Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέο διπλωματικό επεισόδιο

Νέο διπλωματικό επεισόδιο δημιουργήθηκε ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, σε συνέχεια των κυρώσεων και αντικυρώσεων που αφορούν στη μείωση των διπλωματικών υπαλλήλων των δύο χωρών. Την Τετάρτη, οι αμερικανικές αρχές παραβίασαν την κατοικία όπου διέμενε ο Ρώσος πρόξενος στο Σιάτλ.

Η ρωσική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα, με τον επικεφαλής των προξενικών υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον, Νικολάι Πουκάλοφ, να καταγγέλλει την αμερικανική κυβέρνηση «για βαρύτατη παραβίαση των συνθηκών των διπλωματικών και των προξενικών σχέσεων». Και συμπλήρωσε «η Ρωσία δεν έδωσε ποτέ άδεια για να εγκαταλειφθεί το διπλωματικό status από την ιδιοκτησία μας στο Σιάτλ και δεν δώσαμε ποτέ άδεια στις αμερικανικές αρχές να εισέλθουν στο κτίριο που είναι ιδιοκτησία του ρωσικού κράτους». Επίσης, δηλώνεται ότι εξετάζεται η νομική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Επίσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Mαρία Ζαχάροβα, αποκάλεσε την έφοδο των αμερικανικών αρχών «εχθρική κατάληψη» και ζήτησε να επιστραφούν συνολικά 6 ιδιοκτησίες της Ρωσίας που παρείχαν προξενικές υπηρεσίες και έχουν κατασχεθεί. Είπε, επίσης, ότι πρόκειται για μια «κατάσταση απολύτως εξωφρενική, αηδιαστική και άνευ προηγουμένου, αφού τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία των διμερών σχέσεων» και κατέληξε: «Περιμένουμε από την παγκόσμια κοινότητα να δώσει προσοχή στην πραγματική ληστεία κράτους, στην οποία οι αρχές των ΗΠΑ έχουν κατρακυλήσει».

Η υπόθεση των απελάσεων διπλωματών ξεκίνησε το 2016 από την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, όταν απελάθηκαν 35 Ρώσοι, για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι ήταν κατάσκοποι και κατασχέθηκαν τα δύο διπλωματικά οικήματα, με το αιτιολογικό ότι συνδέονταν με την ηλεκτρονική πειρατεία κατά κομμάτων των ΗΠΑ στη διάρκεια της εκστρατείας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Η νέα κυβέρνηση συνέχισε τις απελάσεις και η Ρωσία ανταπάντησε με τον αντίστοιχο αριθμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντηρείται και ενισχύεται η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία(11/8/2018)
Κλιμακώνεται η κόντρα με τη Ρωσία(10/8/2018)
Συνέχιση αντιπαράθεσης με απελάσεις διπλωματών(31/3/2018)
Απέλαση Ρώσου διπλωμάτη(24/4/2004)
Στόχος, η πρόκληση της σύγκρουσης(15/5/2003)
Αναζητείται "συμβιβαστική" λύση(9/5/1996)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org