Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Θ. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επόμενοι σταθμοί Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Η εξαιρετική και συγκινητική συναυλία, που έχει ετοιμάσει ειδικά ο Θάνος Μικρούτσικος και έχει αφιερώσει στα 100 χρόνια του ΚΚΕ - μετά την Αθήνα - θα ταξιδέψει την Παρασκευή 23 Μάρτη στη γενέτειρά του την Πάτρα, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος», στις 20.00. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος. Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» θα πάρει η Θεσσαλονίκη, όπου η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Απρίλη, στο «Παλαί Ντε Σπορ», στις 19.00. Για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης λεωφορεία θα δρομολογήσει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οποιος επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο τηλέφωνο 24610-40217.

Στο Α' μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν δύο πολιτικά έργα του Θ. Μικρούτσικου, που συνέθεσε το 1976. Το πρώτο είναι το «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη». Ο Γ. Ρίτσος πραγματοποίησε την απόδοση των ποιημάτων του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, του ποιητή που ύμνησε την Οκτωβριανή Επανάσταση και έγινε η φωνή της. «Μεις, με τη δόξα, θα λογαριαστούμε αλλιώς - δικιά μας δα κι αυτή έχει λάχει - ας γίνει για όλους μας ένα μνημείο κοινό ο σοσιαλισμός που εδραιώσαμε στη μάχη...».

Το δεύτερο είναι η «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Τα ποιήματα που μελοποίησε ο συνθέτης ανήκουν στη συλλογή «Μακρονησιώτικα» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») και γράφτηκαν από τον Γιάννη Ρίτσο, όταν ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο. Αυτοί που θα παρευρεθούν στη συναυλία θα έχουν την τύχη να ακούσουν ολόκληρο το έργο - μετά από 42 χρόνια - και τα ατονικά μέρη, καθώς και ένα ακόμα ποίημα του Γ. Ρίτσου «Τα χέρια των συντρόφων», που πρόσθεσε ειδικά ο Θ. Μικρούτσικος για τις συγκεκριμένες συναυλίες. Η ποίηση του Γ. Ρίτσου, η μελοποίηση, οι κραυγές, οι ψίθυροι, αλλά και το βίντεο που συνοδεύει τα σύγχρονα - ατονικά μέρη, βοηθούν το κοινό να συνειδητοποιήσει τη φρίκη του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μακρονήσου, τους σκοτωμένους, τους βασανισμένους, τη «δύση στα ξουρισμένα κεφάλια των εξόριστων», «την κούραση 12 ωρών από πέτρα», «τη δίψα 12 ωρών από ήλιο»... Από την άλλη, να αντιληφθεί το μεγαλείο των κομμουνιστών, την αντοχή που επέδειξαν, γι' αυτόν τον «όρκο της επανάστασης που τον δίνει κανείς μια για πάντα»...


Στο Β' μέρος θα παρουσιαστούν επιλογές πολιτικών τραγουδιών από την 50χρονη μουσική του πορεία, σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου και Φώντα Λάδη. Ενα μουσικό ταξίδι από τον «Μικρόκοσμο» και το «Ετσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη», στη «Ρόζα» και το «Ερωτικό». Ξεχωριστά να αναφέρουμε ότι θα ακουστεί και το ανέκδοτο τραγούδι «Το Ρόδι» με τη φωνή της αξέχαστης Μαρίας Δημητριάδη, όπου είχε δημιουργήσει ο Θ. Μικρούτσικος μαζί με τον λογοτέχνη Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή για παράσταση που ανέβηκε στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το 1981.

Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Μίλτος Πασχαλίδης.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.



Από τη συναυλία της Αθήνας
Από τη συναυλία της Αθήνας

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ