Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργατικό «ατύχημα» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Ο απαρχαιωμένος και ακατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός, μαζί με την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, είχαν ως αποτέλεσμα ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα», αυτήν τη φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το θύμα είναι η Γεωργία Τζακιρτζάκου, εργαζόμενη στο χώρο των πλυντηρίων - στεγνωτηρίων, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι την ώρα της δουλειάς. Οπως αναφέρουν συναδέλφισσές της που ήταν δίπλα της, την ώρα που κρατούσε ένα σεντόνι για να βγει από το στεγνωτήριο, το μηχάνημα «ξαφνικά τρελάθηκε» και άλλαξε φορά, τραβώντας μέσα το σεντόνι και μαζί το χέρι της εργαζόμενης. Οι συναδέλφισσές της σταμάτησαν τη λειτουργία του μηχανήματος, αλλά μέχρι να γίνει ο απεγκλωβισμός πέρασε αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα το χέρι της να έχει υποστεί σοβαρή βλάβη. Εγχειρίστηκε στην ορθοπεδική κλινική και παραμένει νοσηλευόμενη.

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενες στο χώρο των πλυντηρίων - στεγνωτηρίων, το εν λόγω μηχάνημα είναι παμπάλαιο (έχει ηλικία 22 χρόνων, αφού η προμήθειά του έγινε αμέσως μετά το ξεκίνημα του νοσοκομείου) και πολυχρησιμοποιημένο, καθώς λειτουργεί 10 με 12 ώρες ημερησίως, με αποτέλεσμα να είναι προβληματικό. Το γεγονός αυτό έχει αναφερθεί πολλές φορές στις εκάστοτε διοικήσεις του νοσοκομείου, χωρίς ποτέ να ληφθεί μέριμνα για την αναγκαία αντικατάστασή του. Τώρα, μετά το προχτεσινό «ατύχημα», που δεν είναι το πρώτο, καθώς υπήρξαν κι άλλα που δεν δηλώθηκαν, ο διοικητής του νοσοκομείου Π. Νάνος δηλώνει ότι είναι προγραμματισμένη η άμεση αντικατάστασή του, και μάλιστα ότι ...σήμερα Πέμπτη ξεκινάει ο διαγωνισμός με το άνοιγμα των προσφορών.

Χτες, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε την τραυματισμένη εργαζόμενη, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους, και είχε συνομιλίες με τις εργαζόμενες στο χώρο όπου έγινε το «ατύχημα». Πραγματοποίησε επίσης παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου και επισκέφτηκε τον επόπτη εργασίας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι παρά το γεγονός ότι έχει περάσει το 24ωρο της διορίας, το εργατικό «ατύχημα» δεν είχε δηλωθεί! Η δικαιολογία που πρόβαλε γι' αυτό ο διοικητής του νοσοκομείου είναι ότι ...δεν τους έχει σταλεί κωδικός από το υπουργείο για να μπορούν να δηλώνουν ηλεκτρονικά τα «ατυχήματα».

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τόνισαν ότι για την απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο εργασίας, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας και τα απαρχαιωμένα μηχανήματα, ευθύνη έχουν οι διοικήσεις του νοσοκομείου και η 5η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, που με τις περικοπές των κονδυλίων στα νοσοκομεία βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων. Απαίτησαν, τέλος, να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλεια και την προστασία στους χώρους εργασίας του νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ