Τετάρτη 22 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Επικύρωσε τη Σύμβαση - σφαγείο

Σφοδρή κριτική από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που κάλεσαν τους εργάτες να μην αποδεχτούν τετελεσμένα και να δώσουν τη μάχη των συμβάσεων και με τα αυριανά συλλαλητήρια

Με τις γνωστές κορόνες ότι «σώσαμε το θεσμό της Εθνικής Σύμβασης» η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), επικύρωσε χτες στην ολομέλεια της Διοίκησης τη λεγόμενη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που συνυπέγραψε με τις εργοδοτικές οργανώσεις (πλην ΣΕΒ).

Επικύρωσε, δηλαδή, τα γνωστά αποτελέσματα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, που μέσω των μνημονιακών νόμων κατάργησε την προηγούμενη ΕΓΣΣΕ, μείωσε τον κατώτερο μισθό από τα 751 ευρώ μεικτά στα 586 ευρώ και στα 511 ευρώ για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, νομιμοποιώντας έτσι το υφιστάμενο αντεργατικό καθεστώς και την παραπέρα επίθεση στους μισθούς και τις Συμβάσεις. Η σύμβαση και η επικύρωση από την πλειοψηφία, δέχτηκε τα πυρά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που απαντώντας στο χαρακτηρισμό «ανάχωμα» που της έδωσε η πλειοψηφία, την αποκάλεσαν «λάκκο» μέσα στον οποίο έριξε βορά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με την «ανάγκη» και τη «λογική» των εργοδοτών

Την «ανάγκη και τη λογική» επικαλέστηκε για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος προχωρώντας ένα βήμα ακόμα, ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την πλειοψηφία και ειδικά τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα, γιατί παρενέβη και οδήγησε τον ΣΕΒ, να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις (!) χαρακτήρισε «ανάχωμα ελπίδας» τη Σύμβαση και εργαλείο για το μέλλον... Ο γγ της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκης πρόσθεσε ότι έτσι κερδήθηκε χρόνος, ενώ και οι δύο επιδόθηκαν σε μια ψευδεπίγραφη «επίθεση» κατά του ΣΕΒ. Τέλος, όλα τα στελέχη της πλειοψηφίας επικαλέστηκαν τη «διάσωση» του επιδόματος γάμου, αν και την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε μια αποστροφή του λόγου του, παραδέχτηκε πως «ό,τι και να υπογράφαμε είναι χωρίς δυνατότητα υλοποίησης»!

Η «ανάγκη» που επικαλέστηκε ο Γ. Παναγόπουλος είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου για έξοδο από την κρίση στην πλάτη των εργατών, και η «λογική» του είναι αυτή που υπηρετεί αυτόν το στόχο και όχι τα εργατικά συμφέροντα, γι' αυτό και αποδέχτηκε η πλειοψηφία το τσεκούρι στους μισθούς. Τα ευχαριστήρια προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αναγνώριση της διευκόλυνσης που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ προς το έργο της πλειοψηφίας το οποίο έφερε αισίως σε πέρας. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το αποτέλεσμα αναγνωρίστηκε και από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και κυρίως από τον υπουργό Εργασίας, αφού η Σύμβαση είναι εργαλείο στα χέρια των μεγαλοεργοδοτών για να κλιμακώσουν την επίθεση στους μισθούς και τις συμβάσεις. Οσο για τη φραστική κριτική στον ΣΕΒ και τους όψιμους λεονταρισμούς της πλειοψηφίας, μήπως δεν είναι αυτή που έχει αναδείξει τον ΣΕΒ, σε «κοινωνικό εταίρο» και σύμμαχο στην έξοδο από την κρίση που πρέπει μάλιστα και μπορεί να είναι προς όφελος και για τους βιομήχανους και για τους εργάτες;

Καρπός του «κοινωνικού εταιρισμού»

Εκεί, όμως, οδηγεί ο κοινωνικός εταιρισμός, υπογράμμισε η Γιώτα Ταβουλάρη, μιλώντας εκ μέρους των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Εκεί οδηγεί η αναγνώριση εκ μέρους της πλειοψηφίας του δόγματος της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, στον καταποντισμό των εργατικών δικαιωμάτων και στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Καταγράφοντας ένα - ένα τα αρνητικά αποτελέσματα από την υπογραφή και την επικύρωση της Σύμβασης, η συνδικαλίστρια πρόσθεσε ότι αυτή η στρατηγική αποθρασύνει τον ΣΕΒ, ο οποίος ζητά νέα προνόμια, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, ενώ υπογράμμισε ότι με τη Σύμβαση αυτή βάλλεται και η Κοινωνική Ασφάλιση, αφού αυτή είναι θεμελιωμένη πάνω στις Συλλογικές Συμβάσεις και στους αντίστοιχους εργατικούς μισθούς. Ταυτόχρονα, η Σύμβαση αυτή δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την υπογραφή αξιοπρεπών κλαδικών Συμβάσεων, και δημιουργεί το υπόβαθρο για επέκταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών.

Παρά τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις, τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη νομιμοποιήσουν τη Σύμβαση, να υπερασπιστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τους μισθούς, να μην αφήσουν να τους δηλητηριάσουν με το δηλητήριο της ηττοπάθειας και της παραίτησης, μέσα στους χώρους δουλειάς, μαζί με το ΠΑΜΕ, να οργανώσουν την πάλη τους και να δώσουν απάντηση και στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται αύριο σε πολλές πόλεις της χώρας.

Μπροστάρη τη ΓΣΕΕ θέλει η ΑΠ

Ασφαιρα ήταν τα πυρά της «Αυτόνομης Παρέμβασης», η οποία συνεχίζοντας να καλλιεργεί αυταπάτες για το ρόλο της ΓΣΕΕ, επικέντρωσε την κριτική της περισσότερο στη διαδικασία που ακολούθησε η πλειοψηφία, ενώ την ίδια στιγμή κάλεσε «να μπει μπροστά η ΓΣΕΕ για να μπορέσουμε να έχουμε νίκες»! Αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν τη χωρίζει τίποτα ουσιαστικό όσον αφορά τη στρατηγική της πλειοψηφίας και το επιβεβαίωσε περίτρανα και με τον τρόπο που τα στελέχη της απάντησαν στην κριτική του ΠΑΜΕ, για το γεγονός ότι σε μια σειρά χώρους η ΑΠ μαζί με την πλειοψηφία υπογράφει μειώσεις μισθών. Επικαλέστηκαν και αυτά την εργοδοτική επίθεση, όχι όμως για να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα, αλλά υποστηρίζοντας τη λογική του «μικρότερου κακού», επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την αντεργατική στάση τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την «αβάντα» όλων των κυβερνήσεων δεν δεσμεύονται για νέο κατώτατο μισθό(2022-05-14 00:00:00.0)
Πλειοψηφία ΓΣΕΕ: Διορισμένοι στην υπηρεσία του ΣΕΒ και της κυβέρνησης(2020-01-14 00:00:00.0)
Μέσω... ευρωπληθωρισμού η μείωση μισθών(2010-07-15 00:00:00.0)
Εσκουξαν και φώναξαν για να καλύψουν τις πομπές τους!(2006-04-15 00:00:00.0)
Ούτε ένα ευρώ...(2004-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ