Παρασκευή 27 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται διάφορες επαφές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Παρά τις εκτιμήσεις ότι μέχρι να διεξαχθούν οι τουρκικές εκλογές δεν μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, συνεχίζονται σειρά σχετικών συναντήσεων, στο φόντο και των ευρύτερων διεργασιών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, συνεχίζει τις επαφές του με πολιτικούς αρχηγούς. Χτες συνάντησε τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού. Ο τελευταίος κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα. «Πρέπει να πούμε καθαρά στον ίδιο τον γγ (σ.σ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες) χωρίς υποσημειώσεις ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με βάση τη διαδικασία την οποία περιγράφει στις διαδοχικές του εκθέσεις», είπε. Συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε να αφεθεί ο χρόνος να περνά με αποτέλεσμα σταδιακά τα πράγματα να οδηγηθούν στη διχοτόμηση, που θα σημάνει την αρχή νέων δεινών για την Κύπρο, είτε, με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, να επιδιωχθεί επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και να αντιμετωπιστεί έτσι η τουρκική αδιαλλαξία.

Στο μεταξύ, το Κυπριακό απασχόλησε και τη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη - στο περιθώριο συναντήσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - ο Αντόνιο Γκουτέρες και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενό της.

Τέλος, το ενδιαφέρον της Γαλλίας για «λύση του Κυπριακού» μετέφερε και ο πρέσβης της στη Λευκωσία, Ρενέ Τροκάζ, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα. Ο Τροκάζ τόνισε ότι χρειάζεται λύση που θα συμφωνεί με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και εξέφρασε ανησυχία γι' «αυτές τις ιδέες (περί διχοτόμησης), που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας». Αλλα θέματα της συνάντησης ήταν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, τα ευρωπαϊκά συμφέροντα που συνδέονται με αυτό, αλλά και ζητήματα ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ