Παρασκευή 16 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά «ορόσημα» και προαπαιτούμενα με χρονοδιάγραμμα 100 ημερών

MotionTeam

Με εντατικούς ρυθμούς και με ένα «ντόμινο» αντιλαϊκών διεργασιών εξελίσσονται τα παζάρια αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», εν αναμονή βέβαια της στάσης που θα τηρήσει η πλευρά του ΔΝΤ, σχετικά με τυχόν δημοσιονομικό κενό στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018. Την ίδια ώρα, η πλευρά της Ευρωζώνης «τρέχει» τις διαδικασίες αναφορικά με τον τρόπο «ελάφρυνσης» των δόσεων για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, στη βάση του οποίου το ΔΝΤ θα συντάξει στη συνέχεια τη δική του «ανάλυση βιωσιμότητας».

Τίποτα βέβαια απ' όλα αυτά δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες, όπως επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι με βάση και τα παραπάνω κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί «χτίζουν» τη μορφή του εποπτικού πλαισίου της αντιλαϊκής πολιτικής για την «επόμενη μέρα». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν «καθυστερήσεις» αναφορικά με τα επιπλέον 88 προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης», θα μετατεθούν για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή θα έρθουν να προστεθούν στην αντιλαϊκή ατζέντα της «επόμενης μέρας».

Σε αυτό το φόντο, γίνεται λόγος για τεχνικές δυσχέρειες και πιθανές «καθυστερήσεις» για ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η άδεια λειτουργίας καζίνο στο Ελληνικό, η ανάπτυξη του κτηματολογίου με ταχύτερους ρυθμούς, η διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, επί των οποίων θα υπολογίζονται τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, η στελέχωση νευραλγικών θέσεων του κρατικού μηχανισμού (γγ υπουργείων) κ.ά.

Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί αναμένεται να τεθούν και στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (20 - 22 Απρίλη), στην Ουάσιγκτον, με άξονες το «νέο» εποπτικό πλαίσιο, το «προληπτικό πρόγραμμα» χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος και βέβαια τη διαχείριση του κρατικού χρέους.

Ταυτόχρονα, ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της «κεφαλαιακής επάρκειας» των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των stress tests, που θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις 5 Μάη.

Καθοριστική χαρακτηρίζεται από τους «θεσμούς» και η ανακοίνωση από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) στις 4 Ιούνη αναφορικά με τα προσωρινά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2018, που βέβαια θα προσμετρηθεί στις εκτιμήσεις για τυχόν δημοσιονομικά κενά στον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Το αντιλαϊκό ορόσημο έχει τοποθετηθεί για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 21 Ιούνη. Σε αυτό το φόντο, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, υπογράμμισε τις προάλλες ότι «απέχουμε 100 μέρες από το Γιούρογκρουπ της 21ης Ιουνίου, που θα πρέπει να συγκλίνουν οι συζητήσεις για την Ελλάδα και να έχουμε μια απόφαση - πακέτο, που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι». Οπως είπε, «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: Η δουλειά για την τελευταία αξιολόγηση έχει ξεκινήσει καλά και πρέπει να επιταχυνθεί»...

Σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή πολιτική θα κλιμακωθεί και με νέα μέτρα, στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και του υπό διαμόρφωση λεγόμενου «εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου», το οποίο επίσης συγκαταλέγεται στις προαπαιτούμενες παρεμβάσεις της τρέχουσας «αξιολόγησης».

Το μετοχικό πακέτο του ΟΤΕ

Χωρίς να κατατεθεί προσφορά παρήλθε η προθεσμία για την πώληση του κρατικού μετοχικού πακέτου 5% του ΟΤΕ. Ετσι, με βάση τη συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Ντόιτσε Τέλεκομ», η οποία ελέγχει σήμερα το 40% του Οργανισμού, το ΤΑΙΠΕΔ θα καλέσει το γερμανικό μονοπώλιο να ασκήσει το «δικαίωμα» για την αγορά του 5%. Σε αυτήν την περίπτωση το αντίτιμο θα διαμορφωθεί ανάλογα με τη μέση τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ