Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Επικύρωσαν ξανά το αίσχος του κατώτερου μισθού των 586 και 511 ευρώ

Με βάση την ΠΥΣ 6/2012 που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και διατήρησε όλα αυτά τα χρόνια η σημερινή

Στα μουλωχτά, ΓΣΕΕ και μεγαλοεργοδοσία ανανέωσαν τη συμφωνία που διατηρεί τον άθλιο κατώτατο μισθό
Στα μουλωχτά, ΓΣΕΕ και μεγαλοεργοδοσία ανανέωσαν τη συμφωνία που διατηρεί τον άθλιο κατώτατο μισθό
Στα μουλωχτά, πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ επικύρωσε για άλλη μια χρονιά το αίσχος του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ μεικτά (για εργαζόμενους άνω των 25 ετών) και των 511 ευρώ (για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών), υπογράφοντας ξανά μαζί με τις εργοδοτικές ενώσεις «Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» με βάση τα όσα απαράδεκτα προβλέπει για τους μισθούς η ΠΥΣ 6/2012.

Η «νομιμοποίηση» του πετσοκομμένου κατώτατου μισθού κατά 22% και 32% σε σχέση με την ΕΓΣΣΕ του 2012, όπως αυτή νομοθετήθηκε κατ' εντολή του κεφαλαίου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρείται στο ακέραιο από τη σημερινή, αποτελεί πάγια πρακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων για ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους. Ειδικά φέτος, όπως κατήγγειλε το ΠΑΜΕ μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, κατά την οποία η ηγεσία της ΓΣΕΕ πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη», η στάση της αυτή αποτελεί μια ανοιχτή υπονόμευση των σημαντικών μαχών που δίνουν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε μια σειρά κλάδων και χώρων διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς.

Παράλληλα με τη νομιμοποίηση των αντεργατικών ανατροπών, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, μαζί με τις εργοδοτικές οργανώσεις δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για «να αναζωογονήσουν τον κοινωνικό διάλογο». Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συστήσουν κοινές τεχνικές ομάδες μελέτης για την προώθηση της σύστασης Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης, δηλαδή να προωθήσουν μια μορφή ιδιωτικής ασφάλισης που διακαώς επιδιώκει ο ΣΕΒ. Στην ίδια λογική, η ΓΣΕΕ συμφώνησε από κοινού με τους «εταίρους» να αναζητήσουν πόρους για τη «χρηματοδότηση της επαγγελματικής ενδοεπιχειρησιακής και διεπιχειρησιακής κατάρτισης των εργαζομένων», για λογαριασμό πάντα των επιχειρήσεων.

«Με το βλέμμα στο μέλλον»... της αντεργατικής επίθεσης

Τη νέα της υπογραφή κάτω από την πιο βάρβαρη νομοθεσία σε βάρος των εργαζομένων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, για άλλη μια φορά επιχείρησε να την δικαιολογήσει επικαλούμενος «τη νομοθετική απαγόρευση για διαπραγμάτευση οιουδήποτε οικονομικού όρου», ενώ προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «η ΓΣΕΕ στάθηκε γι' άλλη μια φορά στο ύψος της ευθύνης και του καθήκοντος που οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει (...) Με την υπογραφή της στη νέα ΕΓΣΣΕ κράτησε ζωντανό το θεσμό, διασώζοντας προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων». Με μια κουβέντα, η πλειοψηφία κρύφτηκε πίσω από τα μνημόνια και τη «νομοθετική απαγόρευση», για να συγκαλύψει το ρόλο της στη διάδοση της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού στις εργατικές συνειδήσεις.

Την πραγματική διάσταση της υπογραφής της ΕΓΣΣΕ έδωσε ο Θ. Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της εργασίας και της παραγωγής και σεβασμό στο θεσμικό μας ρόλο, υπογράψαμε την ΕΓΣΣΕ του 2018. Ο βαθύς και συνεχής κοινωνικός διάλογος μεταξύ επιχειρήσεων, εργαζομένων και κράτους καλλιεργεί το έδαφος για τις αναγκαίες συναινέσεις, σε όλες τις χώρες που ευημερούν και προοδεύουν. Αυτό είναι το στοίχημα και για τη χώρα μας που, από τον Αύγουστο του 2018, ελπίζουμε να επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα (...) Λάθη του παρελθόντος που έπληξαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να αποφευχθούν». Με δυο λόγια, για τον ΣΕΒ, η συγκεκριμένη ΕΓΣΣΕ αποτελεί πρόκριμα για το μέλλον, ενώ «λάθη» που πρέπει να αποφευχθούν στην πραγματικότητα θεωρεί - όπως και η κυβέρνηση άλλωστε - τους μισθούς και τα εργατικά δικαιώματα που πετσοκόφτηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, ξεκαθάρισε πως «η διατήρηση της ΕΓΣΣΕ δεν σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2018, ούτε επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα»...


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org