Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει!

Ανακοίνωση για το περιφερειακό «αναπτυξιακό» συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία, που διοργανώνει η κυβέρνηση στις 26, 27 και 28 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Κεντρικής Μακεδονίας να γυρίσουν την πλάτη στην «αναπτυξιακή» φιέστα που διοργανώνει στην Περιφέρεια η κυβέρνηση απευθύνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της, που κυκλοφορεί σ' όλη την περιοχή, αναφέρει:

«Στο "αναπτυξιακό" συνέδριο που προγραμματίζεται για το τριήμερο 26 - 28 Μάρτη, θα ακούσουμε πολλά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα, από την περιφερειακή και τις δημοτικές αρχές. Θα ακούσουμε πολλά και από τους συνδέσμους βιομηχάνων, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοξενοδόχους, τους μεγαλεμπόρους. Για "επιστροφή στην ανάπτυξη", που κάποιοι τη βαφτίζουν δίκαιη, επιστροφή στις αγορές, προσέλκυση επενδύσεων, για τη "γεωστρατηγική αναβάθμιση" της περιοχής, για την "επόμενη μέρα" που θα είναι καλύτερη για το λαό.

Η κυβέρνηση έρχεται στην Κεντρική Μακεδονία έχοντας στις αποσκευές το αντιλαϊκό έργο των τριών μνημονίων, νέα επιπρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που νομοθετήθηκαν τελευταία, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, την "ανοιχτή" συζήτηση για τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης "αξιολόγησης". Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για σημαντικά ζητήματα της περιοχής, όπως του ΟΑΣΘ, καμία λύση δεν έδωσαν σε κατεύθυνση κάλυψης των μεγάλων αναγκών για ασφαλή, αξιοπρεπή, γρήγορη και φθηνή μεταφορά. Οι συχνές επισκέψεις του πρωθυπουργού και η δραστηριότητα του αντίστοιχου γραφείου ήταν πλήρως προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σχεδιασμών και σε επικοινωνιακή διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτήν την περίοδο εντείνονται οι εκβιασμοί και επιταχύνονται οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, με παράλληλη ένταση της καταστολής, για να διασφαλιστούν οι τράπεζες και να "πειστούν" οι εργαζόμενοι να πληρώνουν την υπέρογκη φορολογία και τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές. Προχωρά ο επανυπολογισμός των συντάξεων, που φέρνει νέες μειώσεις, προετοιμάζεται η νέα φοροεπιδρομή, που θα μειώσει το αφορολόγητο κάτω από τις 6.000 ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα, το "μενού" της "αναπτυξιακής" φιέστας περιλαμβάνει μεγάλες υποσχέσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, ιδιωτικοποιήσεις.

Κομμάτι της ίδιας πολιτικής, δηλαδή της προσπάθειας κατοχύρωσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι και η λεγόμενη "γεωστρατηγική αναβάθμιση" της ελληνικής αστικής τάξης, που υπηρετείται πιστά από την κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα. Γι' αυτό η κυβέρνηση "τρέχει" την υλοποίηση των σχεδιασμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Γι' αυτό αναλαμβάνει αναβαθμισμένους ρόλους και εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τις αντιδραστικές συμμαχίες τους. Προκύπτουν πολύ σοβαροί κίνδυνοι από την "αναβάθμιση" της περιοχής μας σε κόμβο αντιθέσεων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν "στοχεύσει" για τα καλά τη Βόρεια Ελλάδα, που βρίσκεται όχι μόνο στην "καρδιά" της Βαλκανικής Χερσονήσου, αλλά και σε σημείο κρίσιμο για τα διάφορα και συχνά αντικρουόμενα σχέδια μεταφοράς της Ενέργειας και των εμπορευμάτων, που εκπονούν διάφορες δυνάμεις».

Η βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης

«Τα μεγάλα λόγια καταρρέουν μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα.

Οι εργάτες και οι υπάλληλοι και εδώ στην Κεντρική Μακεδονία, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και οι μικρομεσαίοι αγρότες, έχουμε πείρα και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε! Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είμαστε εμείς αυτοί που πληρώσαμε τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την ανεργία που προσεγγίζει ή και να ξεπερνά το 30% στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, τη δραματική μείωση των μισθών μας, την απληρωσιά, τα συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα, τη φοροληστεία, την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας.

Τώρα που μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι σε διάφορους κλάδους στην περιοχή μας πετυχαίνουν ανάπτυξη και αύξηση των κερδών τους, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωποι με την καπιταλιστική εκμετάλλευση, με μια δύσκολη πραγματικότητα:

-- Οι επενδύσεις και η καπιταλιστική ανάπτυξη έχουν ως προϋπόθεση όλα τα μέτρα που τσάκισαν πραγματικά τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια, αλλά και όσα προετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν μόνο τη σφραγίδα των δανειστών και των κυβερνήσεων. Πάνω απ' όλα έχουν τη σφραγίδα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, γιατί τους διασφαλίζουν πρόσθετες διευκολύνσεις, κέρδη, φθηνή εργατική δύναμη.

-- Οι μεγάλες επενδύσεις, τύπου TAP, δεν λύνουν το ζήτημα της ανεργίας, ενώ υλοποιούνται με χαμηλούς μισθούς και εξοντωτικά ωράρια για τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, η μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο όχι μόνο δεν διασφαλίζει πρόσβαση σε φτηνή παροχή Ενέργειας για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αλλά σήμερα μπλέκει ακόμα περισσότερο την περιοχή και τη χώρα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

-- Χαμηλοί μισθοί, μισθοί πείνας για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Χιλιάδες εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά, με τις μεγάλες καθυστερήσεις σε μισθούς, με τους υποκατώτατους μισθούς πείνας. Ακόμα και εκεί που οι μισθοί δεν είναι μισθοί εξαθλίωσης, το εισόδημα εξανεμίζεται από τη φοροληστεία, την αντιασφαλιστική επίθεση, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

-- Μερική απασχόληση, "ευέλικτη" και εποχιακή εργασία, ωράρια - λάστιχο. Για όσους εργάζονται με κάπως πιο σταθερούς όρους μεγαλώνουν η πίεση, η εντατικοποίηση, οι απλήρωτες υπερωρίες, η τρομοκρατία και οι απειλές για όποιον σηκώνει κεφάλι.

-- Ταυτόχρονα, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες της πόλης συμπιέζονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, συνεχίζουν να τσακίζονται από τη φοροληστεία και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, ενώ παράλληλα στόχος τους είναι και να πεταχτούν έξω από την αγορά. Τα όποια προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ, που εξαγγέλλονται, μόνο για μια μικρή μειοψηφία και για ένα μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να δώσουν μια ανακούφιση.

-- Για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους η "δίκαιη" ανάπτυξη φέρνει ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα και λιγότερες επιδοτήσεις - ενισχύσεις, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια και πιο τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια.

Αυτό το παρόν και μέλλον τους τα χαρίζουμε!».

Υπάρχει διέξοδος: Με το ΚΚΕ, για τη ζωή που μας αξίζει

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και όλη η Ελλάδα, έχει μεγάλες, επιβεβαιωμένες παραγωγικές δυνατότητες. Παράγεται πλούτος καθημερινά στη μεταποίηση, από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην Ενέργεια, στην εξόρυξη, στις τηλεπικοινωνίες και στην πληροφορική, στις μεταφορές και στα logistics, στις κατασκευές, στην αγροτική - κτηνοτροφική παραγωγή. Δεκάδες χιλιάδες παρέχουν υπηρεσίες στην Υγεία, στην Παιδεία, στο εμπόριο, σε άλλους κρίσιμους τομείς και κλάδους. Η χώρα μας συνολικά είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές, σε λιγνίτη, υδρογονάνθρακες, αιολικό και υδάτινο δυναμικό. Είναι πλούσια σε ορυκτούς πόρους, αποθέματα χρυσού, βωξίτη, νικελίου, χαλκού. Διαθέτει σύγχρονη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή. Πάνω απ' όλα διαθέτει πολυάριθμο, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, μεγάλο αριθμό επιστημόνων. Στο πλαίσιο βέβαια του καπιταλισμού είναι αδύνατο να αξιοποιούνται ολοκληρωμένα οι παραγωγικές δυνατότητες προς όφελος των εργαζομένων και όλου του ελληνικού λαού.

Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε όλοι μόνιμη - σταθερή δουλειά με δικαιώματα, σύμφωνα με τις δυνατότητες του 21ου αιώνα; Τι προτείνει το ΚΚΕ;

Αυτή η παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να απογειωθεί, αν απαλλαγεί από τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από τις αλυσίδες ενός συστήματος που το τι θα παραχθεί καθορίζεται από το αν φέρνει κέρδος σε κάποιους καπιταλιστές.

Προϋπόθεση για αυτήν τη φιλολαϊκή ανάπτυξη είναι η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, η συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών στην αγροτική παραγωγή, η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής στο πλαίσιο ενός πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Σε αυτόν το δρόμο, έχοντας όλη την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια μας, αποδεσμεύουμε τη χώρα από την ΕΕ. Διαγράφουμε μονομερώς το χρέος, που δεν δημιούργησε ο λαός αλλά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους. Σε αυτόν το δρόμο αποδεσμεύουμε τη χώρα και από το δολοφονικό χέρι των ιμπεριαλιστών, το ΝΑΤΟ, και βγάζουμε τη χώρα από τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουμε για ένα διαφορετικό, ελπιδοφόρο μέλλον, και παράλληλα να αγωνιστούμε οργανωμένα, μέσα από σωματεία, συλλόγους, επιτροπές αγώνα, για:

-- Αυξήσεις στους μισθούς, νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μείωση του εργάσιμου χρόνου, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

-- Κατάργηση όλου του αντεργατικού - αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου.

-- Μέτρα προστασίας και φροντίδας των ανέργων.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης της φορολογίας μισθωτών, μικρομεσαίων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επαγγελματιών της πόλης. Να επιβαρυνθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

-- Αναβάθμιση των υπηρεσιών και υποδομών Υγείας. Επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού τώρα.

-- Αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Με αναγκαία χρηματοδότηση και προσλήψεις, νέα σχολικά κτίρια, κάλυψη των κενών και των αναγκών για καθαριότητα, υγιεινή, φύλαξη, υλικοτεχνική υποδομή και αναλώσιμα.

-- Εργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας. Αναβάθμιση του περιφερειακού οδικού δικτύου, των μεταφορικών υποδομών και μέσων μαζικής μεταφοράς. Εργα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη! Σε συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω!

Με το ΚΚΕ για ένα καλύτερο μέλλον, για τη ζωή που μας αξίζει!»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το όραμα του κεφαλαίου για την «Αττική Ριβιέρα», στον αντίποδα των σύγχρονων αναγκών(2021-11-19 00:00:00.0)
Η καπιταλιστική κρίση στο επίκεντρο της Κεντρικής Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη(2020-08-19 00:00:00.0)
Με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες(2019-07-26 00:00:00.0)
Πειραιάς: Πεδίο διεθνών και εγχώριων αντιθέσεων(2019-05-11 00:00:00.0)
«Ελντοράντο» για τα μονοπώλια της Ενέργειας η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων(2017-07-16 00:00:00.0)
Υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία, ενάντια στις λαϊκές ανάγκες(2014-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ