Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συναίνεση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρέτισε χτες το γεγονός ότι από τα τέσσερα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή τις πρώτες 50 μέρες, τα δύο υπερψηφίζονται με περισσότερες από 275 ψήφους, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει το έδαφος για «συναίνεση μεταξύ των κομμάτων». Τα νομοσχέδια στα οποία αναφέρεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι το φορολογικό και η ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας για τα προσωπικά δεδομένα. Το πρώτο περιείχε μια σειρά από νέες φοροδιευκολύνσεις για το κεφάλαιο με «τυράκι» τις μικρές εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου τα λαϊκά στρώματα να «καταπιούν» πιο εύκολα την ταξική φορολογική πολιτική που συνεχίζεται. Το άλλο «συναινετικό» νομοσχέδιο ήταν εκκρεμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση και προβλέπει το γενικευμένο φακέλωμα των εργαζομένων και του λαού για λογαριασμό του κράτους και της εργοδοσίας. Αλλά και εκεί που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κριτική του ήταν για επιμέρους πλευρές των κυβερνητικών νομοσχεδίων και όχι για την ουσία. Οπως για το άσυλο, όπου υπήρχε συμφωνία για το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, που δεν «χωράει» ενοχλητικές φωνές, ή για το «επιτελικό» κράτος, όπου ο καβγάς έγινε για το «συγκεντρωτισμό», τις αρμοδιότητες και τα πρόσωπα των γραμματειών στα υπουργεία. Από κοντά και τα άλλα κόμματα, που είτε ψήφισαν τα κυβερνητικά νομοσχέδια είτε τα απέρριψαν με τα ίδια πάνω - κάτω επιχειρήματα. Συναίνεση, επομένως, υπάρχει και με το παραπάνω στη Βουλή και αφορά τη συμφωνία όλων των κομμάτων, προπάντων του ΣΥΡΙΖΑ, στον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής για τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου, που με μεγάλη προθυμία εφάρμοσε και ο ίδιος στην κυβερνητική θητεία του.

Σαπίλα

Η «θεωρία των δύο άκρων», η εξίσωση δηλαδή του κομμουνισμού με τον φασισμό, που αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ και έχει στόχο τον εξωραϊσμό του δεύτερου, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους ΔΑΠίτες. Εν μέσω θέρους, με τις σχολές κλειστές, η φοιτητική παράταξη της ΝΔ δεν ένιωσε βέβαια την ανάγκη να πει μια κουβέντα για τους χιλιάδες φοιτητές που ετοιμάζονται για μια ακόμα χρονιά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν... Την έπιασε όμως ο οίστρος να φιλοτεχνήσει και να διακινήσει μέσω ίντερνετ ένα αισχρό γραφικό, τοποθετώντας το σφυροδρέπανο των εργατών ως «προέκταση» της λαομίσητης σβάστικας των ναζί. «Εμπνευση» για τη ΔΑΠ αποτέλεσε η 23η Αυγούστου, μέρα που η ΕΕ καθιέρωσε ως «σύμβολο» για τον αντικομμουνισμό της και την προπαγάνδιση της θεωρίας των δύο άκρων. Ελάχιστοι έχουν την προσδοκία να κατέχουν οι ΔΑΠίτες δύο δράμια από την ιστορική αλήθεια, έστω μια ιδέα από το αίμα που έχυσε ο σοβιετικός λαός για να τσακίσει το τέρας του φασισμού... Αλλά εδώ, εκτός από φορείς του εκφυλισμού στο φοιτητικό κίνημα, αποδεικνύονται και μανούλες στη διάδοση της ιστορικής παραχάραξης, πάντα πιστοί στο σάπιο σύστημα που υπηρετούν.

Σκουπίδια

Ξεχειλίζει η υποκρισία όσων παριστάνουν τους «σοκαρισμένους» από τις κατάπτυστες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που χαρακτήρισε «σκουπίδια» και «σκόνη» τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, εκθειάζοντας την αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια, όσο κι αν προσπάθησε στη συνέχεια να τα μαζέψει. Μια ματιά μόνο στις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια και στους άλλους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών, μια ανάγνωση της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, με τον διπλό εγκλωβισμό και τις επαναπροωθήσεις, μια αναδρομή στα χιλιάδες περιστατικά με τους πνιγμένους μετανάστες στη Μεσόγειο, ή στα σχέδια για στρατόπεδα συγκέντρωσης σε τρίτες χώρες, ακόμα και πάνω σε καράβια (!), επιβεβαιώνουν ότι το κεφάλαιο, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της αντιμετωπίζουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πραγματικά σαν «σκουπίδια», που ο ένας προσπαθεί να πετάξει στην «αυλή» του άλλου και όλοι μαζί έξω από την ΕΕ. Επομένως, ας μην παριστάνουν τους ανήξερους, για το από πού αντλεί το θράσος να μιλάει με αυτόν τον χυδαίο τρόπο ο γνωστός για τις αντιδραστικές του θέσεις αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ...

Κανάλια

Δημοσίευμα της «Deutsche Welle» αποκαλύπτει ότι μετά τις εκλογές του 2012, η γερμανική κυβέρνηση διατηρούσε μέσω της πρεσβείας της στην Αθήνα «ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, προετοιμάζοντας και τη συνάντηση Τσίπρα - Σόιμπλε, που ακολούθησε τον Γενάρη του 2013 στο Βερολίνο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το καλοκαίρι του 2014, λίγο πριν από τις εκλογές του επόμενου χρόνου, στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης συναντήθηκαν στην Ελλάδα με τους Γ. Δραγασάκη, Γ. Σταθάκη και Γ. Χουλιαράκη, για να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που γινόταν κυβέρνηση. Το συμπέρασμα που αποκόμισε η γερμανική αντιπροσωπεία ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ούτε ανατρεπτική δύναμη συνιστούσε, ούτε στόχευε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Η «Deutsche Welle» αναφέρει ακόμα ότι στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «η Αγκελα Μέρκελ σχημάτισε την εντύπωση ότι ο Αλ. Τσίπρας επιχειρηματολογεί επί της ουσίας, ότι όντως έχει την πρόθεση να βγάλει τη χώρα του από την οικονομική κρίση, ότι θέλει μεταρρυθμίσεις (...) και ότι "ο μικρός μαθαίνει γρήγορα"». Οι αναφορές αυτές, όπως και παλιότερα δημοσιεύματα για τα «κανάλια επικοινωνίας» του ΣΥΡΙΖΑ με κέντρα των ΗΠΑ, πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση, αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν ότι την περίοδο εκείνη, εν μέσω ανταγωνισμών και σεναρίων για την πορεία της κρίσης στην Ευρωζώνη, έκλεισαν πολλά «deals», που καμιά σχέση δεν έχουν βέβαια με τα «go back κυρία Μέρκελ» και άλλα ευτράπελα, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «κατάπιε» τις όποιες αντιδράσεις υπήρχαν τότε στα μνημόνια και στην αντιλαϊκή πολιτική.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1749 Γεννιέται ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας. Μεταξύ άλλων έργων του ο «Φάουστ».

1826 Στην τριήμερη Μάχη του Πολυαράβου οι Μανιάτες νικούν τις δυνάμεις του Ιμπραήμ.

1904 Ο Παύλος Μελάς ξεκινά την ένοπλη δράση του στη Δυτική Μακεδονία.

1910 Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στην Κοπεγχάγη (28/8/-3/9/1910). Στο συνέδριο αυτό διαφάνηκαν και πάλι οι οπορτουνιστικές πιέσεις και ταλαντεύσεις, όσον αφορά το θέμα του πολέμου. Η τροπολογία που πρότειναν οι Χάρντι (Βρετανία) και Βαγιάν (Γαλλία) σχετικά με την κήρυξη γενικής απεργίας - και ιδιαίτερα στους κλάδους της πολεμικής βιομηχανίας - ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την αποτροπή πολεμικών συγκρούσεων απορρίφθηκε με 119 ψήφους έναντι 58. Το βασικό επιχείρημα που πρόβαλε η Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία εναντίον της εν λόγω τροπολογίας ήταν πως κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν διώξεις εναντίον των σοσιαλδημοκρατών.

Ετσι, η απόφαση του Συνεδρίου της Κοπεγχάγης περιελάμβανε: Την κοινοβουλευτική «πάλη» κατά των εξοπλισμών και την καταψήφιση των σχετικών πιστώσεων, την επιμονή στη συγκρότηση υποχρεωτικών διαιτητικών δικαστηρίων για τη διευθέτηση των διαφορών που προέκυπταν μεταξύ κρατών, τον γενικό αφοπλισμό, την κατάργηση της μυστικής διπλωματίας και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών.

1944 Ο ΕΛΑΣ πραγματοποιεί επιθέσεις σε ολόκληρο τον Εβρο κατά των γερμανικών φρουρών. Συνολικά στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του Εβρου οι Γερμανοί είχαν 400 νεκρούς και πολλούς ακόμα τραυματίες.

1944 Σε μπλόκο των Γερμανών και ταγματασφαλιτών στην Καλλιθέα εκτελούνται 40 πολίτες.

1948 Ξεκινά η επιχείρηση «Ταύρος». Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθεται στις θέσεις του ΔΣΕ στη Μουργκάνα. Οι υπερασπιστές της Μουργκάνας, παρά τον εξαιρετικά άνισο συσχετισμό δυνάμεων (ένα προς δέκα υπέρ του αστικού στρατού), κράτησαν ηρωικά μέχρι και τις 16 Σεπτέμβρη, όπου με έναν πετυχημένο και τολμηρό ελιγμό κατάφεραν να ξεγελάσουν τον αντίπαλο και να περάσουν με ασφάλεια στα Ζαγόρια.

1951 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Δημοκρατική».

1968 Πεθαίνει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης. Μεταξύ των έργων του η μελέτη της διαμόρφωσης του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου.

1987 Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση της Ελλάδας με την Αλβανία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ