Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα

Κινητικότητα στην αντιπολίτευση με στόχο τη διασφάλιση υποψηφιότητας ικανής να αναμετρηθεί με το ΑΚΡ και τον Ρ. Τ. Ερντογάν

Από πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των κομμάτων της αντιπολίτευσης CHP - IYI, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας τους
Από πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των κομμάτων της αντιπολίτευσης CHP - IYI, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας τους
Παράλληλα με την ορμή που «τρέχουν» οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για όλη τη Μέση Ανατολή προχωρούν οι ετοιμασίες για τις πρόωρες, διπλές - βουλευτικές και προεδρικές - εκλογές που θα γίνουν στην Τουρκία, στις 24 Ιούνη.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν (και ξανά υποψήφιος για την Προεδρία με τη στήριξη του ισλαμο-συντηρητικού ΑΚΡ αλλά και του ακροδεξιού ΜΗΡ) υποστήριξε ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών «χάλασε πολλά σενάρια» και ότι αποτελεί «τρόπο "αποθήκευσης" ενέργειας για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία».

Ξεκινώντας συνεντεύξεις εφ' όλης της ύλης σε μεγάλα ΜΜΕ αλλά και σειρά συναντήσεων με επιχειρηματικούς και άλλους φορείς, επιβεβαίωσε ότι οι κάλπες στήνονται με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο νέων, διευρυμένων πολεμικών συγκρούσεων, καθώς οξύνονται ραγδαία οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή, με την Τουρκία να συμμετέχει σε αυτούς με σημαντικό ρόλο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» «θα εξακολουθήσουμε να (την) παρατείνουμε, για την ειρήνη στη χώρα μας, για όγδοη, για ένατη, για δέκατη φορά, αν χρειαστεί». Σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προεδρικού συστήματος (που μετά τις εκλογές θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά, ενισχύοντας τις δικαιοδοσίες της κεντρικής εξουσίας και ειδικά τις αρμοδιότητες του Προέδρου της χώρας) υποστήριξε: «Θα μας δώσει τη δυνατότητα να λύνουμε τα ζητήματα πολύ πιο γρήγορα...».

Απευθυνόμενος ειδικά στους επιχειρηματίες, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα προσέλκυσε 180 δισ. δολάρια επενδύσεις στο διάστημα 2006 - 2017, λέγοντας ωστόσο ότι «αυτό το ποσό δεν είναι αρκετό γιατί οι στόχοι μας είναι μεγάλοι», ενώ απαντώντας σε ανησυχίες μερίδας του κεφαλαίου για τις επιπτώσεις της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» είπε ότι αυτή χρησιμοποιείται «μόνο στον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας», επισημαίνοντας ως παράδειγμα το ότι συμβάλλει καταρχήν στον περιορισμό των απεργιών.

Να σημειώσουμε ότι, πρόσφατα, η μεγαλύτερη εργοδοτική οργάνωση της χώρας, ΤUSAID, επισήμανε ότι οι τρέχουσες παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις απαιτούν να τεθεί σε προτεραιότητα η σταθερότητα της τουρκικής οικονομίας και στην προεκλογική περίοδο, ότι «πρέπει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε κινήσεις που καταστρέφουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Εκφράζοντας προβληματισμό για το ότι πρώτη φορά θα γίνουν εκλογές υπό «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ζήτησε να διασφαλιστεί ότι η διεξαγωγή εκλογών θα γίνει σε «τίμιο, δημοκρατικό και δίκαιο περιβάλλον», αλλά και ότι «θα επικρατήσει αμοιβαίος σεβασμός και ανοχή».

Φουντώνουν διεργασίες στην αντιπολίτευση

Οσον αφορά τη διάταξη των αστικών δυνάμεων ενόψει των εκλογών, είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση 15 βουλευτών από το σοσιαλδημοκρατικό CHP που προσχώρησαν στο νεοσύστατο φιλελεύθερο «Καλό Κόμμα» (ΙΥΙ), προκειμένου αυτό να διασφαλίσει τον αριθμό των 20 βουλευτών που απαιτείται για να πάρει μέρος στις εκλογές. Μάλιστα, την αποχώρηση των συγκεκριμένων βουλευτών επιδοκίμασε και η ηγεσία του CHP με τον εκπρόσωπό του, Μπουλέντ Τεζκάν, να τους χαρακτηρίζει «ήρωες που έσωσαν τη δημοκρατία».

Πάντως, οι φήμες για δυσκολίες που ίσως το ΙΥΙ συναντήσει στη συμμετοχή του παραμένουν, αν και η πρόεδρός του, Μεράλ Αξενέρ, είπε για το κόμμα της πως είναι «το πιο έτοιμο για τις εκλογές».

Μέχρι και χτες το απόγευμα συνεχίζονταν σενάρια ακόμα και για συνεργασία CHP - IYI με κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, που ωστόσο ορισμένοι συνέδεαν μόνο με έναν ενδεχόμενο β' γύρο.

Επίσης, εξακολουθούσαν εκτιμήσεις για το ενδιαφέρον κομμάτων να συσπειρωθούν γύρω από μια υποψηφιότητα του Αμπντουλάχ Γκιουλ (πρώην ΥΠΕΞ και Προέδρου της χώρας, συνιδρυτή του ΑΚΡ, που έχει διαφωνήσει σε αρκετά θέματα με τη σημερινή ηγεσία του κόμματος).

Αντιδράσεις από το εξωτερικό

Στο μεταξύ, χαρακτηριστική είναι η επιλογή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράσει «ανησυχία» για την «ικανότητα της Τουρκίας» να διενεργήσει «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», εκφράζοντας προβληματισμό για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Το τουρκικό ΥΠΕΞ, έντονα ενοχλημένο, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι «δηλώσεις για εκλογές που αναμένονται συνιστά παρέμβαση στην ελεύθερη θέληση των ανθρώπων και είναι απαράδεκτες». Την Ουάσιγκτον όμως επέκρινε ξανά και ο Ερντογάν, εξαιτίας της κριτικής της για τη δίωξη Αμερικανού πάστορα που η Αγκυρα κατηγορεί ως πράκτορα και «τρομοκράτη», λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τις δικές τους πράξεις, εάν θέλουν την επιστροφή του πάστορα».

Επιπλέον, Αυστρία, Ολλανδία και Γερμανία ανακοίνωσαν πως (πάλι) δεν θα επιτρέψουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στην επικράτειά τους. Εντονα αντέδρασε ο Ερντογάν, επικρίνοντας καταρχήν τη Βιέννη για μέτρα που «θα στραφούν εναντίον της», συμπληρώνοντας ότι «η μάχη που δίνει η Τουρκία για τη δημοκρατία δεν μπορεί εύκολα να αναχαιτιστεί» αλλά και ότι όσοι προσπαθήσουν να παρεμβάλουν προσκόμματα στην τουρκική δημοκρατία «θα πληρώσουν το τίμημα». Χτες το απόγευμα, πάντως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, εμφανιζόταν να συμφωνεί με την Αυστριακή ομόλογό του ότι δε χρειάζεται να επαναληφθούν «προηγούμενες εντάσεις» στην επικείμενη προεκλογική περίοδο. Αντίστοιχα, και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μας, είπε ότι τέτοιες διαμάχες «δεν ευνοούν καμία πλευρά».

Αλλωστε, το παζάρι της Αγκυρας με τη Δύση (και όχι μόνο) κλιμακώνεται με φόντο όλα τα ανοιχτά «μέτωπα» της περιοχής (Συρία, Παλαιστινιακό, Κουρδικό κ.τ.λ.) Οπως είπε μιλώντας στις 5 Απρίλη στην εκπομπή «Focus» της ΕΡΤ ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιασίν Ακτάι, «η Τουρκία είναι μία χώρα που έχει ποικιλόχρωμη εξωτερική πολιτική (...) Κοιτάμε τα συμφέροντά μας (...) Αυτήν τη στιγμή η περιφέρεια στην οποία βρισκόμαστε είναι πολύ δυναμική, έχει κινητικότητα και δεχόμαστε απειλές από πολλές εστίες. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές...».

Το ΚΚ Τουρκίας

Μεταξύ των κομμάτων που αποκλείστηκαν από τις εκλογές είναι και το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ). Ο κανονισμός προβλέπει ότι η συμμετοχή επιτρέπεται όταν ένα κόμμα διαθέτει τουλάχιστον 20 βουλευτές στη σημερινή Βουλή, ή καταθέτει τουλάχιστον 100.000 υπογραφές στήριξης κ.τ.λ. Το κόμμα προσέφυγε στην κεντρική εκλογική επιτροπή κατά του συγκεκριμένου μέτρου και αναμένεται τις επόμενες μέρες η σχετική απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ