Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Καμιά συναίνεση με την πολιτική που τσακίζει το λαό

Η στρατηγική της αστικής τάξης δεν χωράει παραφωνίες και «αποχρώσεις»
Η στρατηγική της αστικής τάξης δεν χωράει παραφωνίες και «αποχρώσεις»
Οσο κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί, ξεδιπλώνονται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και όσο πιο βαθιά εμπλέκεται η Ελλάδα, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται στους εργαζόμενους η σύμπλευση της κυβέρνησης με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, γύρω από τους στόχους του κεφαλαίου. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η συναίνεση δεν οικοδομείται τώρα - στο όνομα των «γεωπολιτικών κινδύνων» - αλλά υπάρχει ήδη, παρά τους καβγάδες τους γύρω από επιμέρους ζητήματα, τους υψηλούς τόνους κατά καιρούς στη Βουλή. Η βάση για να ομονοούν τα κόμματα της αστικής τάξης είναι αντικειμενική, και ανεξάρτητα από τις περικοκλάδες της προπαγάνδας τους, αυτή υπηρετεί το στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Εμβληματικό παράδειγμα είναι η λεγόμενη «εξωτερική πολιτική», όπου η στοίχιση ανάμεσά τους είναι εντυπωσιακή κι αυτό γιατί η προσήλωση στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αποτελεί στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης, που δεν χωράει παραφωνίες και «αποχρώσεις». Μάλιστα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επιδεικνύουν τη «συναίνεσή» τους, ξεχνώντας τους ομηρικούς καβγάδες και τις «αγεφύρωτες» διαφορές τους.

Οδηγός τους η «γεωστρατηγική αναβάθμιση»

Ο λαός είδε αυτό το κακόγουστο «έργο» να παίζεται κατά τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ στις ΗΠΑ πριν από μερικούς μήνες και τα όσα συμφωνήθηκαν εκεί, με την ελληνική κυβέρνηση να αναλαμβάνει αναβαθμισμένους ρόλους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Τότε όλα τα κόμματα χαιρέτισαν τις επικίνδυνες συμφωνίες, που όπως αποδείχθηκε έφεραν ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολιτικοστρατιωτικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Την περασμένη βδομάδα ήταν η σειρά του Κυρ. Μητσοτάκη να βρεθεί στις ΗΠΑ, και παρόλο που οι συναντήσεις του ήταν πιο χαμηλού επιπέδου, τα όσα είπε εκεί είναι χαρακτηριστικά της προσήλωσης στη γραμμή του κεφαλαίου, που υλοποιεί και η κυβέρνηση: «Η Ελλάδα είναι φερέγγυος, σοβαρός, αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και αυτό δεν θα αλλάξει. Πρέπει να πω ότι αυτή είναι μια πολιτική που υπηρέτησε και η σημερινή κυβέρνηση (...) Σήμερα αναγνωρίζεται από σχεδόν όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα η σημασία της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ».

Ποιο είναι το ενοποιητικό στοιχείο της πολιτικής όλων των αστικών κομμάτων; Η υπηρέτηση της εμπλοκής της αστικής τάξης σε επιχειρηματικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια για την ανάκαμψη των κερδών της, αυτό δηλαδή που συμπυκνώνεται στην περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση». Αυτός ο στόχος περιγράφηκε π.χ. από τον Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ως εξής: «Να εκμεταλλευτούμε τις νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής μας».

Το πόσο εχθρική είναι αυτή η συναίνεση για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα φαίνεται από το τι κουβαλάει όλος αυτός ο σχεδιασμός: Η Ελλάδα λόγω της θέσης της βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών, οι βάσεις των ΗΠΑ δουλεύουν στο φουλ, ενώ ετοιμάζονται και νέες, προκαλώντας προφανώς και το «ενδιαφέρον» των αντιπάλων τους, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αγριοκοιτάζουν τη Ρωσία, σε συνθήκες μάλιστα που η τουρκική επιθετικότητα εντείνεται, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Και ενώ η ελληνική αστική τάξη διά των εκπροσώπων της «κοκορεύεται» πίσω από τις αμερικανοΝΑΤΟικές σημαίες που σηκώνει, την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ, με κάθε ευκαιρία, αποδεικνύει ότι αποτελεί παράγοντα που κάθε άλλο παρά εγγυάται την ασφάλεια, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα. Αυτό φάνηκε π.χ. από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας γενικής γραμματέα του ΝΑΤΟ, με τις οποίες έβρισκε «λογικό» το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου από την Τουρκία, ενώ ο ίδιος ο επικεφαλής του Συμφώνου ουσιαστικά έδωσε άλλοθι στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο... Τη θέση αυτή τη βρήκε πολύ «λογική» και «ισορροπημένη» η ελληνική κυβέρνηση, με τα υπόλοιπα κόμματα απλά να καταπίνουν τη γλώσσα τους.

Σύμπλευση σε επικίνδυνα σχέδια

Ως κρίκος σε αυτήν τη συναινετική λογική πρέπει να κατανοηθεί και η φιλολογία γύρω από τη «συναίνεση στα εθνικά θέματα», στην οποία συναντιούνται όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, στη βάση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Εκτός των άλλων, στέλνουν μήνυμα συναίνεσης - υποταγής προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με στόχο να εξασφαλίσουν την ομοψυχία απέναντι στους στόχους «γεωστρατηγικής αναβάθμισης». Κι ας φέρνουν αυτά τα σχέδια όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης.

Από το «κάδρο» δεν θα μπορούσε να λείπει και το μαντρόσκυλο του κεφαλαίου, η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Μετά τα χαριεντίσματα «εθνικής ομοψυχίας» με υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε ακριτικά νησιά, ήρθαν οι «ιστορικές ευκαιρίες» που έβλεπαν οι φασίστες στο ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ για «αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας...». Την περασμένη βδομάδα, ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής Λ. Φουντούλης, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν μπορούσε να μαζέψει τα σάλια του για τον Τραμπ και έφτασε στο σημείο να περηφανευτεί που η Ελλάδα πιάνει το 2% των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ως γνήσιος πατριδοκάπηλος, μάλιστα, ανέλαβε και την υποχρέωση να κάνει «συστάσεις» στις άλλες χώρες της ΕΕ που δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση απέναντι στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Η συστράτευση αυτή του αστικού πολιτικού προσωπικού στα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι συγκυριακή, αφού αποτελεί έκφραση της ουσιαστικής συμφωνίας τους σε ό,τι συμφέρει το κεφάλαιο και την εξουσία του. Είναι συνέχεια της συναντίληψής τους γύρω από τα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να ανακάμψει η κερδοφορία του. Γι' αυτό, όλοι τους ξορκίζουν τις κατακτήσεις που έχασαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς τις «παθογένειες» του παρελθόντος. Γι' αυτό όλοι τους μαζί και ο καθένας χώρια έχουν ψηφίσει τα μνημόνια και τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους, και η κάθε νέα κυβέρνηση συνέχιζε από εκεί που είχε σταματήσει η προηγούμενη. Ενώ και σήμερα, που στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν τα νέα προαπαιτούμενα, μαζί με την εφαρμογή των ήδη αποφασισμένων, στέλνουν την αντιπαράθεση μεταξύ τους στην «εξέδρα» και με το ζόρι προσπαθούν να συντηρήσουν τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, αξιοποιώντας κυρίως τη σκανδαλολογία.

Ο λαός να βάλει εμπόδια

Γι' αυτό έχει σημασία σήμερα να συνειδητοποιηθεί από πλατιά εργατικά - λαϊκά στρώματα ότι όσο πιο απροκάλυπτη γίνεται η ταύτιση ανάμεσα στα κόμματα της αστικής εξουσίας, τόσο περισσότερο πρέπει να ανησυχούν, να παίρνουν μέτρα οργάνωσης της πάλης, για να ανακόψουν την επίθεση.

«Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω κάτω». Ενα από τα εύστοχα συνθήματα που φωνάζουν οι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις του ταξικού εργατικού κινήματος. Αυτό το σύνθημα πρέπει σήμερα να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, να φωναχτεί από χιλιάδες νέα στόματα, που αντιλαμβάνονται ότι όσο περισσότερο ξεθωριάζουν οι έτσι κι αλλιώς θολές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα αστικά κόμματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίθεση που ετοιμάζουν στα εργατικά δικαιώματα. Η πείρα των τελευταίων ετών είναι αμείλικτη, αφού κάθε νέο μνημόνιο που το κεφάλαιο φόρτωνε στο λαό ψηφιζόταν κι από περισσότερους βουλευτές των αστικών κομμάτων, για να κάνει τη ζωή των εργαζομένων ακόμα πιο δύσκολη.

Το κλίμα αυτό μπορεί να σπάσει μόνο από την οργανωμένη εργατική - λαϊκή πάλη. Τα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την ερχόμενη Τρίτη 20 Μάρτη, με αιχμή τις διεκδικήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις, είναι μια μεγάλη αναμέτρηση η οποία πρέπει να τσαλακώσει την επιχείρηση σιωπής που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Πρέπει να δείξουν ότι σήμερα υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην εργατική τάξη που δεν το βάζουν κάτω, αλλά διεκδικούν επιθετικά όχι μόνο την ανάκτηση των απωλειών τους, αλλά και την ολόπλευρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Και επειδή ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων είναι να ζουν ειρηνικά, με σχέσεις αλληλεγγύης με τους άλλους λαούς, και όχι με το πιστόλι των ιμπεριαλιστών στον κρόταφο, τώρα πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να οργανωθεί η αντίθεση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα. Να μπει στην ημερήσια διάταξη η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να βγει ο λαός νικητής απέναντι στην καπιταλιστική εξουσία της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων.

Δραστηριότητα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στη συνεστίαση της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας, το Σάββατο 17/3, στις 7.30 μ.μ., στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού).
  • Την Τετάρτη 21 Μάρτη θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συζήτηση εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ με θέμα: «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 12 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο Περισσού (Ωρωπού 156 - Περισσός). Νωρίτερα, στις 11.15 το πρωί, ο Δ. Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.
Ο Δ. Κουτσούμπας σε Κάλυμνο και Κω

Περιοδεία σε Κάλυμνο και Κω θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Μάρτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

Την Πέμπτη 22 Μάρτη θα βρίσκεται στην Κάλυμνο, όπου:

-- Στις 12.00 θα συναντηθεί με το Λιμενικό Σώμα.

-- Στις 13.00 θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της Καλύμνου.

-- Στις 14.00 θα επισκεφτεί το ΚΕΘΕΑ.

-- Στις 17.30 θα συναντηθεί με ψαράδες σπογγαλιείς - παράκτιους.

-- Στις 19.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο.

Την Παρασκευή 23 Μάρτη θα βρίσκεται στην Κω, όπου:

-- Στις 9.00 θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της Κω.

-- Στις 10.30 θα συναντηθεί στο Εργατικό Κέντρο με τη διοίκηση του Κέντρου, εργατικά σωματεία, αγροτικό - κτηνοτροφικό - μελισσοκομικό - εμπορικό και γυναικείο σύλλογο.

-- Στις 12.00 θα κάνει δηλώσεις σε ΜΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ