Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής Βορρά - Νότου

Αλληλεπιδρώντας με τις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες σε όλη την περιφέρεια

ΠΑΝΜΟΥΤΖΟΜ.-

Στο μεθοριακό χωριό Πανμουτζόμ θα συναντηθούν σήμερα οι ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, Μουν τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, σε μία Σύνοδο Κορυφής, της οποίας η εξέλιξη θα αλληλεπιδράσει με ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, και ακόμα παραπέρα.

Η ίδια η διοργάνωση της συνάντησης αντανακλά το ενδιαφέρον ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων να διερευνήσουν συμβιβασμούς που ενδεχόμενα δώσουν νέα ώθηση στις επιδιώξεις τους, σε διάφορα επίπεδα. Σε αυτήν τη βάση συνεχίζεται και το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για έναν διακανονισμό στη Χερσόνησο, ενόψει και της Συνόδου που φαίνεται ότι θα γίνει μέχρι τις αρχές Ιούνη ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ. Ειδικό βάρος στις όποιες εξελίξεις θα ασκήσουν ασφαλώς οι επιλογές της Κίνας, στην «πίσω αυλή» της οποίας προχωρά το παζάρι, όπως και της Ρωσίας, που τα τελευταία χρόνια ιεραρχεί ευρύτερα την παρέμβασή της σε Ασία και Ειρηνικό.

Οσον αφορά τη σημερινή Σύνοδο, οι δυο ηγέτες αναμένεται να φυτέψουν μαζί ένα δέντρο πάνω στη γραμμή που οριοθετεί τις δύο χώρες. Ο Κιμ θα είναι ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που θα βρεθεί σε νοτιοκορεάτικο έδαφος μετά από 65 χρόνια, δηλαδή τη λήξη του πολέμου του 1950-1953, για την οποία τυπικά δεν έχει υπογραφεί ακόμα Συνθήκη Ειρήνης.

Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά και μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, καταρχήν από τη στενή περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ενωση Κατασκευαστών της Νότιας Κορέας διοργανώνει τον επόμενο μήνα ένα «Φόρουμ για την Επανένωση», ενώ μια σειρά εταιρείες του κλάδου καταρτίζουν σχέδια για την πιθανή συμμετοχή τους σε μεγάλα έργα υποδομών. Αλλωστε, η γεωγραφική θέση της Χερσονήσου αποτελεί «κράχτη» για έργα υποδομών σε διάφορους τομείς (π.χ. αγωγούς Ενέργειας, δίκτυα μεταφορών). Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, τις κινήσεις τους «ετοιμάζουν» κολοσσοί όπως οι «Hyundai» και «Daewoo».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org