Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αναγκαία η οργάνωση της πάλης απέναντι στην πολιτική που τους καταστρέφει

Πρωτοβουλία ενημέρωσης από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας

Την οργάνωση της πάλης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συρρικνώνει το εισόδημά τους, σπρώχνοντάς τους στον Καιάδα της χρεοκοπίας και του ξεκληρίσματος, προωθεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Στην κατεύθυνση αυτή, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, οργανώνονται περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά, όπου γίνονται συζητήσεις με τους κτηνοτρόφους για τα προβλήματα και τις αιτίες τους, καθώς και για την ανάγκη μαζικής συμμετοχής τους στις αγωνιστικές δράσεις που θα συναποφασιστούν και θα προγραμματιστούν για το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους των επαρχιών Ελασσόνας και Τυρνάβου, ξεκίνησαν ενημερωτικές περιοδείες σε χωριά της περιοχής, κάνοντας την αρχή από τη Βαλανίδα Ελασσόνας. Ανάλογες δράσεις αναμένονται και από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους των άλλων νομών της Θεσσαλίας.

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και στην ανάγκη οργάνωσης της πάλης τους ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί στη καταστροφή αναφέρθηκαν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Λάρισα, εκπρόσωποι της ΕΟΑΣ Λάρισας και της Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων.

Πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού...

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Γιώργος Αποστόλου, πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των πολύ χαμηλών έως εξευτελιστικών τιμών στις οποίες οι παραγωγοί αναγκάζονται να πουλήσουν το γάλα και το κρέας.

«Με αυτές τις τιμές», τόνισε, «όχι μόνο δεν μας μένει κάποιο κέρδος να ζήσουμε τις οικογένειές μας, αλλά τις περισσότερες φορές μπαίνουμε μέσα κι αντί για κέρδος έχουμε χασούρα. Μάλιστα, οι έμποροι μάς πιέζουν - για να μην πω μας εκβιάζουν - να τους παραδίνουμε ακόμα πιο φτηνά την παραγωγή, δεν μας πληρώνουν αμέσως με την παράδοση των προϊόντων, πολλές φορές παίρνουμε μια μικρή προκαταβολή και είμαστε για πολύ καιρό στο "περίμενε", ενώ δεν λείπουν και τα "φέσια", από κάποιους που παίρνουν την παραγωγή και "μην τους είδατε". Γι' αυτό, με τους αγώνες μας, ζητάμε να καθοριστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού στο γάλα και στο κρέας, όπως και σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα στη χώρα μας. Αλλά δεν είναι μόνο η πίεση και οι εκβιασμοί των εμπόρων που διαμορφώνουν αυτές τις εξευτελιστικές τιμές. Είναι και οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος και κρέατος, ιδιαίτερα από χώρες της ΕΕ, όπως και οι λεγόμενες "ελληνοποιήσεις", που όχι μόνο ρίχνουν τις τιμές στην ντόπια παραγωγή, αλλά δημιουργούν και πρόβλημα διάθεσής της. Είναι φανερό λοιπόν πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πολύ γρήγορα θα αναγκαστούμε να τα παρατήσουμε και να πάρουμε των ομματιών μας. Ομως πού να πάμε, όταν άλλες δουλειές δεν υπάρχουν κι άλλες προοπτικές δεν φαίνονται στον ορίζοντα;».

...υψηλό κόστος παραγωγής και χαράτσια...

Παίρνοντας το λόγο ο Αριστείδης Γαϊτάνης, μέλος του ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου, στάθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής και στα πολλά χαράτσια τα οποία επιβάλλονται στους κτηνοτρόφους, που μαζί με τις χαμηλές τιμές παραγωγού και τις συνεχώς μειούμενες επιδοτήσεις - ενισχύσεις, οδηγούν στη συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

«Το κόστος παραγωγής», υπογραμμίζει, «έχει εκτοξευτεί στα ύψη, αφού οι τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, αλλά και το κράτος, στα αγροτοκτηνοτροφικά μέσα και εφόδια (ζωοτροφές, φάρμακα, αγροτικό ρεύμα, πετρέλαιο, μηχανήματα κ.ά.) είναι πάρα πολύ υψηλές, ενώ τα άλλα χαράτσια (άγρια φορολόγηση, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και στον ΕΦΚΑ, τσουχτερός ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια, τους στάβλους, τα χωράφια, τις αποθήκες, δηλώσεις ΟΣΔΕ, σταβλικές εγκαταστάσεις, αμοιβή για τον κτηνίατρο εκτροφής, ηλεκτρονικές σημάνσεις και εμβόλια των ζώων κ.ά.), πέφτουν "σαν το χαλάζι", αδειάζοντας την τσέπη του φτωχού κτηνοτρόφου. Κι όταν, είτε από την κακοκαιρία, είτε από αρρώστιες, χάσουμε τα ζώα μας και καταστραφεί η παραγωγή, ο ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε, δεν μας δίνει τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε. Ολα αυτά μηδενίζουν το έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημά μας και μας σπρώχνουν όλο και πιο κοντά στο ξεκλήρισμα, στη βαθειά φτώχεια και στην εξαθλίωση».

...για να αυγαταίνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων

Στην παρέμβασή του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, σημείωσε ότι τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι έρχονται ως συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, των αποφάσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της ασυδοσίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής», επεσήμανε, «μια χούφτα μεγαλοβιομήχανοι λυμαίνονται το χώρο της κτηνοτροφίας, αρμέγοντας τους κτηνοτρόφους κι αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και πλούτη. Ακριβώς αυτή είναι η περίφημη "οικονομία της αγοράς", ο "νόμος της προσφοράς και ζήτησης", που "καθορίζει τις τιμές", όπως λέει και η κυβέρνηση. Και είναι η πολιτική που προβλέφθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ η οποία επιτρέπει την ελεύθερη εισαγωγή εμπορευμάτων και προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ, μαζί γάλακτος και κρέατος, χωρίς μάλιστα να τηρείται το ισοζύγιο εισαγωγής. Σε ό,τι, δε, αφορά τη δημιουργία διεπαγγελματικής στο γάλα, που διαφημίζεται ως επιτυχία τόσο από την κυβέρνηση όσο και από συνδικαλιστικούς φορείς των κτηνοτρόφων, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λύσει τα ζητήματα ελέγχου και ποιοτικών χαρακτηριστικών στο γάλα, της τιμής αλλά και της έγκαιρης πληρωμής, χωρίς "φέσια", στους κτηνοτρόφους. Αυτό που κάνουν είναι να βάζουν το λύκο - τις μεγάλες βιομηχανίες που συμμετέχουν στη διεπαγγελματική για να προφυλάξουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους - να φυλάει τα πρόβατα, τους κτηνοτρόφους που θα ξεκληριστούν αλλά και τους μικρούς τυροκόμους που θα καταστραφούν από τον ανταγωνισμό».

Το πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων

Το αγωνιστικό πλαίσιο για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, περιλαμβάνει τις εξής άμεσες διεκδικήσεις:

-- Καμιά μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος.

-- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα ώστε να μην πουλήσουμε τα κοπάδια.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές, με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.

-- Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος - Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.

-- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα, και στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Οσοι λένε για κτηνοτροφικό ΕΛΓΑ κοροϊδεύουν τους κτηνοτρόφους. Και κτηνοτροφικό τμήμα του ΕΛΓΑ να υπάρξει, αν δεν αλλάξει ο κανονισμός πάλι δεν θα αποζημιώνονται οι απώλειες και κάθε χρόνο τα ασφάλιστρα θα αυξάνονται.

-- Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ζώα και την παραγωγή για τον καταρροϊκό πυρετό.

-- Να μην ισχύσει η υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, μέχρι να λυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ιδιοκτησία της αγροτοκτηνοτροφικής γης, τις μισθώσεις αγροτοτεμαχίων κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ