Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στην κατάπτυστη Σύμβαση που υπέγραψαν οι ξενοδόχοι και οι συνδικαλιστές τους

Κινητοποίηση από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας...
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας...
Με κινητοποίηση αρχικά στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στις ενώσεις των ξενοδόχων, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού έδωσαν χτες μια πρώτη απάντηση στην κατάπτυστη κλαδική Σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ) την περασμένη Τρίτη, μια Σύμβαση που λύνει τα χέρια των ξενοδόχων ώστε να ξεζουμίζουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για έξι και επτά μέρες τη βδομάδα, να επιβάλουν ασταμάτητη δουλειά χωρίς ρεπό κατά τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

«Κάτω τα χέρια από το 5ήμερο - 8ωρο. Διεκδικούμε κλαδικές Συμβάσεις με αυξήσεις». Πίσω από το πανό του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους και επιχειρησιακά σωματεία, που έκαναν χτες στάση εργασίας, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Αμέσως μετά, κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής.

«Θέλουν να δουλεύουμε απ' το πρωί έως το βράδυ και μισθό να παίρνουμε ένα παξιμάδι», φώναξαν και κατήγγειλαν την πολιτική που φέρνει στους ξενοδόχους «κέρδη και χλιδή», ενώ καταδικάζει τους εργαζόμενους σε «μίζερη ζωή».

Από το αμφιθέατρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου τα σωματεία παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ενημερώνοντας για το αντεργατικό περιεχόμενο της Σύμβασης και για τα επόμενα βήματά τους απέναντι στην επίθεση στο σταθερό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, τα ρεπό και τους μισθούς τους. Η Μεγάλη Εβδομάδα «θα γίνει βδομάδα των Παθών για τους ξενοδόχους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, ενώ επιτόπου αποφασίστηκε να οργανωθεί νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη. Τις επόμενες μέρες, επίσης, κάθε σωματείο προγραμματίζει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, Γενική Συνέλευση, περιοδείες και συσκέψεις για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων.

...και προαναγγελία νέων κινητοποιήσεων μέσα από τα γραφεία των ξενοδόχων
...και προαναγγελία νέων κινητοποιήσεων μέσα από τα γραφεία των ξενοδόχων
Τέλος, σε μια συμβολική κίνηση, οι εργαζόμενοι αποκαθήλωσαν τα πορτρέτα των ξενοδόχων που ήταν κρεμασμένα στην αίθουσα, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν για την πραγματική «αποκαθήλωση» όσων πλουτίζουν από τον δικό τους μόχθο.

Σύμβαση - ταφόπλακα για το πενθήμερο

Μετά από μήνες «διαβουλεύσεων» και παζαρέματος μακριά από τους εργαζόμενους, η σύμβαση διετούς διάρκειας (από 1/1/2018 έως 31/12/2019) που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΠΟΕΕ - ΥΤΕ, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες δεκάδων σωματείων που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Η Σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα όλων των ξενοδόχων να απασχολούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας - και όχι μόνο των εποχικών επιχειρήσεων όπως αρχικά διαπραγματεύονταν - κατά τις μέρες ανάπαυσής τους. Να επιβάλουν δηλαδή ασταμάτητη δουλειά χωρίς να χορηγούν τα δύο ρεπό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι τη βδομάδα, από την 1η Ιούνη έως τις 30 Σεπτέμβρη και από τις 15 Δεκέμβρη έως τις 15 Φλεβάρη. Μάλιστα, το κείμενο της Σύμβασης αναφέρει πως «η απασχόληση σε μέρες ανάπαυσης (...) αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές» των εργαζομένων και «λειτουργεί υπέρ αυτών» (!), παρουσιάζοντας τη δουλειά χωρίς ρεπό ως αίτημα των εργαζομένων για να προσθέσουν μερικά ακόμα μεροκάματα πείνας στους μισθούς τους. Τέτοια είναι η έγνοια των ξενοδόχων και των συνδικαλιστών τους για τους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που συμφώνησαν σε «αυξήσεις» της τάξης του 1,5%, που αντιστοιχούν για το 2018 σε 0,38 ευρώ τη μέρα, την ίδια στιγμή που ο τζίρος και τα κέρδη των επιχειρήσεων του κλάδου εκτινάσσονται.

Τη σημασία της κατάπτυστης Σύμβασης για την «εργασιακή ειρήνη» και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ξενοδόχων έσπευσαν να υπογραμμίσουν οι εκπρόσωποί τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρ. Τάσιος, μίλησε για «ένα σημαντικό βήμα θωράκισης των προοπτικών και των δυνατοτήτων του ελληνικού τουρισμού», που συνεισφέρει στην προσπάθεια «για επιστροφή της πατρίδας μας στην κανονικότητα, με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διασφάλιση «της εργασιακής ειρήνης στον τουρισμό».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος, που συνυπέγραψε χτες και τη νέα ΕΓΣΣΕ, επιδοκίμασε την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, επισημαίνοντας ότι «η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης στον ξενοδοχειακό κλάδο», με την υπογραφή τριών Συμβάσεων, «αποτέλεσε βασική προϋπόθεση για να προκύψουν οι συνθήκες που επέτρεψαν στις επιχειρήσεις και στον κόσμο του τουρισμού να διατηρήσουν το τουριστικό ρεύμα σε ανοδική τροχιά στην Ελλάδα». Εσπευσε, μάλιστα, να προεξοφλήσει ότι «ξενοδόχοι και εργαζόμενοι, μαζί, θα συνεχίζουν να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια για καλύτερα αποτελέσματα στο χώρο του τουρισμού»...

Οι εργαζόμενοι δεν χαρίζουν τη ζωή τους στους ξενοδόχους

«Η ζωή μας αρχίζει όταν τελειώνει η δουλειά. Δεν θα επιτρέψουμε να μας πάρετε τη ζωή μας!», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ. «Η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, που την αποτελούν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), ολοκλήρωσαν το έγκλημα που ξεκίνησαν το 2012, όταν και άρχισαν το χορό των μειώσεων μισθών και δικαιωμάτων. Τα ίδια άτομα, οι ίδιες παρατάξεις, επανήλθαν στη χρονιά της απόλυτης αύξησης σε τουριστική κίνηση και έσοδα, για να παραδώσουν στους ξενοδόχους ό,τι πιο πολύτιμο έχει η εργατική τάξη: Τον ελεύθερο χρόνο της! Από 1η Ιούνη μέχρι 30 Σεπτέμβρη κάθε χρόνου θα δουλεύουμε με τη βούλα τους μέχρι θανάτου. Τέρμα τα ρεπό, τέρμα τα ωράρια. Τέρμα κάθε σκέψη για ξεκούραση», καταγγέλλει.

Η Πανελλαδική Γραμματεία απαντά στους ισχυρισμούς των εργοδοτικών συνδικαλιστών ότι οι εργαζόμενοι παρακαλούν για δουλειά χωρίς ρεπό. «Ποιος εργαζόμενος δεν θα ήθελε τα δυο του ρεπό, αν ο μισθός του (για 5ήμερο - 8ωρο) αρκούσε για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του;», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της και υπενθυμίζει ότι «το εργατικό κίνημα έχυσε αίμα για να επιβάλει ξεκούραση και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».

Αντίστοιχα, στο «επιχείρημα» ότι με την έκτη και έβδομη μέρα δουλειάς αυξάνεται ο μισθός, αντιτείνει: «Τον μισθό δεν τον αυξάνει ούτε η υπερωρία, ούτε η δουλειά σε μέρα ανάπαυσης. Τον μισθό τον αυξάνει ο αγώνας να επιβάλουμε να πληρωνόμαστε σαν άνθρωποι και όχι σαν σκλάβοι».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι η Σύμβαση «δίνει για το 2018 αύξηση 38 σεντς τη μέρα, ενώ οι ξενοδόχοι το 2017 μοιράστηκαν 41 εκατομμύρια ευρώ τη μέρα».

Απέναντι σε όσους ισχυρίζονται ότι με τη Σύμβαση απλά «θεσμοθετείται αυτό που ήδη εφαρμόζει η αγορά», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επισημαίνουν πως κάθε ξενοδόχος δεν έχει λόγο να επαναπροσλάβει ή να διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού, αφού πλέον μπορεί με λιγότερους να κάνει τη δουλειά του: «Δουλειά χωρίς ρεπό για 4 μήνες σημαίνει 30% λιγότερους εργαζόμενους, άρα 30% περισσότερους άνεργους!», αναφέρουν.

Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί κάθε σωματείο, συνδικαλιστή και εργαζόμενο «όχι μόνο να καταγγείλει αυτήν τη στάση των συμβιβασμένων δυνάμεων στην Ομοσπονδία (...) αλλά να οργανώσει από σήμερα τον αγώνα για να επιβάλουμε αυτό που θέλουν να μας στερήσουν: Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις που να καλύπτουν τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης σε εισόδημα και εργατικά δικαιώματα». Διεκδικεί: 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο. Μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Στο πόδι και οι εργαζόμενοι στο πρώην «Athens Ledra»

Πριν τη χτεσινή κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra» συγκεντρώθηκαν στο χώρο του ξενοδοχείου, όπου γίνονται εργασίες ανακαίνισης, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για το δικαίωμά τους στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν για μια ακόμα φορά συνάντηση με τους νέους ιδιοκτήτες και διαχειριστές του ξενοδοχείου. Διαμήνυσαν ότι αν η συνάντηση δεν οριστεί άμεσα, θα προχωρήσουν σε νέα παρέμβαση αύριο Παρασκευή, στις 2 μ.μ., στο χώρο του ξενοδοχείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ