Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ζητούν «Ασφάλεια», δράση παντού, «στενή συνεργασία» με ΝΑΤΟ

Συνέδριο με θέματα όπως το μέλλον της ΕΕ, τα επόμενα βήματα διεύρυνσης και η Ευρωπαϊκή Αμυνα και Ασφάλεια, σε στενή διασύνδεση με το ΝΑΤΟ, ξεκίνησε χτες στο Ταλίν, κατόπιν πρόσκλησης του εσθονικού Κοινοβουλίου, με προσκεκλημένους τους εκπροσώπους των εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών - μελών. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.

Από όσα λέχθηκαν χτες και τα κείμενα που διακινήθηκαν, σχετικά με τα ζητήματα Ασφάλειας και τον τέτοιο ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΕ διεθνώς, οι σύνεδροι χαιρετίζουν τη λεγόμενη «Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ» που απαντά σε θέματα πώς θα αντιπαρατεθεί η ΕΕ σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, βάζοντας και στη μάζωξη του Ταλίν το στόχο για μια «πιο ισχυρή ΕΕ», με ανάπτυξη των «στρατιωτικών ικανοτήτων» της.

Μάλιστα, σε άλλη μια επικίνδυνη σύζευξη, συνδέουν ξανά τις «εξωτερικές με τις εσωτερικές διαστάσεις της Ασφάλειας». Προσθέτουν, άλλωστε, ότι «το φάσμα των απειλών στον σημερινό κόσμο είναι ευρύ και ποικίλο, απαιτώντας μια ευαίσθητη, αλληλοενισχυόμενη ισορροπία μεταξύ της παροχής ασφάλειας αφενός και του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών αφετέρου». Καλούν προς τούτο την ΕΕ να είναι «πιο αποφασιστική και αποτελεσματική».

Μάλιστα, με εισήγηση της γαλλικής αντιπροσωπείας στα κείμενα του συνεδρίου μπαίνει η επισήμανση ότι «η ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας πρέπει να οδηγήσει την ΕΕ στην ανάπτυξη μιας κοινής και αξιόπιστης αμυντικής ικανότητας, συμπληρωματικής προς το ΝΑΤΟ». Συμπληρώνουν ότι «ενόψει της μεταβαλλόμενης παγκόσμιας κατάστασης ασφάλειας, οι σύνεδροι ενθαρρύνουν τη στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Επίσης: «Καθώς το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής άμυνας για τους συμμάχους του, ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ και μια ισχυρότερη ΕΕ αλληλοενισχύονται (...) Μαζί μπορούν καλύτερα να παρέχουν ασφάλεια στην Ευρώπη και πέραν αυτής». Δηλώνουν έτσι ξανά την αποφασιστικότητά τους για ιμπεριαλιστικές αποστολές και επιχειρήσεις.

Στα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, δεν περνά απαρατήρητο το ότι ζητούν ξανά «ισχυρή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» και αναμόρφωση του «κοινού συστήματος ασύλου», με αντιμετώπιση των αιτιών των μεταναστευτικών ροών στη «ρίζα» τους, ιδιαίτερα στην Αφρική, μέσα από προγράμματα «στήριξης της ηπείρου», τα οποία άλλωστε λειτουργούν και ως πρόσχημα ώστε η ΕΕ να εμπλακεί πιο ενεργά στους ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Εξάλλου, έχοντας κατά νου και την «πίσω αυλή» τους, εστιάζουν ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας ότι η διεύρυνση «θα πρέπει να παραμείνει βασική πολιτική της ΕΕ». «Πρόκειται για μια επένδυση στην ειρήνη, στη δημοκρατία και την ασφάλεια της ηπείρου μας και των πολιτών μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ