Τετάρτη 18 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Ελιγμοί για να κρύψει τις πομπές της

Οψιμα θυμήθηκε τους μισθούς και ζητά συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Στον αγώνα για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό η λύση, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ

Σε ελιγμούς τακτικής καταφεύγει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, προκειμένου να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει επωμιστεί για τους εξευτελιστικούς μισθούς που ορίζει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση για το 2005, που προσυπέγραψε «εν χορδαίς και οργάνω» με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Μπροστά στο διογκούμενο κύμα ακρίβειας, στη διαπιστωμένη δυσφορία των εργαζομένων και στην προσπάθεια της πλειοψηφίας να εμφανίσει - λίγο μετά την Πρωτομαγιά - ένα νέο «διεκδικητικό» προσωπείο, η ΓΣΕΕ απέστειλε χτες πρόσκληση συνάντησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «πρόσθετη διορθωτική κίνηση για την αποκατάσταση των απωλειών του εισοδήματος», ενώ, στην πρόσκληση προς τους προέδρους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ για συνάντηση, υποστηρίζει ότι «τα στοιχεία στα οποία στηρίχτηκαν οι αυξήσεις που δόθηκαν με την ΕΓΣΣΕ του 2004 -2005, ένα εξάμηνο πριν την εκπνοή του 2005, έχουν μεταβληθεί ουσιωδώς σε βάρος των χαμηλότερων εισοδημάτων, που αφορά η ΕΓΣΣΕ».

Βέβαια, η κατάσταση σε βάρος των χαμηλόμισθων εργαζόμενων δε μεταβλήθηκε το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι η ακρίβεια των τελευταίων έξι μηνών το μόνο πρόβλημα. Η ίδια η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2004-2005, που προσυπέγραψε η πλειοψηφία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, είναι εξ ολοκλήρου απαράδεκτη. Το κατώτερο μεροκάματο των 25,56 ευρώ και ο κατώτερος μισθός των 572,30 ευρώ από 1/1/2005 δεν παίρνουν από καμιά «διορθωτική κίνηση». Τα λίγα ψίχουλα που όψιμα επαιτεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, από τους φίλους της κοινωνικούς εταίρους, σε τίποτα δεν αλλάζουν τη δραματική κατάσταση των εργαζομένων.

Να υπενθυμίσουμε μόνο ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δε φτάνει που πανηγύριζε γι' αυτά τα εξευτελιστικά επίπεδα μισθών, αλλά προσέτρεξε να υπογράψει διετή σύμβαση, ενώ δεν μπήκε ούτε στον κόπο να θέσει ρήτρα, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός ξεπερνούσε κάποια όρια.

Το ΠΑΜΕ

Η λύση βρίσκεται στη διεκδίκηση κατώτερου μισθού 1.200 ευρώ και σε μονοετείς συλλογικές συμβάσεις, που θα ικανοποιούν οικονομικά και θεσμικά αιτήματα της εργατικής τάξης στο επίπεδο που οι σύγχρονες ανάγκες επιβάλλουν, υπογραμμίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η σημερινή κίνηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, με την οποία ζητά "διορθωτική κίνηση" για το ύψος των μισθών και των ημερομισθίων, αποτελεί έναν ελιγμό, που στόχο έχει να αποκρύψει τις μεγάλες ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού για τα χαμηλά μεροκάματα και τους εξευτελιστικούς μισθούς που ορίζει η ΕΓΣΣΕ.

Οταν πριν από ένα χρόνο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνυπέγραφε με το ΣΕΒ διετή δεσμά για τις αποδοχές των εργαζομένων, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είχε ξεκάθαρα διαχωρίσει τη θέση του και είχε καταθέσει τις δικές του προτάσεις.

Τώρα η λύση βρίσκεται στη διεκδίκηση κατώτερου μισθού 1.200 ευρώ, κατώτερης σύνταξης 960 ευρώ, απαίτηση για μονοετείς Συλλογικές Συμβάσεις, που θα ικανοποιούν τα οικονομικά και τα θεσμικά αιτήματα της εργατικής τάξης στο επίπεδο που οι σύγχρονες ανάγκες επιβάλλουν. Ενα τέτοιο περιεχόμενο απαιτεί και τις αντίστοιχες μορφές πάλης για τη διεκδίκησή του.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να προβάλουν τη διεκδικητική πλατφόρμα του ΠΑΜΕ και να συγκρουστούν με τον ΣΕΒ, με την κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ