Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΦΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στην Αθήνα με γεμάτη «ατζέντα»

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Βαλκάνια, με στόχο, όπως λεγόταν, την εμβάθυνση των αμερικανικών και ελληνικών «στρατηγικών δεσμών» και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της άμυνας, της Ενέργειας, του εμπορίου και των επενδύσεων.

Χτες στην Αθήνα συνάντησε «εθιμοτυπικά», όπως λέγεται από διπλωματικά στελέχη, τον ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, ενώ είχε συζητήσεις με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, με τον οποίο έγινε, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, «ευρεία ανταλλαγή απόψεων για θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», ενώ συζητήθηκε «εν εκτάσει» το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στην Τουρκία, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Θυμίζουμε ότι προηγουμένως ο Γ. Μίτσελ είχε βρεθεί διαδοχικά σε ΠΓΔΜ, Κόσσοβο και Σερβία, προωθώντας τις «διευθετήσεις» που απαιτούν τα σχέδια των ΗΠΑ για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δ. Βαλκανίων, ενώ αύριο πηγαίνει στην Κύπρο όπου θα συναντήσει και τους Τουρκοκύπριους, στο γενικότερο παζάρι και τις επιχειρούμενες διευθετήσεις πάνω στο «ψητό» της Ενέργειας.

«Εντατικοί ρυθμοί» και χαμηλοί τόνοι για ΠΓΔΜ

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσσεται άλλωστε και η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπουλο, να λέει πως «οι διαπραγματεύσεις με τη γείτονα συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς. Το σχέδιο τυγχάνει επεξεργασίας από το υπουργείο Εξωτερικών και προγραμματίζεται πάρα πολύ σύντομα και επίσκεψη του υπουργού, του κ. Κοτζιά, στη γείτονα, έτσι ώστε να συζητηθούν όλα τα ζητήματα» (σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στα Σκόπια στις 22 - 23 Μάρτη), προσθέτοντας ότι «βαδίζουμε σε έναν αρκετά θετικό δρόμο αυτή τη στιγμή».

Αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση Ζάεφ έχει κάνει καθαρό ότι το Σύνταγμα δεν αλλάζει και ο Δ. Τζανακόπουλος πρόσθετε στα παραπάνω ότι «επιβάλλεται η συνταγματική αναθεώρηση για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση», αναφέροντας ωστόσο πως «αυτά είναι ζητήματα, τα οποία θα λήξουν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η οποία προφανώς και θα καταλήξει σε μια διεθνή συμφωνία, καθώς θα μιλάμε για μια συμφωνία μεταξύ δύο ανεξάρτητων κρατών».

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών αφήνουν να εννοηθεί ότι το κλίμα στα Σκόπια είναι μάλλον αρνητικό, εξαιτίας και της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας. Να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για επικύρωση του νόμου (που πέρασε με 64 ψήφους στους 120 της Βουλής) και αφορά την επίσημη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης γλώσσας του κράτους, ενώ ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, Ν. Γκρούεφσκι, προκάλεσε επεισόδιο επιτιθέμενος στον πρόεδρο της Βουλής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κραυγές για το όνομα, τσιμουδιά για την ευρωατλαντική «ταμπακιέρα»(2018-06-07 00:00:00.0)
Στα Σκόπια αύριο ο Ν. Κοτζιάς για τον επόμενο γύρο(2018-03-21 00:00:00.0)
Στις «μυλόπετρες» ευρύτερων ανταγωνισμών και παζαριών(2018-02-21 00:00:00.0)
Η αναβάθμιση...(2017-08-29 00:00:00.0)
Ξανά στην περιοχή ο Μίτσελ(2010-06-19 00:00:00.0)
«Λύση» προσαρμοσμένη στην ένταξη στο ΝΑΤΟ(2009-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ