Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάρχει διέξοδος με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του λαού

-- Αρα η λύση;

-- Η λύση είναι άλλη διέξοδος, διαφορετική απ' αυτή που έχουμε ζήσει μέχρι τώρα, τόσο απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και απ' τις κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα τελευταία τρία χρόνια και κάτι μήνες που είναι στην κυβερνητική εξουσία. Χρειάζεται άλλη εξουσία, και κυβερνητική και λαϊκή, με συμμετοχή του λαού. Χρειάζεται να έχεις στα χέρια σου τα κλειδιά της οικονομίας ως κράτος, ως εργατική εξουσία, ως κυβέρνηση. Δεν μπορεί να έχεις επιχειρηματικά, μονοπωλιακά συμφέροντα. Πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένα, αυτή είναι η λέξη που πρέπει να υιοθετήσει ευρύτερα το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ο λαός. Πρέπει να έχεις κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, πράγμα που δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα γιατί υπάρχει η αναρχία της αγοράς, η αναρχία του κέρδους του ενός, όπου ο ένας για τον άλλο είναι όπως είπαμε λύκος, στα πλαίσια τέτοιων συμμαχιών. Αρα λοιπόν εκεί βρίσκεται η διέξοδος.

-- Αυτό το μοντέλο που περιγράφετε, λένε οι επικριτές σας, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, θα είναι μόνη της η Ελλάδα;

-- Δεν είναι και απαραίτητο να ακολουθούμε όλη την ώρα μοντέλα. Τι μοντέλα; Ας το δοκιμάσουμε εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς έλεγε για νέο μοντέλο που θα κάνει και το είδαμε, ήρθε στην κυβέρνηση και το είδαμε, ήταν το ίδιο, το παλιό, αυτό που το ζήσαμε 40, 50, 100 χρόνια στην Ελλάδα.

-- Ολα αυτά που περιγράφετε όμως σημαίνουν και έξοδο από το ευρώ, την ΕΕ, έξω από τις αμυντικές συμμαχίες και πολιτικές που έχουμε;

-- Σημαίνει πραγματικά ανεξάρτητη, αυτοδύναμη πολιτική, αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, σημαίνει συνεργασία - δεν είσαι μόνος σου - με όλους τους λαούς και της περιοχής και όλου του κόσμου, με άλλες χώρες...

-- Υπάρχει η δυνατότητα αυτή;

-- Σήμερα μπορείς ακόμα να αξιοποιήσεις και τους ίδιους τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών ή άλλων μικρότερων περιφερειακών δυνάμεων, τις οποίες αξιοποιώντας σωστά μπορείς να έχεις αποτελέσματα για μια αμοιβαία, επωφελή συνεργασία, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, σε μια σειρά τομείς. Το κριτήριο εδώ, το κύριο ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί, είναι πώς θα αναπτύξεις τη συνεργασία και τη φιλία με όλους τους λαούς, και τους γειτονικούς. Γιατί δεν έχει τίποτα πραγματικά - το λέμε ειλικρινά και πρέπει αυτό να εμπεδωθεί μαζικά στην ελληνική κοινωνία - να χωρίσει ο απλός εργάτης, ο λαϊκός άνθρωπος, ο Ελληνας με τον Τούρκο απέναντι, με τον Λίβυο παρακάτω, με τον Βαλκάνιο παραπάνω. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι που βάζουν τους λαούς να σκοτώνονται, συμφέροντα που δεν είναι βεβαίως δικά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ