Τρίτη 13 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ρευστό το πολιτικό σκηνικό μετά τη «μομφή» της «Λέγκας»

ΡΩΜΗ.--

Ρευστή παραμένει η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της «Λέγκας» και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, για κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού με το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) του Λουίτζι ντι Μάγιο και με επιδίωξη να προκαλέσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το ταχύτερο δυνατό, δηλαδή το φθινόπωρο. Ολοι οι βουλευτές της «Λέγκας» κλήθηκαν να επιστρέψουν τη Δευτέρα το απόγευμα στη Ρώμη «για να ρίξουν την κυβέρνηση». Εξάλλου, την Κυριακή το βράδυ ο Σαλβίνι δήλωσε έτοιμος να αποσύρει τους 7 υπουργούς του από την κυβέρνηση για να επισπεύσει την πτώση της κυβέρνησης Κόντε.

Το τελευταίο διάστημα είχαν αναζωπυρωθεί οι εντάσεις μεταξύ των επί 14 μήνες κυβερνητικών «εταίρων», στο έδαφος σοβαρών διαφωνιών που παρέμεναν σε κρίσιμα θέματα (π.χ. για τις σχέσεις με Ρωσία, Κίνα, ΕΕ).

Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει η Γερουσία για να οριστεί το χρονοδιάγραμμα της κυβερνητικής κρίσης, δηλαδή πότε θα ανακληθούν οι βουλευτές και πότε θα εξεταστεί η πρόταση μομφής που κατέθεσε η «Λέγκα» κατά του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε.

Στο μεταξύ, ραγδαίες είναι οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να διασπαστεί το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναμένεται να ανακοινώσει ότι ιδρύει νέο κόμμα με την ονομασία «Κοινωνική Δράση». Μία διάσπαση του PD, με βάση τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, θα μπορούσε να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές. Είτε μέσω μίας πιθανής συμμαχίας της «Κοινωνικής Δράσης» με το «Κίνημα των 5 Αστέρων» είτε μέσω μίας συμμαχίας δεξιών - ακροδεξιών δυνάμεων, της «Λέγκας», με το κόμμα «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ή με το κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» (FdI).

Σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα μπορούσε να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές, ίσως τον Οκτώβρη ή να ορίσει μια μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα καταρτίσει τον «δύσκολο» προϋπολογισμό, ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ