Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σκληρό παζάρι για το σχηματισμό κυβέρνησης

«5 Αστέρια» και Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζουν το διάλογο για τις υπουργικές καρέκλες

ΡΩΜΗ.--

Με συζήτηση όπως φαίνεται για τις υπουργικές καρέκλες συνεχίζονταν έως το βράδυ χτες οι συνομιλίες μεταξύ του λαϊκιστικού «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) και του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές. Είχαν προηγηθεί διακοπή των συζητήσεων και αντιπαραθέσεις, που στη συνέχεια διαφάνηκε ότι υπάρχει επιθυμία να αμβλυνθούν ώστε να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Ο επικεφαλής του Μ5S, Λουίτζι Ντι Μάγιο, είχε δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση με το PD αν τα όργανα του κόμματος δεν ξεκαθαρίσουν τη στάση τους σχετικά με τον (πρωθυπουργό) Τζουζέπε Κόντε», δηλαδή να δεσμευτούν για την παραμονή του Κόντε στην πρωθυπουργία. Ο Τζουζέπε Κόντε παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Ιταλίας την προηγούμενη βδομάδα, μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε η Λέγκα, έπειτα από 14 μήνες συγκυβέρνησης με το Μ5S, ζητώντας πρόωρες εκλογές.

«Χτες (σ.σ. προχτές), έπειτα από τετράωρες διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε πλέον να εργασθούμε με τον τρόπο αυτόν. `Η θα υπάρξει αλλαγή στάσης ή τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα ξανασυναντηθούμε με το Δημοκρατικό Κόμμα όταν θα δώσει το ΟΚ για τον επαναδιορισμό του Κόντε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του M5S. Πάντως, χτες το απόγευμα ο Ντι Μάγιο χαιρέτισε «τα ανοίγματα εκ μέρους κορυφαίων στελεχών του PD για τον μελλοντικό ρόλο του πρωθυπουργού Κόντε» και σημείωνε: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο σχετικά με το πολιτικό πρόγραμμα».

Μια κυβερνητική συμμαχία M5S - PD κινδυνεύει να «βυθιστεί» «από τις προσωπικές φιλοδοξίες του Λουίτζι Ντι Μάγιο, που θέλει να γίνει υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης», ανταπάντησε χτες εκπρόσωπος του PD. Λίγο αργότερα, πηγές στο M5S διέρρεαν πως ο Ντι Μάγιο ουδέποτε ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών. Θυμίζουμε ότι προηγουμένως το υπουργείο Εσωτερικών είχε ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, που ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μαζί με τον Ντι Μάγιο.

Ετσι, έως το βράδυ συνεχιζόταν το παζάρι, που δεν δυσκολεύει γιατί τα δύο κόμματα - όπως άλλωστε και τα άλλα αστικά κόμματα στην Ιταλία, της Λέγκας συμπεριλαμβανομένης - χωρίζουν «σινικά τείχη», αλλά για το μοίρασμα υπουργείων και επιμέρους διαφοροποιήσεις στην πάντα δεδομένη φιλομονοπωλιακή και αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική και τους τρόπους ενίσχυσης της παρέμβασης του ιταλικού κεφαλαίου ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Πάντως, τη στήριξή του στον Κόντε εξέφρασε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον προσφιλή του τρόπο στο «Τουίτερ», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ότι τα πράγματα δείχνουν καλά για τον αξιοσέβαστο πρωθυπουργό της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζουζέπε Κόντε. Εκπροσώπησε με ισχύ τη χώρα του στο G7, αγαπάει βαθιά τη χώρα του και συνεργάζεται καλά με τις ΗΠΑ. Ενας πολύ ταλαντούχος άνθρωπος που ελπίζω ότι θα μείνει πρωθυπουργός».

Σήμερα το πρωί πάντως θα συνεδριάσει η ηγεσία του PD, για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα του κόμματος στις κυβερνητικές συνομιλίες. Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ - ως τελική διορία - με τη Λέγκα, το PD και το M5S για τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων και έπειτα θα αποφασίσει αν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για το σχηματισμό κυβέρνησης με διάρκεια έως το 2023, ή αν θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ