Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Τρέχουν» τα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης»

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε ρόλο «πρώτου βιολιού»

Από προηγούμενη συνάντηση του Ντ. Τουσκ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ

Copyright 2017 The Associated

Από προηγούμενη συνάντηση του Ντ. Τουσκ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ
Περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πραγματοποιεί από σήμερα έως την Παρασκευή, 27/4, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της προώθησης των ευρωατλαντικών σχεδίων και της πρόσδεσης όλων των χωρών σε αυτά, ώστε να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων δυνάμεων.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Ντ. Τουσκ, που θα έχει ως βασικό μέλημα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στις 17 Μάη στη Σόφια της Βουλγαρίας, είναι τα Τίρανα, όπου θα συναντήσει τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα. Στη συνέχεια θα μεταβεί σε Μαυροβούνιο, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Σαράγεβο και ΠΓΔΜ.

Στα Σκόπια ο Ντόναλντ Τουσκ θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο της σλοβενο-κροατικής Κορυφής Διαδικασίας Μπρντο - Μπριούνι, που ξεκίνησε το Μάρτη του 2010 ως πλατφόρμα περιφερειακού διαλόγου, κατανόησης και «συμφιλίωσης».

Σε ανακοίνωσή του, ο Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι και θα παραμείνει «ο πιο αξιόπιστος εταίρος σε όλη την περιοχή», τονίζοντας ότι η επικείμενη Σύνοδος το Μάη στη Σόφια «θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής».

Νωρίτερα, η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές στην κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, υποστήριξε πως η Ισπανία άσκησε βέτο (για λόγους που αφορούν και την ένταση στις σχέσεις με την Καταλονία) σε σχέδιο κοινής ανακοίνωσης που αφορά την επικείμενη Σύνοδο στη Σόφια. Η Ισπανία ως γνωστόν είναι μία από τις πέντε χώρες της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, θεωρώντας το τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμονές έναρξης της περιοδείας Τουσκ, μετέβη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη η πρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, για να εκφωνήσει ομιλία στην 38η Σύνοδο της (κροατο-βοσνιακής) Βουλής των Λαών και της σερβοβοσνιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, επιλέγοντας να μην κάνει το ίδιο και στην ομοσπονδιακή Βουλή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που περιλαμβάνει όλες τις εθνοτικές ομάδες αυτού του κράτους, το οποίο προήλθε από τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Στο μεταξύ, την ανάγκη να «τρέξουν» τα ευρωενωσιακά σχέδια για την περιοχή τονίζει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Κομισιόν στη γνωμοδότησή της με θέμα την «Οικονομική και κοινωνική συνοχή και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων», που εγκρίθηκε στη σύνοδο Ολομέλειάς της στις 19/4 και ανακοινώθηκε χτες.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων να παραμείνει μία εκ των προτεραιοτήτων της ΕΕ», ανέφερε ο Andrej Zorko, εισηγητής της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ. «Η προώθηση των αξιών της ΕΕ στην περιοχή εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα, ενισχύει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς και τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στις χώρες αυτές. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται σταθερότητα και ασφάλεια για την ΕΕ».

Αξίζει να σημειωθεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο πως ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δ. Βαλκανίων στη Σόφια, η ΕΟΚΕ θα συνδιοργανώσει επίσης στις 15/5, σε συνεργασία με το TAIEX («Technical Assistance and Information Exchange», «Μέσο Τεχνικής Βοήθειας και Ανταλλαγής Πληροφοριών» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), κοινή διάσκεψη της «Κοινωνίας των Πολιτών» με εκπροσώπους οργανώσεων της «Κοινωνίας των Πολιτών» από την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια με τίτλο «Οικονομική και κοινωνική συνοχή στα Δυτικά Βαλκάνια - Η οπτική της Κοινωνίας των Πολιτών».

Τετραμερής σήμερα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας

Στο Βουκουρέστι μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να λάβει μέρος στην Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Σερβίας. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν, επίσης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν ο συντονισμός των τεσσάρων κρατών και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, και ειδικά της Σερβίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μάη στη Σόφια. Θα συζητηθούν ακόμα οι περιφερειακές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και αυτές που αφορούν στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αλλά και το Κόσσοβο. Στην ατζέντα θα βρεθούν ακόμα ζητήματα που αφορούν σε υποδομές, μεταφορές, Ενέργεια κ.ά.

Νέα συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ

Συνεχίζεται το παζάρι για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με «πολικό αστέρα» τα σχέδια για ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ, όπως και συνολικά για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, σχέδια στα οποία επιχειρεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για λογαριασμό της αστικής τάξης η κυβέρνηση. Σε ένα τέτοιο φόντο, άλλωστε, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, συναντώνται ξανά, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, αύριο, Τετάρτη, στη Βιέννη.

Προηγήθηκαν δηλώσεις, το Σαββατοκύριακο, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ, όπου διακήρυττε ότι «ποτέ δεν είχαμε καλύτερες συνθήκες για να πετύχουμε μια συνολική λύση», προκειμένου να διευκολυνθεί ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «εάν αυτή η διαφορά δεν επιλυθεί, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου». Σημείωσε ακόμη πως «ένα τεράστιο μέρος του προβλήματος» έχει ήδη επιλυθεί, αν και απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, εξηγώντας ότι «αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς τη διαδικασία». Στο φόντο, εξάλλου, και της πρόσφατης απόφασης της ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία, ο Ζ. Ζάεφ σημείωσε πως «θα ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα με τον έναν ή άλλο τρόπο», καθώς και ότι η σχετική απόφαση είναι πολύ σημαντική για την ΠΓΔΜ.

Σε άλλες δηλώσεις του συνέδεσε την επίλυση του ονοματολογικού με την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε, δε, ότι μια ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα θα σήμαινε ότι έχει μείνει μόλις ένα 10% των ανοικτών θεμάτων προς επίλυση.

Παραπέρα, χτες, ο Ζ. Ζάεφ εγκαινίασε κομμάτι του λεγόμενου ευρωενωσιακού «Διαδρόμου X», του αυτοκινητόδρομου που διέρχεται από την ΠΓΔΜ, στην προσπάθεια της αστικής τάξης της ΠΓΔΜ να αναδείξει τη χώρα ως κόμβο δικτύων διαμετακόμισης, σχέδια που αποτελούν άλλωστε βασικό κομμάτι της στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή.

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, μιλώντας, χτες, σε ορκωμοσία εκπαιδευτικής σειράς διπλωματικών ακολούθων, εκφράζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να πρωταγωνιστήσει στα τέτοια πλάνα από πλευράς ΕΕ και κεφαλαίου, αναλαμβάνοντας και κάθε είδους ευρωΝΑΤΟικές αποστολές, σημείωσε για τη «Νοτιοανατολική Ευρώπη» ότι «έχει να επιλέξει ανάμεσα στο δρόμο της τον ευρωπαϊκό, που τον στηρίζουμε, ή την αστάθεια. Στηρίζουμε όμως αυτόν το δρόμο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να λύνονται τα μεγάλα ιστορικά προβλήματα που μας κρατάνε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, δίνοντας το «εύρος» των σχημάτων που στήνει η κυβέρνηση με άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, με στόχο να «τρέξουν» οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, συμπλήρωσε πως «η αναγνώριση στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε την τελευταία δεκαετία. Χάρη στη διπλωματία μας έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμε 14 μεγάλες διεθνείς μορφοποιημένες συνεργασίες που δυναμώνουν την παρουσία της χώρας μας τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ