρίσκεται η έδρα του διεθνούς Οργανισμού Για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), Ρώσοι διπλωμάτες έδωσαν συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους 17 Σύρους κατοίκους της Ντούμα που χρησιμοποιήθηκαν σε βίντεο που τους παρουσίαζε ως «θύματα» φερόμενης επίθεσης «με χημικά όπλα» στη συγκεκριμένη πόλη στις 7 Απρίλη. Οι Ρώσοι διπλωμάτες προσπάθησαν να αποδείξουν ότι η επίθεση δεν έγινε, αλλά την είχαν σκηνοθετήσει μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», που χρηματοδοτείται από ξένες μυστικές υπηρεσίες και σχετίζεται με τζιχαντιστές. Από την εκδήλωση απουσίασαν εκπρόσωποι από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που τη χαρακτήρισαν «κακόγουστο θέατρο» και ρωσική «απόπειρα υπονόμευσης» της δουλειάς του Οργανισμού.

Τέλος, στη Βηρυτό ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Μπασίλ Γκιμπράν κατήγγειλε την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι αποθαρρύνει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε καταυλισμούς του Λιβάνου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο ίδιος κάλεσε αξιωματούχους του ΟΗΕ να μην ενθαρρύνουν τους περίπου 1.200.000 Σύρους να παραμείνουν στον Λίβανο, εφόσον έχουν σταματήσει, όπως υποστήριξε, εδώ και καιρό οι συγκρούσεις σε αρκετές περιοχές της Συρίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ