Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις από χτες ενάντια στο νομοσχέδιο

Από την περιφρούρηση της απεργίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
Από την περιφρούρηση της απεργίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την πώληση μονάδων της επιχείρησης. Αύριο Τετάρτη, μέρα που αναμένεται η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, προγραμματίζεται πορεία από τα γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) μέχρι τη Βουλή.

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στην αυριανή πορεία καλεί με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ.

Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν για την επιτυχία της, με απεργιακές περιφρουρήσεις σε ορυχεία, μονάδες, κέντρα και υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Στη Δυτική Μακεδονία

Με μαζική συμμετοχή στην απεργία και με απεργιακές φρουρές στις πύλες των ΑΗΣ και των Ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ στη Δυτική Μακεδονία, οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων. Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα, ο οποίος βγαίνει προς πώληση, ενώ σε ποσοστά πάνω από 80% κυμάνθηκε η συμμετοχή και στους άλλους ΑΗΣ και τα ορυχεία της περιοχής.

Στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας 4 μονάδες (δύο στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, μία στον ΑΗΣ Καρδιάς και μία στον ΑΗΣ Αμυνταίου).

Από τη συγκέντρωση της Κυριακής στη Μεγαλόπολη
Από τη συγκέντρωση της Κυριακής στη Μεγαλόπολη
Οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν στην απεργία και την περιφρούρησή της, καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση που προγραμματίζει σήμερα, Τρίτη, το Σωματείων Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία του ΣΕΕΕΝ, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν εκτός από το ΣΕΕΕΝ και τα Σωματεία Οικοδόμων Κοζάνης, Γουνεργατών και Γουνεργατριών Σιάτιστας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης. Καλούν το λαό της περιοχής να εκφράσει την αντίθεσή του στην «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και στον περιορισμό και την απαγόρευση του λιγνίτη για παραγωγή Ενέργειας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, αναδεικνύουν τις τραγικές συνέπειες που θα έχουν τα περαιτέρω βήματα ιδιωτικοποίησης, όπως «απολύσεις και επιδείνωση των όρων εργασίας, για το λαό της περιοχής και συνολικά όλης της χώρας, καθώς θα οδηγήσει σε νέες, πρόσθετες αυξήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια. Αντίθετα, τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων θα χτυπήσουν "κόκκινο". Αναδεικνύονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που στήριξαν την πολιτική ιδιωτικοποίησης, αλλά και των συνδικαλιστικών ηγεσιών στα σωματεία της ΔΕΗ που έπιναν νερό στο όνομα της "απελευθέρωσης" της ηλεκτρικής ενέργειας».

Τα Σωματεία καλούν το λαό να παλέψει για: Καμία παράδοση λιγνιτωρυχείων, λιγνιτικών αποθεμάτων και υδάτινου δυναμικού σε ιδιωτικούς ομίλους. Αξιοποίηση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος μέσα από έναν ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες με φτηνό ρεύμα για το λαό και όχι κέρδη για το κεφάλαιο. Ενέργεια - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους φτωχούς αγρότες. Αμεσα μαζικές προσλήψεις στη ΔΕΗ με πλήρη, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση του δουλεμπορίου των εργολαβιών. Υπογραφή ΣΣΕ για όλο το προσωπικό χωρίς εξαιρέσεις (οκταμηνίτες, εργολαβικοί). Να δοθεί τέρμα στην απλήρωτη εργασία στις εργολαβίες. Μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών, πριν αποδιοργανωθούν, και αποκατάσταση των κατοίκων τους σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Επέκταση των δικτύων διανομής για να συνδεθούν όλα τα σπίτια με την τηλεθέρμανση και σε πολύ χαμηλό κόστος. Μέτρα προστασίας και πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ.

Στη Μεγαλόπολη

Και στη Μεγαλόπολη δόθηκε με επιτυχία χτες η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στις πύλες των μονάδων και των ορυχείων.

Την Κυριακή το απόγευμα, λίγο πριν την έναρξη της απεργίας, διοργανώθηκε συλλαλητήριο, όπου, μεταξύ άλλων, μίλησε ο Νίκος Γόντικας, εκ μέρους του ΚΚΕ.

Η Επιτροπή Αγώνα Μεγαλόπολης, η οποία αποτελείται από σωματεία της περιοχής, καλεί στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο, καθώς και σε αγώνα για «να μη γίνει η Μεγαλόπολη και η ευρύτερη περιοχή ένας απέραντος σκουπιδότοπος σύμμεικτων - βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων».

  • Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής με ανακοίνωσή τους στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να βγουν μαχητικά μπροστά, με μαζικές διαδικασίες, βάζοντας στο στόχαστρο την ίδια την πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ