Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1916 Πραγματοποιείται Διεθνής Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη στο Κίνταλ της Ελβετίας (24-30/4/1916). Διοργανώθηκε από την «αριστερά του Τσίμερβαλντ», από τις δυνάμεις εκείνες δηλαδή στο διεθνές σοσιαλιστικό κίνημα που είχαν έρθει σε ρήξη με τη 2η Διεθνή, ήταν κατά της συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνιζαν τη γενικότερη ανάγκη σύνδεσης του πολέμου με την προοπτική του σοσιαλισμού.

1925 Κυρώνεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ, η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή έργων ύδρευσης της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων. Για την κατασκευή του έργου συνάπτεται δάνειο ύψους 11.000.000 δολαρίων με τόκο 8%, τιμή έκδοσης 85% και χρόνο απόσβεσης 27 χρόνια. Η ΟΥΛΕΝ θα αναλάμβανε επιπρόσθετα την κατασκευή και διαχείριση του έργου έναντι μεγάλων κερδών.

1926 Υπογράφεται σύμφωνο ουδετερότητας και μη επίθεσης μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Γερμανίας, που δυσκολεύει τη συμμετοχή της τελευταίας στην αντισοβιετική πολιτική των ιμπεριαλιστικών κρατών και αποτελεί χτύπημα κατά των σχεδίων τους για νέα επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1937 Δραπετεύει από την Ανάφη ομάδα 7 εξόριστων κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Κώστα Θέο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Ο Κ. Θέος ξαναπιάστηκε στις 6 του Απρίλη 1939 και κλείστηκε στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας.

1941 Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία.

1945 Το ΕΑΜ μετασχηματίζεται σε πολιτικό συνασπισμό κομμάτων, στον οποίο μπορούσε να προσχωρήσει οποιοδήποτε κόμμα που συμφωνούσε με τους σκοπούς του.

1945 Γενική απεργία και εξέγερση στο Μιλάνο (24-26/4/1945). Στις 25/4 η Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης της Βόρειας Ιταλίας εκδίδει διάταγμα για την ίδρυση συμβουλίων διεύθυνσης των εργοστασίων.

1949 Εκτελείται στην Αθήνα το αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Εκτελεστικής της ΓΣΕΕ Γιώργης Δημητρίου.

1958 Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ, αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της και την ένταξη των μελών της στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με το αιτιολογικό «να διευκολύνει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος των ναυτεργατών».

1967 Το διαστημόπλοιο «Σογιούζ 1» συντρίβεται κατά την επιστροφή του στη Γη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κοσμοναύτης Βλαντιμίρ Κομάροφ. Είναι ο πρώτος νεκρός της εποποιίας του Διαστήματος.

1968 Ανταποκρινόμενη στο Μήνυμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 18/4, η Κεντρική Επιτροπή των Πολιτικών Προσφύγων από την Ελλάδα, με ψήφισμά της, κάνει γνωστή την ανεπιφύλακτη επιδοκιμασία από τη μεριά των πολιτικών προσφύγων των αποφάσεων της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ.

1973 Αποκαλύπτεται ότι ο αμερικανικός μονοπωλιακός κολοσσός ΙΤΤ μετείχε με κεφάλαια στην πολεμική βιομηχανία της ναζιστικής Γερμανίας. Ηταν ένα από τα πολλά μονοπωλιακά συγκροτήματα των ΗΠΑ που στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έκαναν χρυσές δουλειές και με τα δύο αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

1981 Η IBM παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον IBM PC.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ