Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Παρατάσσουν και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις

Οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί επιτείνουν και τους «αμυντικούς» σχεδιασμούς

Προς υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων που ενδιαφέρονται για την περιοχή, ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα «παρατάσσουν» και στρατιωτικές δυνάμεις, είτε με «όχημα» την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» σε Συρία - Ιράκ είτε στο πλαίσιο «αμυντικών συνεργασιών» που αναπτύσσουν στο όνομα της ασφάλειας και της σταθερότητας, εννοώντας φυσικά την ασφάλεια και τη σταθερότητα που εξυπηρετούν εκείνες τις μερίδες του κεφαλαίου που εκπροσωπούν.

-- Τη στρατιωτική τους παρουσία ενισχύουν διακριτά οι ΗΠΑ. Στις 6 Μάρτη, ο 6ος Στόλος αναβάθμισε την παρουσία του, με το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων που μεταφέρει ελικόπτερα και μικρά αεροσκάφη «USS Iwo Jima» να φτάνει στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο προγραμματισμένων ασκήσεων με τον κωδικό «Juniper Cobra 2018». Το «USS Iwo Jima» συνοδεύουν μεταξύ άλλων το μεταγωγικό πλοίο «USS New York» όπως και το «USS Oak Hill». Οπως σημείωναν περιφερειακά ΜΜΕ επικαλούμενα επισημάνσεις στελεχών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το «USNS Carson City» διακρίνεται για την ικανότητά του «να προωθήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Ασφαλώς, τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα πλούσια σχέδια ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας καταρχάς στην Ελλάδα, με την απλόχερη συνεργασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Η αναβάθμιση της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, η αξιοποίηση Αλεξανδρούπολης, Σύρου, Ανδραβίδας κ.τ.λ. για την ανάπτυξη νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων είναι ενδεικτικές ή η συνδρομή του υποβρυχίου «Παπανικολής» που συνοδεύει ήδη το αμερικανικό «USS Iwo Jima».

-- Για την ενίσχυση της αυτοτελούς της παρουσίας φροντίζει και η Γαλλία. Μεσοβδόμαδα, στην κυπριακή Βουλή κατατέθηκε ως απόρρητο νομοσχέδιο που αναβαθμίζει τη στρατιωτική συνεργασία που έχουν Γαλλία - Κύπρος από το 2007, επεκτείνοντάς την και σε τομείς όπως «η υπεράσπιση της ενεργειακής και της θαλάσσιας ασφάλειας», η «αντιμετώπιση της πειρατείας και της τρομοκρατίας», η έγκαιρη «προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων». Θυμίζουμε ότι, τον περασμένο Αύγουστο, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, επέλεξε την Κύπρο για να κάνει το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία της. Βρέθηκε στην Κύπρο λίγες ώρες πριν αρχίσουν έρευνες της «Total» στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας την «καίρια γεωστρατηγική θέση» του νησιού και επιθεωρώντας τη φρεγάτα της χώρας της «Λανγκντόκ», που έπλεε στα ανοιχτά της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, η Γαλλία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για επέκταση της παρουσίας του Πολεμικού Ναυτικού της στο Μαρί (ανατολικά της Λεμεσού), σε τέτοιο βαθμό που πολλοί μιλούν για δημιουργία «γαλλικής βάσης» στην Κύπρο.

-- Ισως πιο «διακριτικά» αλλά σταθερά σχεδιάζουν τη στρατιωτική τους παρουσία οι Ρώσοι. Πέρυσι, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στη Συρία, η Μόσχα έστειλε το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» στην Ανατολική Μεσόγειο, ανατροφοδοτώντας τότε σενάρια ακόμα και επέμβασης στη Λιβύη. Το αεροπλανοφόρο είχε προστεθεί τότε στην παρουσία έξι ακόμα πολεμικών πλοίων. Αλλωστε, άφθονα είναι τα συστήματα που η Ρωσία δοκιμάζει ή διαφημίζει με αφορμή τον «πόλεμο κατά των τζιχαντιστών», από πυραύλους τύπου «Κh-38» μέχρι βομβαρδιστικά «Su-33» και ελικόπτερα «Κa-52K Katran».

Στα παραπάνω δεν μπορούμε φυσικά να μην προσθέσουμε: Τη σημασία που δίνει η Βρετανία στη διατήρηση των στρατιωτικών της βάσεων στην Κύπρο. Τις απανωτές στρατιωτικές ασκήσεις του Ισραήλ με πολλούς συμμάχους του, στους οποίους ξεχωρίζει και πάλι για την προθυμία της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τα πολυεθνικά γυμνάσια, όπως «Ηνίοχος 2018», που ξεκίνησαν στις αρχές της βδομάδας, με έδρα την Ανδραβίδα στην Πελοπόννησο και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού δυνάμεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ